FMI trage un semnal serios de alarmă: deși inflația scade și unele economii dau semne de revenire, perspectivele globale sunt în continuare extrem de fragile. Tensiunile comerciale și incertitudinea economică ridicată pun în pericol stabilitatea financiară a lumii.
FMI a confirmat că va publica la finalul lunii iulie o nouă prognoză privind creșterea economică globală, însă nu înainte de a avertiza asupra riscurilor semnificative care persistă în peisajul economic actual. Gita Gopinath, prim-adjunctul directorului general al instituției, a declarat în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de Finanțe din G20, desfășurată în Africa de Sud, că tensiunile comerciale globale continuă să afecteze negativ perspectivele economice.
Deși se observă o îmbunătățire a condițiilor financiare și o scădere a inflației în mai multe economii, Gopinath subliniază că incertitudinea rămâne la cote ridicate. Presiunea asupra fluxurilor comerciale și instabilitatea condițiilor de finanțare, în special în economiile emergente, contribuie la menținerea unui climat economic tensionat și imprevizibil.
„Chiar dacă vedem unele semnale încurajatoare, precum redirecționarea comerțului global sau condiții de finanțare mai prietenoase, instabilitatea rămâne profundă. Tensiunile comerciale sunt un factor de risc major și pot zdruncina echilibrele fragile ale economiei globale”, a avertizat Gopinath.
FMI a redus deja în aprilie estimările pentru creșterea economică globală în 2025 cu 0,5 puncte procentuale, stabilindu-le la 2,8%. Deși acum se preconizează o ușoară revizuire pozitivă, oficialii avertizează că orice optimism trebuie temperat de realitățile geopolitice și financiare.
În acest context, Gopinath a făcut apel la guverne să se implice activ în diminuarea disputelor comerciale, să reducă dezechilibrele fiscale interne și să pună frână creșterii datoriei publice. Totodată, ea a subliniat importanța independenței băncilor centrale, un subiect esențial inclus și în comunicatul oficial al G20.
În cazul economiilor emergente și în curs de dezvoltare, FMI transmite un mesaj amestecat: deși fluxurile de capital sunt lente, ele rămân stabile în ciuda volatilității ridicate. Cu toate acestea, mulți dintre acești actori economici se confruntă cu condiții de finanțare dure, ceea ce face dificilă accesarea resurselor necesare pentru susținerea dezvoltării economice.
Gopinath a reiterat apelul pentru restructurarea eficientă a datoriilor în cazul țărilor puternic îndatorate și a solicitat extinderea accesului statelor cu venituri medii la programul G20 de restructurare a datoriilor – cunoscut drept „Common Framework”.