În timp ce milioane de gospodării din Europa achită unele dintre cele mai mari tarife la energie electrică, marii coloși industriali profită din plin de puterea vântului. Printre aceștia se află Amazon, O2 sau Mercedes, dar nu sunt singurii. Pentru acești giganți din domeniul auto, telecomunicații sau retail online, energia de la turbinele eoliene offshore din Marea Baltică ajunge la prețuri de invidiat, adică sub jumătate față de factura unui consumator obișnuit.
Cel mai recent exemplu vine de la O2, gigantul telecom, care și-a asigurat un contract direct cu operatorul Iberdrola pentru a acoperi o mare parte dintre cei 28 000 de stații de telefonie mobilă cu energie verde. Din 1 iulie, O2 primește anual 200.000 de megawatt-oră din parcul eolian offshore „Baltic Eagle”, aflat în dreptul insulei Rügen.
Acordul este un așa-numit Power Purchase Agreement (PPA), valabil pe 15 ani, care stabilește atât prețul kilowatt-orei, cât și cantitatea de electricitate furnizată.
„Contractele pe termen lung ne protejează împotriva fluctuațiilor de pe bursele de electricitate”, a explicat Florian Streicher, purtătorul de cuvânt al O2, citat de RND. În schimb, Iberdrola are certitudinea că va vinde energia la un preț stabil.
O2 nu este, însă, singura companie care profită de puterea vântului din largul Rügen. Iberdrola a atras de partea sa un portofoliu impresionant de clienți industriali mari pentru parcurile sale eoliene „Baltic Eagle” și „Windanker”, ce însumează 71 de turbine. Printre firmele cu nume sonore care primesc energie din aceste surse se află:
Amazon – gigantul american al comerțului online
Mercedes – producătorul auto cu tradiție
Dillinger și Salzgitter – producători de oțel
Schwenk și Holcim – lideri în producția de materiale de construcții
TMD Friction din Leverkusen – producător de plăcuțe de frână, produce cu energie din Rügen
În același timp, și Volkswagen a ales energia verde din Mecklenburg-Vorpommern pentru propriile uzine. Printr-un contract cu RWE, primește anual până la 170 gigawatt-oră de electricitate dintr-unul dintre cele mai mari parcuri solare din Germania, situat între comunele Tramm și Lewitzrand.
Deși consumatorii obișnuiți plătesc 30 de cenți pe kilowatt-oră, companiile au acces la tarife între 6 și 7 cenți pentru energia eoliană offshore, chiar și după taxe și alte contribuții. Acest avantaj face ca factura totală a coloșilor industriali să fie de aproape două ori mai mică față de cea a unei gospodării.
Hannes Damm, specialist în politici de energie din partea Verzilor (Die Grünen), solicită acțiuni mai hotărâte pentru ca beneficiile vântului să ajungă și la consumatorii casnici, nu doar la multinaționale.
„Noi trebuie să organizăm astfel participarea cetățenilor la noile parcuri eoliene și solare încât nu doar Amazon și companii similare, ci și oamenii din imediata vecinătate a turbinelor să poată beneficia de aceste prețuri mici la energie”, spune Damm.
El consideră că implicarea comunității locale în noile investiții trebuie să devină prioritară, astfel încât avantajele financiare să nu rămână doar pentru marile nume din industrie.
Autoritatea federală a rețelelor din Germania a anunțat că va ajusta modelul de distribuire a costurilor pentru extinderea infrastructurii, ceea ce va duce la reducerea tarifelor de transport pentru toți. Din 2025, gospodăriile din zona Wemag ar putea economisi până la 200 de euro pe an la factură, iar în zona Edis, reducerea ar putea ajunge la 100 de euro anual pentru un consum mediu de 3500 kWh.