“Viitorul mobilității nu va fi al celor care se grăbesc, ci al celor care inspiră încredere”, declară Sebastian Thrun, cofondator al Waymo și una dintre figurile proeminente ale sectorului tehnologic ce vizează dezvoltarea vehiculelor fără șofer. Viitorul industriei robotaxiurilor, spune el – citat de Business Insider – va fi decis nu de viteza de scalare, ci de capacitatea producătorului de a garanta siguranța. Totodată, Thrun a prezis o transformare urbană profundă: orașele vor deveni zone libere de parcări, traficul va fi fluidizat, nu vor mai exista semafoare, iar spațiul public va fi recâștigat în beneficiul locuitorilor.
Într-un interviu acordat Business Insider, Thrun a subliniat că „toleranța la erori este extrem de scăzută” în industria vehiculelor autonome, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în alte ramuri de aplicare a inteligenței artificiale, unde „o fantasmă n-a omorât pe nimeni”.
Thrun a fost recrutat cândva de Google, după ce mașina autonomă pe care o crease a reușit să traverseze 132 de mile prin deșertul din Nevada, un moment important în istoria dezvoltării vehiculelor de acest tip. A condus un proiect în cadrul Google X, care, ulterior, s-a transformat în Waymo. Încă de la început, a urmărit transformarea acestuia dintr-un experiment „moonshot”, într-o afacere operațională în mai multe mari orașe americane.
În opinia lui Thrun, trei factori îi vor desemna pe învingătorii cursei mobilității autonome: siguranța, costurile și capacitatea de scalare. „O mașină autonomă trebuie să fie la fel de ieftină – dacă nu mai ieftină – decât una condusă de om”, afirmă el. Iar siguranța, susține el, trebuie să fie superioară standardelor acceptate în prezent pentru condusul uman.
Deși nu mai este implicat direct în conducerea Waymo de peste un deceniu, Thrun rămâne un susținător convins al direcției adoptate de companie în domeniul expansiunii vehiculelor autonome – o abordare conservatoare, studiind oraș cu oraș, bazată pe hărți detaliate și testare extensivă. Aceasta, spune el, a câștigat nu doar validare tehnologică, ci și încrederea comunității.
Desigur, se arată rezervat față de abordarea radical diferită a celor de la Tesla, care mizează pe un „AI generalist”, fără hărți HD. „Dacă scoți radarele și laserele dintr-un Waymo, devine mai puțin sigur. Asta știu cu siguranță”, punctează Thrun.
Thrun a prezis o transformare urbană profundă: orașele vor deveni zone libere de parcări, traficul va fi fluidizat, nu vor mai exista semafoare, iar spațiul public va fi recâștigat. „60% din suprafața Los Angelesului e dedicată mașinilor. Vom vedea orașe – poate universitare – care vor spune: ajunge. Renunțăm la parcări, păstrăm doar mobilitatea”, declar[ Thrun, citat de Business Insider.
Chiar dacă viitorul imediat al Waymo rămâne legat de robotaxiuri, Thrun nu și-a abandonat un vis mai vechi: mașinile zburătoare. „Sunt acolo unde erau mașinile autonome acum 10 ani. Tehnologia există, dar lipsesc reglementările”, afirmă acesta.