România tocmai a fost propulsată pe harta marilor investiții europene în tranziția energetică, primind o finanțare uriașă de peste 700 de milioane de euro din Fondul pentru Modernizare al Uniunii Europene. Suma face parte dintr-un pachet record de 3,66 miliarde de euro acordat unui număr de nouă țări, menit să accelereze trecerea la o energie mai curată, mai eficientă și mai sigură. Este cea mai mare plată efectuată până acum din acest fond și marchează un pas important în direcția neutralității climatice.
Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții (BEI) au confirmat oficial că România se află printre principalii beneficiari ai unei runde istorice de finanțare pentru modernizarea energetică. Dintr-un total de 3,66 miliarde de euro, alocate pentru 34 de proiecte din nouă state membre ale UE, țara noastră a primit o finanțare de 712,3 milioane de euro.
Acești bani vor fi direcționați către creșterea eficienței energetice în cadrul instalațiilor industriale care fac parte din sistemul EU ETS (schema de comercializare a certificatelor de emisii) și modernizarea rețelelor de transport și distribuție a energiei electrice. Această schemă apare pentru integrarea surselor regenerabile de energie și reducerea dependenței de combustibilii fosili, într-un moment critic pentru securitatea energetică a Europei de Est.
Proiectele susținute în această etapă de finanțare includ, la nivel european, investiții în producerea energiei din surse regenerabile, modernizarea infrastructurii energetice și îmbunătățirea eficienței energetice în transport și construcții. În Croația, de exemplu, banii merg spre sistemele de încălzire și răcire eficiente, în timp ce Grecia va înlocui autobuzele diesel urbane cu unele electrice. Cehia investește în capacități de stocare a energiei, iar Ungaria își renovează clădirile publice pentru a le face mai eficiente din punct de vedere energetic.
În România, accentul cade pe sectorul industrial și pe infrastructura energetică, două componente cheie ale tranziției către neutralitate climatică. Prin creșterea eficienței și integrarea surselor regenerabile, se urmărește reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră și scăderea costurilor energetice pe termen lung. De asemenea, investițiile vor stimula inovația și vor aduce beneficii directe companiilor și consumatorilor finali.
România nu este singura țară care beneficiază de acest val de investiții. Polonia a primit cea mai mare sumă – 1,33 miliarde de euro, urmată de Cehia cu 1,05 miliarde. Croația, Ungaria, Grecia, Letonia, Lituania și Slovenia completează lista beneficiarilor. Este de menționat că Grecia, Portugalia și Slovenia au fost recent incluse în lista țărilor eligibile pentru finanțare, ca urmare a revizuirii Directivei EU ETS.
Aceste fonduri provin din vânzarea certificatelor de emisii în cadrul sistemului european EU ETS și sunt menite să ajute cele 13 țări UE cu venituri mai mici să realizeze tranziția verde. Este o strategie de solidaritate și echilibru economic între Vestul și Estul Europei, cu beneficii reale și tangibile pentru milioane de cetățeni.