Prima pagină » Țineți-vă bine: urmează o perioadă de agitație pentru piețele financiare și cursa riscă să devină sălbatică!

Țineți-vă bine: urmează o perioadă de agitație pentru piețele financiare și cursa riscă să devină sălbatică!

Țineți-vă bine: urmează o perioadă de agitație pentru piețele financiare și cursa riscă să devină sălbatică!
Țineți-vă bine: urmează o perioadă de agitație pentru piețele financiare și cursa riscă să fie sălbatică! / Foto: Unsplash

Acest an a fost, cel puțin până acum, un adevărat montagne-russe pentru piețele financiare, iar cursa ar putea continua pe unele trasee în măsură să-ți taie respirația. Piețele americane au intrat într-o scurtă vacanța de Ziua Independenței, nu înainte de a stabili noi recorduri istorice. Însă drumul până acolo a fost orice, numai lin nu, se arată într-o analiză MarketWatch. Julian Emanuel, strateg la Evercore ISI, compară traiectoria de anul acesta a burselor cu un rollercoaster și avertizează că acțiunile s-ar afla acum într-un punct foarte periculos, adică exact în vârful rampei. În acest punct, toată lumea petrece, de obicei, un moment de liniște tensionată, după care vine cea mai abruptă pantă descendentă de pe întregul circuit. 

„Prima jumătate a anului 2025 a marcat săptămâni în care părea că trecem prin decenii de evenimente”, notează Emanuel într-un raport datat duminică.

„Mai întâi, am avut o ascensiune fulminantă, pe fondul optimismului post-electoral. A urmat apoi o coborâre abruptă, alimentată de temeri privind un nou război comercial, stagflație și recesiune. În cele din urmă, capitularea investitorilor și pauza tarifară anunțată de Trump au deschis calea către o ascensiune rapidă spre noi maxime absolute”, explică el.

„Ca într-un rollercoaster veritabil, mișcarea inițială din fundul prăpastiei a fost la fel de violentă și volatilă ca și coborârea anterioară”, adaugă Emanuel, citat de MarketWatch.

Urmează o perioadă de agitație pentru piețele financiare

Ce urmează, de acum înainte, va depinde în mare măsură de care dintre forțele care se înfruntă va avea mai multă greutate. De susținerea piețelor beneficiază ceea ce Emanuel numește „o piață structurală de tip bull”, o creștere constantă alimentată de inteligența artificială. Însă ceea ce riscă să le afecteze din nou sunt temerile legate de tarifele vamale — fenomen care deja se simte în debutul acestei săptămâni.

Multiplii de evaluare: pericol în creștere

Piața se confruntă și cu o problemă de evaluare: multiplii de câștiguri (P/E), raportul dintre prețul acțiunii și câștigul pe acțiune, sunt la un nivel ridicat. Potrivit lui Emanuel, S&P 500 se tranzacționează la un multiplu de 24,5 ori câștigurile, un nivel care, istoric vorbind, este urmat de randamente slabe ale pieței în anii următori.

Volatilitatea va continua

„Pe măsură ce piața atinge un nou vârf, urmează o nouă rundă de volatilitate”, avertizează Emanuel, comparând situația cu rotația sectorială din iulie anul trecut.

„Țineți-vă bine, cursa promite să devină și mai sălbatică”.

Există, totuși, și vești mai bune pentru investitorii pe termen mediu: toate corecțiile tehnice recente – scăderi de peste 20% – au avut loc fără o recesiune în economie, precizează sursa citată. Din 1960, acest lucru s-a întâmplat de șase ori, iar în medie, acțiunile au mai crescut cu 26% în următoarele 18 luni de la atingerea de noi maxime.

Cu toate acestea, volatilitatea nu va dispărea.

„O raliere nu exclude corecții intermediare – acestea au variat între -7,5% și -15,1% înainte de ‘vârful final’”, avertizează Emanuel.

Iar ținta de final de an stabilită de Evercore pentru S&P 500 — de 5.600 de puncte — sugerează că piața mai are forța de a replica răspunsul istoric tipic acestor reveniri post-bear market.

Piețele

Piața americană se pregătește de o deschidere ușor negativă, în contextul în care contractele futures pe principalii indici bursieri indică scăderi moderate. S&P 500 este în recul cu 0,26%, Nasdaq 100 pierde 0,38%, iar Dow Jones coboară marginal cu 0,04%. Pe piața obligațiunilor, randamentele titlurilor de trezorerie pe 10 ani continuă să crească ușor, ajungând la 4,359%, semn al așteptărilor privind menținerea dobânzilor ridicate. Dolarul american se întărește (+0,23% în indicele DXY), în timp ce aurul suferă o corecție mai pronunțată, coborând cu peste 1%, până în jurul pragului de 3.309 dolari pe uncie. În sectorul energetic, prețul petrolului se menține relativ stabil (+0,06%), în ciuda anunțului OPEC+ privind o creștere mai mare decât anticipată a producției în luna august.

Contractele futures pe indicii bursieri americani:

  • S&P 500: -0,26%

  • Dow Jones: -0,04%

  • Nasdaq 100: -0,38%

📈 Randamentele titlurilor de trezorerie (10 ani): 4,359%, în creștere ușoară
💵 Indicele dolarului (DXY): +0,23%
🥇 Aurul: -1,08%, în jurul valorii de 3.309 dolari uncia
🛢️ Petrolul: +0,06%, după anunțul OPEC+ privind o creștere a producției în august, mai mare decât așteptările

Performanța activelor cheie:

Sursa: MarketWatch

Sursă foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Inflație: riscurile cresc

Torsten Slok, economist-șef la Apollo, avertizează că o combinație de tarife, creșterea prețului petrolului și restricțiile privind imigrația generează presiuni ascendente asupra inflației în Statele Unite. Un dolar mai slab cu 10–20% ar putea accelera acest proces.

„Pe scurt: este de așteptat ca inflația să urce în lunile următoare — aceasta este opinia noastră, a Fed și a pieței”, afirmă Slok.

Cei mai activi emitenți de pe piață (ora 6:00 a.m. ET)

Pe fondul incertitudinii politice, acțiunile Tesla au scăzut cu 0,10% după ce Elon Musk a anunțat intenția de a lansa un nou partid politic — America Party — acuzând atât republicanii, cât și democrații de „risipă fiscală”. În paralel, acțiunile Shell au pierdut 2,91% pe fondul ieftinirii petrolului și al unui avertisment privind scăderea veniturilor din segmentul de gaze integrate.

  • Tesla (TSLA) -0,10%

  • Nvidia (NVDA) +1,33%

  • GameStop (GME) -1,50%

  • Palantir (PLTR) +1,70%

  • Apple (AAPL) +0,52%

  • BigBear.ai (BBAI) +2,51%

  • Mullen Automotive (MULN) -18,43%

  • AMD -0,44%

  • Taiwan Semiconductor (TSMC) +0,51%

  • Amazon (AMZN) +1,59%

Alte articole importante
Prețul petrolului scade după decizia OPEC de a majora producția
Prețul petrolului scade după decizia OPEC de a majora producția
Prețul petrolului a înregistrat o scădere la începutul acestei săptămâni, după ce Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a anunțat o majorare a producției peste estimările pieței. În paralel, incertitudinile legate de politica tarifară a Statelor Unite au amplificat temerile privind încetinirea economică globală și reducerea cererii de energie. Decizia OPEC de a spori producția […]
„Un montagne-russe de oțel bate orice AI”. Merlin Entertainments mizează pe experiențele reale în era digitală
„Un montagne-russe de oțel bate orice AI”. Merlin Entertainments mizează pe experiențele reale în era digitală
Cu 130 de parcuri în 22 de țări – printre care parcurile Legoland, Alton Towers și Thorpe Park – Merlin este al doilea cel mai mare operator de parcuri tematice din lume, după Disney. În ciuda presiunii tehnologice, compania a anunțat că mizează pe experiențe autentice și că a renunțat chiar și la efectele VR, […]
Regele Charles urmează să primească suma colosală de 132 milioane de lire sterline
Regele Charles urmează să primească suma colosală de 132 milioane de lire sterline
Regele Charles se pregătește să primească o sumă colosală din profiturile generate de domeniul coroanei – o sumă de 132 de milioane de lire sterline anual, alimentată de creșterea spectaculoasă a industriei energiei eoliene offshore. Boom-ul energiei eoliene marine transformă coroana într-un imperiu de profit. Regele Charles va primi o sumă colosală de 132 de […]
Cum pun politicile lui Trump bețe în roate economiei României. Avertisment de la BNR
Cum pun politicile lui Trump bețe în roate economiei României. Avertisment de la BNR
Banca Națională a României (BNR) avertizează, într-un raport recent, că schimbările și incertitudinile generate de politicile comerciale ale Statelor Unite și măsurile adoptate de alte state, ca reacție, adaugă riscuri suplimentare economiei și stabilității financiare a României. Aceste riscuri se suprapun unui context deja fragil, marcat de șocuri economice succesive în anii anteriori, dar și […]
Sandalele indiene de la Prada, cel mai nou scandal global din seria „Give Credit”
Sandalele indiene de la Prada, cel mai nou scandal global din seria „Give Credit”
Orașul Kolhapur din vestul Indiei a ajuns în centrul unei controverse internaționale, după ce mii de artizani locali, care realizează manual tradiționalele sandale de piele Kolhapuri, acuză brandul de lux Prada de plagiat, transmite BBC. O serie de incidente similare au vizat, de-a lungul timpului, diverse elemente din cultura tradițională românească. Cel mai recent scandal […]
Într-o lună, China a instalat mai multă energie fotovoltaică decât UE în tot anul 2024
Într-o lună, China a instalat mai multă energie fotovoltaică decât UE în tot anul 2024
China continuă să domine cursa globală pentru energia regenerabilă, lăsând în urmă chiar și Europa, care până acum era considerată un lider în domeniu. În luna mai 2025, Beijing a instalat nu mai puțin de 93 de gigawați de energie fotovoltaică, o cifră uluitoare, care depășește cu mult capacitatea instalată anual de orice altă țară, […]