Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat demararea oficială a unuia dintre cele mai ambițioase proiecte de digitalizare din sectorul instituțiilor publice.
Cu o finanțare de peste 96 de milioane de lei din fonduri europene și naționale, proiectul vizează transformarea digitală completă a instituției, pentru a oferi servicii moderne, rapide și eficiente cetățenilor și companiilor din România.
ASF dă startul oficial în proiectul de digitalizare finanțat cu fonduri europene și naționale
În urmă cu aproximativ o lună și jumătate, ASF a semnat un contract de finanţare în valoare de 96,4 milioane de lei pentru un amplu proiect de transformare digitală a instituţiei.
Proiectul, intitulat „Digitalizarea Accesului pentru Cetățeni și Companii la Investiții prin Asigurarea unei Piețe Financiare Sustenabile – DACCIAPIFS”, a fost depus în cadrul Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027 (PoCIDIF), fiind susținut și de Autoritatea pentru Digitalizarea României, se precizează în comunicatul transmis de ASF.
Acesta vizează digitalizarea activităților instituției în beneficiul cetățenilor, investitorilor și al mediului de afaceri, în linie cu politica națională de e-guvernare și tranziție digitală.
Scopul principal constă în dezvoltarea unui sistem informatic integrat la nivelul ASF care să îmbunătățească procesele interne, să eficientizeze activitățile de reglementare, de autorizare, de supraveghere și de control și să consolideze stabilitatea pieței financiare nebancare. În același timp, proiectul urmărește automatizarea fluxurilor operaționale, creșterea accesibilității serviciilor electronice pentru public și perfecționarea personalului instituției în utilizarea noilor tehnologii.
Rezultate așteptate constau în digitalizarea completă a fluxului intern de analiză și de decizie, în conformitate cu standardele europene. Totodată, se urmărește îmbunătățirea calității serviciilor oferite publicului și creșterea gradului de utilizare a platformelor online, precum și eficientizarea utilizării resurselor interne, prin realocarea acestora către activități cu valoare adăugată.
Valoarea totală a proiectului se ridică la 96.431.985 de lei, din care 72.275.096,77 de lei reprezintă contribuția nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), iar restul de 24.156.888,23 lei provin din bugetul național. Proiectul are o durată de aproape trei ani, fiind programat să se încheie la data de 25 aprilie 2028.