Comisia Europeană a dat, marți, publicității o “foaie de parcurs” pentru oprirea definitivă a fluxurilor de gaze, combustibil nuclear și petrol rusesc, urmând ca luna viitoare să prezinte și o serie de măsuri legale pentru eliminarea treptată a importurilor de gaze rusești și gaze naturale lichefiate până la sfârșitul anului 2027.
Uniunea Europeană a dat cel mai puternic semnal de până acum că dorește să pună capăt celor cinci decenii de dependență de energia rusească, dar un mediu geopolitic dificil i-ar putea încetini planurile, scrie Bloomberg. O propunere prezentată de Comisia Europeană marți, la Bruxelles, prevede ca firmele europene să își rezilieze orice contract cu furnizorii de gaze ruși până la sfârșitul anului 2027. Importurile de gaze ruseşti ieftine, însă, sunt greu de eliminat într-un moment în care blocul comunitar se chinuie să reducă preţurile la energie, comentează Bloomberg.
Aproximativ 19% din gazul Europei provine încă din Rusia și este transportat prin conducta TurkStream. Volumul e în scădere, la aproximativ 45% față de importurile care se realizau înainte de 2022. Slovacia și Ungaria încă importă peste 80% petrol din Rusia. Comisia Europeană și-a semnalat disponibilitatea de a cumpăra mai mult GNL din SUA, pentru a înlocui volumele rusești, un pas solicitat de președintele Donald Trump ca modalitate de a reduce excedentul comercial al UE cu Statele Unite.
Executivul UE va prezenta, în iunie, și o propunere legislativă pentru a interzice importurile de gaz rusesc și gaz natural lichefiat (GNL) în baza contractelor existente până la sfârșitul anului 2027.
„Acum este momentul ca Europa să își întrerupă complet legăturile energetice cu un furnizor nesigur. Energia care vine spre continentul nostru nu ar trebui să plătească pentru un război, pentru agresiunea împotriva Ucrainei”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un comunicat.
Decizia Comisiei Europene vine într-un context în care SUA face presiuni asupra Rusiei pentru un acord de pace cu Ucraina. Reușita acestor negocieri ar putea redeschide calea pentru pentru importurile de energie rusească în Europa și ar putea relaxa sancțiunile impuse Moscovei, scrie Reuters. În timp ce reprezentanții unor industrii europene și-au exprimat sprijinul pentru revenirea la gazul rusesc, UE continuă eforturile de a rupe legăturile energetice cu Moscova.
Comisia nu a specificat ce variante legale intenționează să utilizeze pentru a le permite companiilor europene să își rezilieze contractele în derulare.
UE a impus sancțiuni asupra cărbunelui rusesc și asupra importurilor de petrol. Nu au impus sancțiuni asupra gazelor naturale, în principal ca urmare a opoziției Slovaciei și Ungariei, care se aprovizionează prin conducte rusești și susțin că trecerea la surse alternative ar crește prețurile la energie.
Țările UE vor fi obligate să elaboreze planuri naționale pentru eliminarea treptată a gazelor naturale rusești și a petrolului.
Noile propuneri legislative ale UE necesită aprobarea Parlamentului European și a unei majorități consolidate a țărilor UE.