Prima pagină » Industria cripto a ajuns, brusc, în centrul politicii americane. The Economist: „Entuziasmul lui Trump riscă să facă mai mult rău decât bine industriei”

Industria cripto a ajuns, brusc, în centrul politicii americane. The Economist: „Entuziasmul lui Trump riscă să facă mai mult rău decât bine industriei”

Industria cripto a ajuns, brusc, în centrul politicii americane. The Economist: „Entuziasmul lui Trump riscă să facă mai mult rău decât bine industriei”
ambcrypto.com

Presa financiară remarcă o adevărată revoluție la Washington: cripto este în plină ascensiune. Președintele, soția lui, ba chiar și copiii lor promovează cripto intensiv, atât în țară, cât și peste hotare. Oficialii din instanțele de reglementare, numiți de Trump, adoptă o atitudine mai permisivă, investitorii se grăbesc să intre pe piață, au apărut grupuri de presiune influente, care susțin candidați politici pro-cripto și îi penalizează pe cei ostili.

Investitorii și susținătorii, inclusiv guvernele străine, descoperă că acest domeniu oferă tot felul de avantaje, inclusiv acces la persoane bine conectate. Această industrie tânără se vitalizează brusc și constată că a ajuns chiar în centrul vieții publice americane. Asocierea strânsă cu familia Trump, însă, o transformă tot mai mult într-o cauză partizană. Entuziasmul lui Trump pentru criptomonede riscă să îi facă mai mult rău decât bine industriei, comentează The Economist.

Mica istorie a unor investiții ciudate în $trump coins

În aprilie, Fr8Tech, o firmă de logistică din Texas, cu o capitalizare bursieră de aproximativ 3 milioane de dolari, a anunțat o investiție neobișnuită: va împrumuta până la 20 de milioane de dolari pentru a cumpăra $trump coins, criptomoneda lansată de Donald Trump cu trei zile înainte de începerea celui de-al doilea mandat al său ca președinte. („Alăturați-vă comunității mele Trump. LUAȚI-VĂ $trump ACUM”, îndemna – pe atunci viitorul președinte – pe rețelele sociale.) Compania care gestionează $trump tocmai anunțase că cei mai mari investitori în această monedă vor fi invitați la o cină cu președintele, la sfârșitul lunii mai. Javier Selgas, CEO-ul Fr8Tech, declara că achiziționarea monedei este „o modalitate eficientă de a susține” politicile comerciale dorite de companie.

În aceeași săptămână, pe cealaltă parte a globului, focuri de artificii luminau cerul din Lahore, un mare oraș din Pakistan. Pakistan Crypto Council, înființat de ministrul de finanțe în martie pentru a promova industria activelor digitale, sărbătorea un parteneriat cu World Liberty Financial (WLF), o firmă deținută de Donald Trump și familia sa. WLF a promis să ajute Pakistanul să dezvolte produse blockchain, să „tokenizeze” active din lumea reală și să ofere consultanță în domeniul criptomonedelor.

Detaliile exacte, inclusiv termenii financiari, nu au fost făcute publice. Presa din India a interpretat acordul ca pe o încercare a Pakistanului de a câștiga favoruri de la Trump – o interpretare care a părut stânjenitoare două săptămâni mai târziu, când Trump și-a atribuit meritul pentru un armistițiu într-un conflict militar care escaladase rapid între India și Pakistan. Mulți indieni consideră că încetarea focului a fost cam favorabilă Pakistanului.

Afacerea familiei Trump cu criptomonede câștigă teren: American Bitcoin ajunge la bursă

Afacerea familiei Trump cu criptomonede câștigă teren: American Bitcoin ajunge la bursă

Obiceiul nu e nou: multe industrii se dezvoltă umblând pe coridoarele puterii

De-a lungul anilor, multe industrii s-au dezvoltat în strânsă legătură cu clasa politică. Băncile, producătorii de armament și marile companii farmaceutice se mențin de multă vreme la suprafață umblând prin coridoarele puterii. La sfârșitul secolului al XIX-lea, companiile feroviare dețineau o influență enormă în politica națională și locală: obțineau ușor reglementări favorabile, care au contribuit la un boom spectaculos și, mai apoi, la un colaps devastator.

Totuși, nicio industrie nu a trecut de la statutul de paria la tronul de favorit absolut al tuturor oficialităților cu o viteză atât de uluitoare ca cea cu care a făcut-o cripto. La începutul primului mandat al lui Trump, valoarea totală a criptomonedelor din lume era sub 20 miliarde de dolari. Astăzi, depășește 3 trilioane.

Până nu demult, Bitcoin părea o „simplă escrocherie”

Când Trump l-a nominalizat pe Jay Clayton la conducerea Securities and Exchange Commission (SEC) în 2017, cripto nici măcar nu era menționat în audierile din Senat. Până în 2021, președintele desconsidera activele digitale: „Bitcoin pare doar o escrocherie”, spunea el despre cea mai puternică criptomonedă. „Nu-mi place pentru că e o altă monedă care concurează cu dolarul”, spunea Trump. Părea că are dreptate în 2022, când prăbușirea prețurilor și o fraudă de 8 miliarde de dolari la bursa FTX au marcat începutul unei „ierni cripto”.

Nici reglementatorii nu erau mai îngăduitori. Gary Gensler, șeful SEC sub Joe Biden, a insistat că multe criptomonede sunt de fapt titluri de valoare și, prin urmare, trebuie tranzacționate pe burse reglementate de SEC. Agenția a intentat procese unor platforme majore, precum Coinbase și Binance, dar și altor numeroase firme cripto.

Între timp, lucrurile s-au mai relaxat…

Foto: Bitcoin World

Foto: Bitcoin World

De când a revenit Trump la putere, aceleași autorități de supraveghere care încercau anterior să limiteze industria sunt acum foarte dornice să o încurajeze. Asta pentru că Trump a numit diverși entuziaști ai criptomonedelor în funcții cheie. Paul Atkins, noul șef al SEC, a fost timp de opt ani co-președinte al unui grup din industria cripto. Brian Quintenz, nominalizat de Trump la conducerea Commodity Futures Trading Commission (CFTC), a fost anterior responsabil de politicile cripto la Andreessen Horowitz, o firmă de capital de risc proeminentă.

Schimbarea conducerii la SEC a adus o modificare radicală de viziune și, în consecință, de politică. Agenția are acum o înțelegere mult mai strictă cu privire la ceea ce constituie titluri de valoare în sfera cripto și, implicit, asupra a ce trebuie supravegheat. Hester Peirce, care conduce noua task-force pentru cripto din cadrul comisiei, este poreclită în industrie „mama cripto”. Nenumărate acțiuni în instanță împotriva firmelor cripto au fost suspendate de la învestirea lui Trump, inclusiv cele împotriva Coinbase, Crypto.com, Ripple Labs și Kraken. Toate acestea au impulsionat industria: fondurile de capital de risc au investit aproape 5 miliarde de dolari în firme cripto în primele trei luni din 2025 – cea mai mare sumă din ultimii trei ani.

Implicarea familiei prezidențiale în industrie, favorizată de relaxarea reglementărilor

WLF, în care familia Trump deține 60%, a fost lansată în septembrie. În martie, compania a anunțat lansarea unui stablecoin (criptomonedă legată de valoarea dolarului) numit USD1. Aceasta are deja o capitalizare de peste 2 miliarde de dolari, devenind una dintre cele mai mari criptomonede de tip stablecoin din lume.

Steve Witkoff, principalul om de legătură al lui Trump în politica externă, este „co-fondator emerit” la WLF. Fiul său, Zach Witkoff, este „co-fondator”. Trump este „principalul avocat cripto”. Fiii săi sunt „membri ai echipei”. O notă de subsol de pe site-ul WLF avertizează: „Orice referințe sau imagini asociate cu Donald J. Trump sau membrii familiei sale nu trebuie interpretate ca o susținere oficială”. Un purtător de cuvânt declară că WLF este o afacere privată, fără afiliere politică, și că niciun oficial al administrației Trump nu este implicat în conducerea firmei.

Trump deține și alte active cripto în afară de WLF. Este vorba despre moneda $trump, care a explodat ca valoare după lansarea din 17 ianuarie, atingând un vârf de circa 15 miliarde de dolari, înainte de a se prăbuși. Companii asociate cu familia Trump dețin 80% din aceste monede. Pe 19 ianuarie, Melania Trump a lansat propria monedă-meme, care a cunoscut același traseu: explozie urmată de colaps. Trump mai are interese financiare directe și prin Trump Media and Technology Group, companie de social media în care deține 52%. În aprilie, compania a anunțat un parteneriat cu Crypto.com pentru vânzarea de fonduri tranzacționate la bursă (ETF-uri) – care combină active digitale și alte titluri. Trump Media analizează și lansarea propriului portofel și a propriei monede.

Volatilitatea acestor active și lipsa de transparență în privința deținerilor fac dificilă estimarea exactă a valorii implicării familiei. Cripto ar putea fi deja cel mai mare segment de business al familiei Trump. Doar participația în moneda $trump este evaluată la aproape 2 miliarde de dolari – nu cu mult sub valoarea totală a proprietăților imobiliare și cluburilor de golf ale familiei.

Pachete electorale și conflicte de interese

Familia Trump nu este singura care ajută la reabilitarea industriei. Super-PAC-uri (grupuri de acțiune politică) precum Protect Progress, Fairshake și Defend American Jobs au cheltuit peste 130 de milioane de dolari în campania electorală de anul trecut, devenind printre cei mai mari finanțatori. Cu încasări de 260 de milioane de dolari în ultimul ciclu electoral, Fairshake este cel mai mare super-PAC nepartizan din toate timpurile. Ripple și Coinbase sunt principalii donatori corporativi, iar Marc Andreessen și Ben Horowitz, cei mai mari donatori individuali.

Fairshake nu pune accent pe criptomonede în comunicarea publică, dar îi susține virulent pe candidații favorabili cripto, oricare ar fi tema inițiativelor lor. A contribuit, de exemplu, la înfrângerea democratei Katie Porter în cursa pentru Senat în California, atacând-o pentru încercarea de a vinde o listă de donatori. A susținut un alt candidat prin reclame care îl prezentau ca fiind dur cu infractorii. „Diferența este concentrarea singulară, asta a schimbat jocul”, spune Josh Vlasto, purtător de cuvânt al Fairshake. „Strategia este: ridică-i pe susținători și luptă cu opozanții”.

„Este cea mai brutală demonstrație de putere pe care am văzut-o vreodată în Congres”, spune Amanda Fischer de la Better Markets, fost șef de cabinet al lui Gensler. Fairshake are în prezent 116 milioane de dolari cash pentru alegerile din 2026. 

Industria vrea organisme de control mai slabe

Industria speră ca aceste fonduri să convingă Congresul să adopte o legislație favorabilă. Ar prefera ca majoritatea criptomonedelor să fie declarate mărfuri (commodities), reglementate de CFTC, adică un organism mult mai mic și mai puțin intervenționist decât SEC. Dar frenezia cripto a familiei Trump face ca totul să devină complicat.

Democrații critică dur conflictele de interese. Susțin că investitorii cumpără monede care au legătură cu Trump sau se asociază cu familia pentru a obține influență politică. Cazul MGX, firmă din Abu Dhabi care a investit 2 miliarde de dolari în Binance – folosind stablecoin-ul USD1 de la WLF -, a amplificat suspiciunile. Stablecoin-ul, obscur până atunci, a devenit brusc al șaptelea cel mai mare din lume.

Pe 8 mai, un proiect de lege pentru reglementarea stablecoin-urilor a eșuat în Senat, după ce anterior părea sigur de adoptare. Chiar și Cynthia Lummis, senatoare republicană pro-cripto, a declarat că „cina cu Trump pentru investitorii în monede-meme este în sine ceva ce i-ar putea face pe alții să ezite”.

O volatilitate cu risc sistemic

Grijile nu se opresc la conflictele lui Trump. Steven Kelly, de la Yale Program on Financial Stability, avertizează că o industrie cripto în expansiune, reglementată lejer de un organism prea mic, poate periclita stabilitatea financiară. El amintește că sectorul cripto a fost în centrul crizei bancare din 2023, care a lovit Silvergate, Silicon Valley Bank și Signature. Normalizarea activelor volatile adaugă un strat de risc.

În public, liderii industriei rămân optimiști. În privat, mulți critică implicarea familiei Trump. Nic Carter, investitor cripto și susținător al lui Trump, spune deschis: „Conflictele sunt reale. Nimeni nu le poate contesta.” Și adaugă că reacțiile Casei Albe la astfel de critici sunt ostile: „Ori de câte ori vorbesc despre asta, primesc telefoane.” Încercările de a reduce la tăcere criticii nu vor schimba realitatea.

 

Alte articole importante
Cum folosesc infractorii inteligența artificială pentru vorbi în numele autorităților și ce poți face ca să nu devii victimă
Tehnologie
Cum folosesc infractorii inteligența artificială pentru vorbi în numele autorităților și ce poți face ca să nu devii victimă
FBI trage un semnal de alarmă cu privire la o metodă de fraudă tot mai folosită, care implică folosirea vocii generate de inteligență artificială pentru a imita oficiali ai guvernului american. În spatele acestor scheme se ascund escroci care folosesc tehnologia vocală pentru a păcăli victimele și a le fura datele personale sau chiar banii.  […]
UE investește în energie curată: un miliard de euro pentru proiecte cu hidrogen verde
UE investește în energie curată: un miliard de euro pentru proiecte cu hidrogen verde
În contextul accelerării procesului de tranziție climatică și al eforturilor UE de a reduce dependența de combustibilii fosili, Comisia Europeană a aprobat finanțarea a 15 proiecte strategice de producere a hidrogenului din surse regenerabile în cadrul Spațiului Economic European. Inițiativa face parte din efortul general de decarbonizare a economiilor europene și de consolidare a independenței […]
China lansează o baterie pentru vehicule electrice care oferă 150 km autonomie în 60 de secunde
Companii
China lansează o baterie pentru vehicule electrice care oferă 150 km autonomie în 60 de secunde
O companie chineză prezintă o baterie pentru vehicule electrice care promite să elimine definitiv obstacolul timpilor de încărcare, într-o perioadă în care giganți precum CATL, BYD, Panasonic sau Tesla investesc masiv în acest domeniu.  Dacă infrastructura de încărcare la 1.000V va fi adoptată la scară largă, Star Chaser 2.0 ar putea deveni un punct de […]
Celebrele camioane pe hidrogen Nikola, scoase la licitație. Ce înseamnă asta pentru viitorul combustibililor alternativi
Companii
Celebrele camioane pe hidrogen Nikola, scoase la licitație. Ce înseamnă asta pentru viitorul combustibililor alternativi
Camioanele pe hidrogen produse de americanii de la Nikola au fost scoase oficial la licitație, marcând una dintre ultimele etape ale procesului de lichidare a activelor după ce firma a declarat faliment în februarie 2025. Decizia vine după ce compania de peste Ocean nu a reușit să găsească un cumpărător sau să obțină fonduri suplimentare […]
Potențialul eolian al Mării Negre, analizat de către Ministerul Energiei. Apel public pentru lansarea unui studiu amplu
Potențialul eolian al Mării Negre, analizat de către Ministerul Energiei. Apel public pentru lansarea unui studiu amplu
Ministerul Energiei a lansat un apel public destinat companiilor și experților interesați să participe la realizarea unui studiu amplu, care va identifica și delimita perimetrele din Marea Neagră ce pot fi concesionate pentru dezvoltarea parcurilor eoliene offshore.  Analiza va include evaluarea potențialului eolian al zonei marine, investigarea caracteristicilor geotehnice ale fundului mării, precum și impactul […]
Inteligența artificială consumă energie într-un ritm alarmant. Soluția ar putea veni din spațiu
Inteligența artificială consumă energie într-un ritm alarmant. Soluția ar putea veni din spațiu
Inteligența artificială a jucat până acum un rol auxiliar în explorarea spațiului, începând cu misiunea NASA Deep Space 1 din 1998, care a folosit un sistem AI autonom. Astăzi, legătura dintre cele două domenii devine mult mai profundă și, totodată, esențială pentru viitorul lor. Centre de date în spațiu? În timp ce mulți cercetători în […]