Prima pagină » OMV Petrom va livra gaze din perimetrul Neptun Deep în Republica Modova

OMV Petrom va livra gaze din perimetrul Neptun Deep în Republica Modova

OMV Petrom va livra gaze din perimetrul Neptun Deep în Republica Modova
Sebastian Burduja face un nou apel către Comisia Europeană: “Închiderea termocentralelor pe cărbune ar pune și mai multă presiune pe prețuri”

OMV Petrom, partenerul Romgaz în proiectul Neptun Deep, și Energocom SA, compania de stat din Republica Moldova – responsabilă cu achiziția și furnizarea de energie electrică și gaze naturale -, au semnat un contract pentru furnizarea de gaze naturale peste Prut, volume ce vor fi extrase din perimetrul Neptun Deep, anunță Sebastian Burduja, într-o postare distribuită pe rețelele de socializare. 

Acest contract marchează începutul unei noi etape în consolidarea securităţii energetice regionale şi valorificarea resurselor naturale strategice ale României. Contractul semnat prevede furnizarea de gaze naturale timp de 3 ani către punctul virtual de tranzacţionare (VTP) din România, cu destinaţia finală Republica Moldova, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei.

Livrăm mai puțin de 1% din totalul rezervelor minime în perimetrul Neptun Deep

Gazele vor proveni din zăcământul offshore Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din Marea Neagră şi primul proiect de mare adâncime al României, cu rezerve estimate la cel puţin 100 de miliarde de metri cubi. Volumul contractat vizează o cantitate mai mică de 1% din totalul rezervelor minime confirmate în perimetrul Neptun Deep, precizeză sursa citată. Păstrăm suficient spaţiu pentru utilizarea gazului românesc în România, în sectorul energetic şi pentru renaşterea industriei româneşti, fiind în acelaşi timp gata să îi sprijinim pe fraţii noştri de peste Prut pentru a elimina orice dependenţă faţă de resursele energetice de la Est. 

“România are acum oportunitatea unică de a-și asuma rolul de furnizor de securitate și stabilitate energetică în regiune. Neptun Deep este doar o parte dintr-o viziune pe care am pus-o în practică în ultimii doi ani și pe care nu ne permitem să o abandonăm sub presiunea adversarilor interni și externi ai libertăților noastre câștigate cu greu”, declară Sebastian Burduja.

Primele volume comerciale sunt aşteptate în 2027

Acest contract semnat cu Energocom SA devine primul pas concret de valorificare regională a acestei resurse strategice. Neptun Deep va permite României să îşi consolideze poziţia de cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, contribuind major la independenţa energetică naţională şi europeană, se mai arată în comunicat.

Într-o perioadă în care siguranța energetică a multor state europene este zdruncinată, România face diferența. Așa trebuie să fim: pilon de stabilitate pentru toată regiunea, scrie Sebastian Burduja pe rețelele de socializare. 

“Resursele din Marea Neagră sunt un avantaj strategic pentru noi şi o responsabilitate faţă de vecinii şi fraţii noştri. Am spus mereu că Neptun Deep este despre solidaritate, despre viitorul energetic comun al regiunii. Semnarea acestui contract demonstrează că România nu doar promite, ci livrează – resurse, siguranţă şi încredere. Ajutăm Republica Moldova cu gaze, cu stabilitate, cu predictibilitate şi cu o viziune comună. Prin această livrare de gaze către Republica Moldova, România confirmă rolul său de furnizor de securitate energetică în regiune. Este o misiune pe care ne-o asumăm cu responsabilitate, conştienţi că stabilitatea energetică este fundamentul unei economii funcţionale şi al unui stat puternic’, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat în comunicatul Ministerului Energiei.

Neptun Deep, cel mai amplu proiect de exploatare a gazelor naturale offshore din Marea Neagră

Proiectul Neptun Deep este cel mai amplu proiect de exploatare a gazelor naturale offshore din Marea Neagră şi primul de mare adâncime din România. Co-dezvoltat de Romgaz şi OMV Petrom, Neptun Deep are rezerve estimate la minimum 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

“Neptun Deep își confirmă statutul de scut pentru securitatea energetică a Europei și regiunii, o șansă reală de a ne proteja pe noi și pe frații noștri de presiunile și șantajul Kremlinului. Vremurile în care robinetele se închideau și se deschideau strategic, pentru a controla și șantaja state întregi, trebuie să rămână istorie. Prea mult timp, unele forțe și-au folosit resursele energetice în aceeași manieră cinică și brutală în care își folosesc acum armata la granița de Est a României. Frații noștri de peste Prut au simțit din plin aceste tactici agresive, spune, la rândul său”, declară Sebastian Burduja.

Alte articole importante
Sfârșitul criptomonedelor? Computerul cuantic ar putea distruge Bitcoin
Sfârșitul criptomonedelor? Computerul cuantic ar putea distruge Bitcoin
Progresele accelerate în domeniul calculului cuantic stârnesc îngrijorări tot mai mari cu privire la siguranța tehnologiei blockchain, inclusiv a criptomonedelor, precum Bitcoin. Chiar dacă nu a fost atins un moment critic, ascensiunea tehnologiei cuantice subliniază nevoia urgentă de a adopta soluții de securitate „post-cuantică” pentru a proteja nu doar criptomonedele, ci și sistemele informatice globale. […]
Interzis la muncă în UK fără diploma de studii superioare! Lovitură dură pentru imigranți: ce categorii scapă de tăierea vizelor și cine riscă deportarea până în 2026
Interzis la muncă în UK fără diploma de studii superioare! Lovitură dură pentru imigranți: ce categorii scapă de tăierea vizelor și cine riscă deportarea până în 2026
Guvernul britanic anunță cea mai dură reformă în materie de imigrație din ultimul deceniu: doar lucrătorii cu studii superioare vor mai putea obține vize de muncă în majoritatea domeniilor, iar studenții străini riscă să fie trimiși acasă dacă nu-și găsesc rapid un loc de muncă. Restricțiile vin pe fondul unei presiuni politice interne și a […]
America se pregătește pentru taxiurile fără șofer. “Viitorul mobilității nu va fi al celor care se grăbesc, ci al celor care inspiră încredere”
America se pregătește pentru taxiurile fără șofer. “Viitorul mobilității nu va fi al celor care se grăbesc, ci al celor care inspiră încredere”
 “Viitorul mobilității nu va fi al celor care se grăbesc, ci al celor care inspiră încredere”, declară Sebastian Thrun, cofondator al Waymo și una dintre figurile proeminente ale sectorului tehnologic ce vizează dezvoltarea vehiculelor fără șofer. Viitorul industriei robotaxiurilor, spune el – citat de Business Insider – va fi decis nu de viteza de scalare, […]
Val uriaș de concedieri la nivel global: AI-ul și criza economică fac ravagii pe piața muncii
Val uriaș de concedieri la nivel global: AI-ul și criza economică fac ravagii pe piața muncii
Un val de schimbări tehnologice, economice și demografice este pe cale să lovească piața globală a muncii, amenințând 92 de milioane de locuri de muncă până în 2030. Schimbările afectează toate palierele pieței muncii – de la joburi administrative, precum casieri și asistenți, până la cele creative, profesii din educație, agricultură, îngrijire și construcții. Deși, concomitent, […]
După Rolls-Royce, Land Rover, Aston Martin și Mini ar putea beneficia de reduceri de taxe în SUA
După Rolls-Royce, Land Rover, Aston Martin și Mini ar putea beneficia de reduceri de taxe în SUA
O serie de limuzine de lux, printre care Land Rover, Aston Martin și Mini, ar putea beneficia de scutiri de taxe, după ce președintele Donald Trump a relaxat tarifele pentru Rolls-Royce. Anunțul a prilejuit și o discuție despre păpușile Barbie. Jucăriile sunt pe cale să devină mai scumpe, „iar pentru asta îi puteți mulțumi președintelui […]
Rămâne Marea Britanie fidelă obiectivelor Net Zero?
Rămâne Marea Britanie fidelă obiectivelor Net Zero?
În plină criză de legitimitate a politicilor climatice la nivel global și sub presiunea tot mai intensă a partidelor populiste, intervenția lui Tony Blair în dezbaterea privind tranziția verde din Marea Britanie zguduie din temelii strategia guvernului Starmer și scoate la suprafață vechile fisuri dintre ambițiile ecologice și realitățile politice și economice. Datele More In […]