După o perioadă globală marcată de incertitudine și șocuri economice succesive, piața financiară din România a intrat în 2025 într-o fază de relativă stabilizare, dar cu riscuri persistente. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) semnalează, în primul său raport trimestrial din 2025, o evoluție pozitivă a valorii tranzacțiilor și a capitalizării bursiere, dar și o creștere a volatilității și a incertitudinilor politice.
Analiza indică o creştere susţinută a valorii tranzacţiilor, consolidarea segmentului instrumentelor cu venit fix şi o apreciere moderată a capitalizării bursiere, în contextul menţinerii unui interes ridicat din partea investitorilor pentru activele financiare locale.
”La 31 martie 2025, indicele BET, principalul indicator al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), care reflectă evoluţia celor mai lichide companii listate pe piaţa reglementată, a înregistrat o apreciere de 4,74% faţă de finalul anului 2024. Această evoluţie confirmă continuitatea unei tendinţe pozitive în rândul companiilor de referinţă şi interesul constant al investitorilor pentru emitenţii locali”, arată raportul ASF.
În aceeaşi perioadă, valoarea totală a tranzacţiilor realizate pe piaţa reglementată şi pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT) s-a ridicat la 10,09 miliarde lei, în creştere cu 58,58% faţă de primul trimestru al anului anterior. Cu toate acestea, specialiștii din cadrul Autorității subliniază contextul internațional complicat în care evoluează și piața locală de capital.
„Perspectivele economice sunt expuse unor riscuri accentuate de scădere, pe fondul intensificării tensiunilor comerciale și al volatilității piețelor financiare. Divergențele și instabilitatea politicilor economice, corelate cu deteriorarea percepției investitorilor, ar putea conduce la o înăsprire suplimentară a condițiilor financiare la nivel global. Escaladarea conflictelor comerciale, precum și accentuarea incertitudinilor în sfera politicilor comerciale, riscă să afecteze în mod semnificativ perspectivele de creștere economică, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung”, avertizează ASF în raportul citat.
De asemenea, specialiștii ASF precizează că piața financiară locală a manifestat o capacitate notabilă de adaptare în contextul recentei corecții bursiere. Titlurile de stat au reprezentat principala clasă de active tranzacţionată pe BVB, cu o valoare de aproximativ 3,9 miliarde lei la finalul lunii martie 2025, în creştere faţă de perioada similară din anul precedent. Acestea au concentrat 39,2% din totalul volumelor tranzacţionate, consolidându-şi rolul de instrumente financiare dominante într-un context marcat de interes pentru siguranţă şi randamente predictibile.
Capitalizarea bursieră a pieţei reglementate a atins nivelul de 368,15 miliarde lei, marcând o creştere de aproximativ 1,5% faţă de finalul anului trecut.
În primul trimestru din 2025, tranzacţiile cu instrumente cu venit fix (obligaţiuni şi titluri de stat) au cunoscut o expansiune semnificativă. Pe piaţa reglementată au fost înregistrate 98.008 tranzacţii, cu o valoare cumulată de aproximativ 7,06 miliarde lei, cu peste 5 miliarde lei mai mult decât în perioada corespunzătoare a anului 2024, se arată în raport.
„Fondurile deschise de investiții în obligațiuni corporative au înregistrat ieșiri semnificative de capital și nu dispun, în prezent, de mecanisme suficiente pentru a face față unor șocuri majore de lichiditate. În eventualitatea reapariției unor episoade de turbulență financiară, aceste fonduri ar putea fi constrânse să recurgă la vânzări accelerate de active, ceea ce ar putea transforma ajustările normale ale prețurilor în corecții dezordonate și sistemice”, avertizează ASF în documentul citat.
Sumarul pieței de capital din România în T1 2025/ sursa: ASF
Banca Transilvania (TLV) s-a detașat ca lider în topul lichidității, urmată de OMV Petrom, Romgaz, Hidroelectrica și BRD. SSIF-urile locale au intermediat peste 95% din tranzacții, iar intermediarii străini au avut o prezență modestă, cu doar 4% cotă de piață, relevă raportul citat.
Pe segmentul organismelor de plasament colectiv (OPC), valoarea totală a activelor gestionate în România a ajuns la aproximativ 45,5 miliarde lei, înregistrând o creştere de 2,6% faţă de sfârşitul anului 2024.
”ASF va continua să monitorizeze cu atenţie dinamica pieţei de capital şi comportamentul actorilor implicaţi, în vederea asigurării unui cadru de supraveghere eficient, transparent şi orientat către consolidarea stabilităţii financiare. Evoluţiile din primul trimestru indică premise favorabile pentru menţinerea unei pieţe funcţionale, lichide şi atractive pentru investitori, într-un context regional marcat de prudenţă, dar şi de oportunităţi strategice”, precizează ASF în raportul citat.
În pofida contextului economic și financiar dificil, România a marcat zilele trecute un nou moment important pe scena financiară internațională, după ce Morgan Stanley Capital International (MSCI) a decis includerea pieței de capital locale în categoria „Advanced Frontier Market” – Piață de Frontieră Avansată.
„Recunoașterea României ca Piață de Frontieră Avansată de către MSCI este rezultatul eforturilor susținute ale autorităților și ale actorilor din ecosistemul pieței de capital de a se alinia la standardele internaționale. Este o etapă care întărește încrederea investitorilor globali în potențialul economic al României”, a declarat Alexandru Petrescu, președintele ASF.
Statutul de „Advanced Frontier Market” reprezintă o treaptă intermediară între actuala încadrare a României ca Piață de Frontieră și obiectivul strategic de a deveni Piață Emergentă, un nivel care oferă acces la un capital internațional mult mai amplu, așa cum a explicat zilele trecute Alexandru Petrescu și la podcastul Puterea Finanaciară
De altfel, președintele ASF, Alexandru Petrescu, a vorbit despre succesul titlurilor de stat Fidelis și despre rolul acestora în creșterea pieței de capital, în cadrul podcastului Puterea Financiară din iunie.
„În ce privește piața de capital, ne apropiem de reperul de 250.000 de investitori activi. Sunt 248.765 erau acum câteva zile. Avem o creștere de la an la an semnificativă (…) Foarte mult a ajutat și emisiunea de titluri de stat Fidelis. Din acești aproape 250.000 de jucători activi, 55.000 sunt deținători exclusiv de Fidelis. Practic, investind într-un titlu de stat, Fidelis este o opțiune de a ține bani într-un cont de economii (…)
În continuare, programul FIDELIS va continua, din ce înțeleg de la Ministerul de Finanțe și el va crește în dimensiune, în popularitate. Deci din punctul ăsta de vedere este foarte bun și a împins și piața, care a ajuns la 389 de miliarde de lei (n.r. la nivelul lunii iunie 2025)”, a declarat la acel moment Alexandru Petrescu pentru Puterea Financiară.
Alexandru Petrescu e explicat că piața financiară locală „este o piață bună, o piață în creștere, dar pe de altă parte ține de un întreg ecosistem pentru a crește această piață. Ține de zona de antreprenoriat, de zona de companii nelistate, de IMM-uri care dacă sunt în poziția să caute o finanțare, ar fi în egală măsură bine să se uite la tool-uri, la instrumente financiare și prin piața de capital, nu doar să meargă la un ghișeu bancar”, a explicat președintele ASF.
Optimismul investitorilor și climatul politic mai stabil au propulsat marți, 1 iulie, Bursa de Valori București la un nou maxim istoric. Indicele BET a urcat spectaculos, iar acțiunile Transelectrica, Banca Transilvania și Antibiotice au înregistrat cele mai mari creșteri. Un semnal clar că piața românească își revine în forță și recuperează din decalajul față de bursele europene.
Ziua de marți a marcat o victorie importantă pentru investitorii din România: indicele BET, principalul barometru al pieței bursiere, a înregistrat o creștere de 0,57%, ajungând la o valoare-record de 18.842,64 puncte. Această performanță vine la doar câteva zile după maximul anterior, atins pe 20 iunie.
În centrul acestei ascensiuni spectaculoase se află Transelectrica, care a înregistrat o apreciere de 4,9%, semnalând o încredere crescută în sectorul energetic și în planurile de modernizare a infrastructurii. Urmează îndeaproape Banca Transilvania, cu o creștere de 2,5%, și compania farmaceutică Antibiotice, care a urcat cu 1,9%. Aceste creșteri reflectă un reviriment generalizat al unor sectoare-cheie ale economiei, sugerând un potențial de redresare solidă și sustenabilă.
Potrivit analiștilor, creșterile succesive din ultimele săptămâni au fost susținute de o ameliorare vizibilă a incertitudinii politice. După turbulențele preelectorale, piețele par să își recapete echilibrul, iar capitalul se întoarce cu încredere către activele românești. Această schimbare de climat a permis bursei de la București să recupereze decalajul acumulat în raport cu alte burse din regiune, marcând un punct de inflexiune în comportamentul investitorilor locali și internaționali.