Prima pagină » Bitcoin atinge un nou maxim istoric de 109.760 dolari, pe fondul revenirii optimismului în piața cripto

Bitcoin atinge un nou maxim istoric de 109.760 dolari, pe fondul revenirii optimismului în piața cripto

Bitcoin atinge un nou maxim istoric de 109.760 dolari, pe fondul revenirii optimismului în piața cripto
Shutterstock

Bitcoin a atins, miercuri, un nou record absolut, depășind vârful precedent, înregistrat în luna ianuarie. Evoluția s-a înregistrat pe fondul unei îmbunătățiri vizibile a sentimentului investitorilor față de criptomonede și în contextul mai larg al unei serii de factori macroeconomici care favorizează activele alternative, transmite Reuters.

Cotația Bitcoin urcat până la 109.760 dolari, înainte de a se stabiliza la 108.117 dolari, în creștere cu 1,1% în sesiunea curentă. Astfel, Bitcoin a înregistrat un avans de 50% față de minimele din aprilie.

Impuls din mai multe direcții: de la geopolitică la downgrade suveran

Creșterea recentă este alimentată de: detensionarea relațiilor comerciale SUA-China, după perioada de turbulențe generate de noile tarife, retrogradarea ratingului de credit al SUA de către Moody’s, care i-a determinat pe investitori să caute refugii alternative la dolar. Contribuie slăbirea continuă a dolarului american, care face bitcoinul mai atractiv ca activ de rezervă. Nu în ultimul rând, promovarea intensivă pe care familia prezidențială americană o face pentru sectorul criptomonedelor ar putea avea un impact.

Presa financiară remarca, în ultimele luni, o adevărată revoluție la Washington: cripto este în plină ascensiune. Președintele, soția lui, ba chiar și copiii lor promovează cripto intensiv, atât în țară, cât și peste hotare. Oficialii din instanțele de reglementare, numiți de Trump, adoptă o atitudine mai permisivă, investitorii se grăbesc să intre pe piață, au apărut grupuri de presiune influente, care susțin candidați politici pro-cripto și îi penalizează pe cei ostili.

Intrăm în „blue sky territory”

„Odată ce a fost depășit maximul din ianuarie și s-a atins o creștere de 50% față de nivelul din aprilie, Bitcoin intră în ceea ce numim blue sky territory, susținut de implicarea instituțională tot mai mare și un cadru de reglementare favorabil în SUA”, a declarat Antoni Trenchev, cofondator al platformei de tranzacționare Nexo.

Bitcoin se comportă adesea similar cu acțiunile din sectorul tehnologic, beneficiind de perioadele în care apetitul pentru risc al investitorilor este ridicat. De altfel, indicele Nasdaq a crescut cu 30% de la minimele din aprilie.

Implicarea instituțiilor financiare majore consolidează încrederea

Un alt element catalizator în ascensiunea Bitcoin este deschiderea tot mai vizibilă a marilor instituții financiare față de criptomonede. CEO-ul JPMorgan, Jamie Dimon, care anterior își făcuse o adevărată legendă ca sceptic în privința criptoactivelor, a declarat recent că banca le va permite clienților să cumpere Bitcoin.

Totodată, bursa de criptomonede Coinbase a fost inclusă în indicele bursier S&P 500, un semnal puternic al integrării cripto în mainstream-ul financiar. Cu toate acestea, compania este în prezent sub o investigație a Departamentului de Justiție al SUA privind o posibilă breșă de securitate.

Perspective: $150.000 rămâne un scenariu posibil pentru 2025

Trenchev atrage atenția că ne aflăm în al patrulea an al ciclului clasic de preț al bitcoin – anul de după halving, în care recompensele pentru mineri se înjumătățesc. Istoric, acesta este considerat anul cu cele mai mari creșteri.

„În ciuda incertitudinii macro și a riscului de volatilitate suplimentară, o țintă de 150.000 de dolari în 2025 rămâne perfect plauzibilă”, afirmă acesta.

Ether dezamăgește

Surprinzător, ether (ETH) – a doua cea mai importantă criptomonedă – nu a urmat aceeași traiectorie ascendentă ca bitcoin, înregistrând o scădere de 0,5%, fiind cotată la 2.513 dolari.

Alte articole importante
A câștigat deja Starlink cursa spațială?
A câștigat deja Starlink cursa spațială?
Starlink este văzut atât ca un pionier al conectivității moderne, cât și ca un actor geopolitic de prim rang. Rețeaua are peste 6.000 de sateliți activi pe orbită joasă (LEO), de zece ori mai mulți decât are China. Prin contracte cu Pentagonul și cu diverse agenții guvernamentale, Starlink a devenit o componentă-cheie a arsenalului tehnologic […]
SpaceX a trimis pe orbită 23 de sateliți Starlink cu o nouă rachetă Falcon 9 (VIDEO)
SpaceX a trimis pe orbită 23 de sateliți Starlink cu o nouă rachetă Falcon 9 (VIDEO)
SpaceX a efectuat cu succes o nouă lansare de sateliți Starlink, folosind o rachetă Falcon 9 nou-nouță, care a decolat de la baza aeriană Cape Canaveral din Florida. Misiunea a fost amânată cu 24 de ore, din motive pe care compania americană nu le-a dezvăluit, zborul fiind întrerupt chiar înainte de pornirea motoarelor. Aterizare pe […]
Prețul petrolului continuă să scadă pe fondul planurilor OPEC+ de creștere accelerată a producției
Prețul petrolului continuă să scadă pe fondul planurilor OPEC+ de creștere accelerată a producției
Cotația petrolului Brent a coborât până aproape de 64 de dolari pe baril, atingând cel mai redus nivel din ultima săptămână. Dacă OPEC+ va aproba majorarea producției cu 411.000 barili pe zi la reuniunea din 1 iunie, aceasta va reprezenta a treia lună consecutivă în care cartelul decide să tripleze creșterea inițială planificată. „Considerăm că […]
Ministerul Finanțelor a sunat clopoțelul la BVB pentru a patra emisiune de titluri de stat Fidelis din acest an
Ministerul Finanțelor a sunat clopoțelul la BVB pentru a patra emisiune de titluri de stat Fidelis din acest an
Echipa Ministerului Finanțelor a marcat, astăzi, un moment important în cadrul Bursei de Valori București: a sunat clopoțelul de deschidere a ședinței de tranzacționare dedicate listării Programului de titluri de stat FIDELIS, lansat în luna mai. Acest eveniment evidențiază succesul și interesul crescut pentru titlurile de stat FIDELIS, ediția desfășurată în perioada 9-16 mai 2025 […]
Sfârșitul unei ere? Globalizarea muncii intră în reflux. Nomazii digitali se întorc acasă
Sfârșitul unei ere? Globalizarea muncii intră în reflux. Nomazii digitali se întorc acasă
După câțiva ani în care angajații au experimentat o libertate fără precedent, lucrând, cu miile, de pe plaje tropicale sau din cafenele europene, valul nomazilor digitali începe să înregistreze un reflux. Presiunea revenirii la birou, încetinirea pieței muncii și reglementările tot mai stricte privind imigrarea semnalează o schimbare majoră: pentru mulți, a venit timpul să […]
Viitorul relațiilor publice în era AI: cercetări aprofundate, campanii generate de inteligența artificială și un „tsunami de spam”
Tehnologie
Viitorul relațiilor publice în era AI: cercetări aprofundate, campanii generate de inteligența artificială și un „tsunami de spam”
De la e-mailuri provocatoare generate automat până la sondaje bazate pe recunoaștere facială, inteligența artificială transformă complet industria relațiilor publice. Agențiile mari și startup-urile emergente experimentează cu noi instrumente AI, dar granița dintre inovație și abuz devine tot mai subțire. AI-ul schimbă regulile jocului în PR: de la pitch-uri agresive la strategii sofisticate În martie […]