Cele mai penibile experimente au fost premiate la Ig Nobel 2025. Juriul a avut de ales dintre o serie de experimente trăznite, de la lapte cu usturoi la vaci vopsite în dungi pentru a evita insectele.
De zeci de ani, oamenii de știință caută soluții pentru criza obezității. Anul acesta, premiul pentru chimie a mers către cercetători care au propus reducerea caloriilor prin adăugarea de teflon în mâncare, scrie TheGuardian. Ideea, inspirată de băuturile fără calorii, presupunea ca polytetrafluoroethylene (PTFE) să fie introdus în alimente pentru a oferi senzație de sațietate. Substanța ar fi eliminată apoi fără efecte nutritive. Dr. Rotem Naftalovich de la Rutgers University, New Jersey, a spus:
„Mă simt onorat”. El a povestit că, după discuțiile cu fratele său David, au decis să testeze teflonul ca ingredient de umplere fără calorii.
Naftalovich a realizat și consumat batoane de ciocolată cu teflon, dar Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA nu a dorit să analizeze ideea. Așadar, acest experiment a intrat și el în lista celor mai penibile experimente.
„Nu cred că au vrut să o ia în calcul, pentru că părea o idee ciudată”, a declarat el.
Printre cele mai penibile experimente premiate la Ig Nobel 2025 s-a numărat și cercetarea privind influența dietei asupra gustului laptelui matern. Echipa a demonstrat că bebelușii alăptați au supt mai mult timp atunci când mamele consumaseră usturoi. Acest studiu a câștigat premiul pentru pediatrie și a adus un zâmbet audienței.
Dr. Tomoki Kojima, de la National Agriculture and Food Research Organization din Japonia, a primit premiul pentru biologie. Echipa sa a arătat că vacile vopsite cu dungi negre erau mușcate mai rar de insecte. Ele au devenit astfel parte din cele mai penibile experimente cu rezultate utile.
„Nu-mi venea să cred. Am crezut că visez”, a declarat cercetătorul, surprins de rezultate.
Un alt studiu câștigător a demonstrat că alcoolul în doze mici îmbunătățește abilitățile lingvistice. Echipa formată din cercetători germani, olandezi și britanici a obținut premiul pentru pace.
„O înghițitură părea să sporească încrederea fără să strice vorbele”, a spus Dr. Fritz Renner de la Universitatea din Freiburg.
Profesorul Matt Field, de la Universitatea din Sheffield, a completat:
„Nu e ca și cum oamenii deveneau vorbitori perfecți de olandeza după un singur pahar”.
Premiul pentru aviație a fost acordat unei echipe care a oferit etanol liliecilor egipteni. Cercetătorii au constatat că aceștia deveneau lenți și aveau probleme de orientare, asemenea oamenilor beți. Echipa a concluzionat că liliecii care consumă fructe fermentate au un risc mai mare de a se lovi de obstacole. Astfel, cercetătorii s-au alăturat listei cu cele mai penibile experimente din aviație.
Un grup de cercetători italieni a analizat tranziția de fază din prepararea pastelor cacio e pepe. Rezultatul neplăcut, lipirea pastelor, le-a adus premiul pentru fizică. Descoperirea a atras atenția prin modul neobișnuit în care fizica a fost aplicată bucătăriei.
În Togo, o echipă a studiat preferințele șopârlelor curcubeu. Experimentul a arătat că reptilele alegeau aproape întotdeauna pizza cu „patru brânzeturi”. Această descoperire le-a adus premiul pentru nutriție și a stârnit multe reacții amuzate.
Cercetători indieni au inventat un suport pentru pantofi care elimina mirosurile neplăcute. Cutia din carton era dotată cu o lampă UV care distrugea bacteriile responsabile de miros. Totuși, dispozitivul avea un defect: ardea adidașii. Această invenție le-a adus premiul pentru inginerie.
Premiul pentru literatură a fost acordat postum doctorului William Bean, de la Universitatea din Iowa. Într-o serie de lucrări, el a documentat creșterea unghiilor de la mâini și picioare timp de 35 de ani. Fiul său, Bennett, a spus:
„Era interesat de lume și noi făceam parte din ea. Ar fi iubit acest moment și ar fi folosit premiul pentru a scrie un discurs perfect. Ar fi spus: «În sfârșit, recunoaștere!»”.
Cele mai penibile experimente premiate la Ig Nobel 2025 au demonstrat că știința poate fi și amuzantă, dar și provocatoare, aducând descoperiri neobișnuite în prim-plan.