Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunță că a semnat un contract de finanţare de 96,4 milioane de lei pentru proiectul de transformare digitală a instituţiei.
ASF precizează că implementarea acestui proiect finanţat din fonduri europene marchează un progres important în procesul de modernizare şi eficientizare a funcţiilor instituției legate de reglementare, autorizare, supraveghere şi control. De asemenea, proiectul va facilita gestionarea petiţiilor, soluţionarea alternativă a litigiilor şi de promovare a educaţiei financiare.
Proiectul, numit „Digitalizarea Accesului pentru Cetăţeni şi Companii la Investiţii prin Asigurarea unei Pieţe Financiare Sustenabile – D A C C I A PIFS“, este depus în cadrul apelului de proiecte aferent Programului Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare (PoCIDIF). Acesta are o valoare totală de 96.431.985 lei, din care Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) 72.275.096,77 lei şi 24.156.888,23 lei contribuţie naţională. Proiectul are o durată de implementare de trei ani.
„Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în calitate de beneficiar, a semnat, ieri, 26 mai 2025, contractul de finanţare a proiectului de transformare digitală a instituţiei, la sediul Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), prin Alexandru Petrescu, preşedintele ASF, şi Ana Maria Buşoniu, director general al Organismului Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale (OIPSI) din cadrul ADR care a semnat în numele şi pentru Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene”, anunță Autoritatea de Supraveghere Financiară într-un comunicat.
„Este un proiect strategic, primul finanţat din fonduri europene la nivelul ASF, care va permite dezvoltarea unor soluţii digitale moderne, cu impact direct asupra eficienţei operaţionale, transparenţei şi accesului facil la servicii, atât pentru consumatori, cât şi pentru actorii din sectorul financiar nebancar. Apreciez în mod deosebit contribuţia colegilor din ASF care au lucrat cu profesionalism şi dedicare la pregătirea acestui proiect. Mulţumesc, de asemenea, echipei Autorităţii pentru Digitalizarea României pentru sprijinul tehnic acordat“, a declarat Alexandru Petrescu, preşedintele ASF.
Acest proiect vine în întâmpinarea nevoii de transformare digitală a proceselor interne de lucru în toate funcţiile de business ale ASF şi a noilor provocări în procesul de adoptare a cadrului european de reglementare ce susţine obiectivul de integrare a noilor concepte privind finanţele digitale şi finanţele sustenabile.
„Marcăm astăzi începutul unei etape esenţiale în evoluţia instituţiei noastre – trecerea la o structură digitală modernă şi eficientă care să guverneze toate funcţiile ASF. Acest proiect nu este doar o investiţie în tehnologie, ci este o investiţie în viitorul ASF şi în capacitatea noastră de a răspunde mai rapid, mai clar şi mai transparent atât aşteptărilor consumatorilor, cât şi nevoilor pieţei financiare nebancare“, a declarat Gabriel-Ioan Avrămescu, prim-vicepreşedintele ASF, manager de proiect.
Obiectivul general al acestui proiect este dezvoltare a unui sistem informatic integrat care să ajute ASF să îmbunătăţească şi să extindă serviciile digitale oferite mediului de afaceri, instituţiilor publice şi cetăţenilor.
”Prin digitalizarea şi optimizarea proceselor interne, ASF va putea oferi servicii publice mai eficiente şi mai accesibile. Totodată, proiectul va permite instituţiei să reacţioneze mai rapid la schimbările şi provocările constante din piaţa financiară nebancară, valorificând avantajele tehnologiei moderne. Beneficiile implementării acestui proiect amplu de transformare digitală sunt multiple, vizând în principal îmbunătăţirea, prin tehnologii digitale, a calităţii serviciilor publice oferite către mediul de afaceri şi cetăţeni, eficientizarea fluxurilor operaţionale la nivelul instituţiei şi a reacţiei instituţionale la evoluţiile pieţei, precum şi optimizarea activităţii de supraveghere la nivel de entitate activă pe piaţă, totul în condiţiile unui grad superior de transparenţă a activităţii ASF“, se arată în comunicatul ASF.
Proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare 2021-2027.