Bitcoin a atins, miercuri, un nou record absolut, depășind vârful precedent, înregistrat în luna ianuarie. Evoluția s-a înregistrat pe fondul unei îmbunătățiri vizibile a sentimentului investitorilor față de criptomonede și în contextul mai larg al unei serii de factori macroeconomici care favorizează activele alternative, transmite Reuters.
Cotația Bitcoin urcat până la 109.760 dolari, înainte de a se stabiliza la 108.117 dolari, în creștere cu 1,1% în sesiunea curentă. Astfel, Bitcoin a înregistrat un avans de 50% față de minimele din aprilie.
Creșterea recentă este alimentată de: detensionarea relațiilor comerciale SUA-China, după perioada de turbulențe generate de noile tarife, retrogradarea ratingului de credit al SUA de către Moody’s, care i-a determinat pe investitori să caute refugii alternative la dolar. Contribuie slăbirea continuă a dolarului american, care face bitcoinul mai atractiv ca activ de rezervă. Nu în ultimul rând, promovarea intensivă pe care familia prezidențială americană o face pentru sectorul criptomonedelor ar putea avea un impact.
Presa financiară remarca, în ultimele luni, o adevărată revoluție la Washington: cripto este în plină ascensiune. Președintele, soția lui, ba chiar și copiii lor promovează cripto intensiv, atât în țară, cât și peste hotare. Oficialii din instanțele de reglementare, numiți de Trump, adoptă o atitudine mai permisivă, investitorii se grăbesc să intre pe piață, au apărut grupuri de presiune influente, care susțin candidați politici pro-cripto și îi penalizează pe cei ostili.
„Odată ce a fost depășit maximul din ianuarie și s-a atins o creștere de 50% față de nivelul din aprilie, Bitcoin intră în ceea ce numim blue sky territory, susținut de implicarea instituțională tot mai mare și un cadru de reglementare favorabil în SUA”, a declarat Antoni Trenchev, cofondator al platformei de tranzacționare Nexo.
Bitcoin se comportă adesea similar cu acțiunile din sectorul tehnologic, beneficiind de perioadele în care apetitul pentru risc al investitorilor este ridicat. De altfel, indicele Nasdaq a crescut cu 30% de la minimele din aprilie.
Un alt element catalizator în ascensiunea Bitcoin este deschiderea tot mai vizibilă a marilor instituții financiare față de criptomonede. CEO-ul JPMorgan, Jamie Dimon, care anterior își făcuse o adevărată legendă ca sceptic în privința criptoactivelor, a declarat recent că banca le va permite clienților să cumpere Bitcoin.
Totodată, bursa de criptomonede Coinbase a fost inclusă în indicele bursier S&P 500, un semnal puternic al integrării cripto în mainstream-ul financiar. Cu toate acestea, compania este în prezent sub o investigație a Departamentului de Justiție al SUA privind o posibilă breșă de securitate.
Trenchev atrage atenția că ne aflăm în al patrulea an al ciclului clasic de preț al bitcoin – anul de după halving, în care recompensele pentru mineri se înjumătățesc. Istoric, acesta este considerat anul cu cele mai mari creșteri.
„În ciuda incertitudinii macro și a riscului de volatilitate suplimentară, o țintă de 150.000 de dolari în 2025 rămâne perfect plauzibilă”, afirmă acesta.
Surprinzător, ether (ETH) – a doua cea mai importantă criptomonedă – nu a urmat aceeași traiectorie ascendentă ca bitcoin, înregistrând o scădere de 0,5%, fiind cotată la 2.513 dolari.