Comercianții care refuză să înlocuiască produsele neconforme riscă amenzi de până la 25.000 de lei, potrivit unei propuneri legislative recente, scrie ziarul Puterea.
Măsura vine în sprijinul consumatorilor și urmărește să asigure respectarea drepturilor acestora în cazul bunurilor cu defecte sau care nu corespund specificațiilor.
Foto: Freepik
Un nou proiect legislativ inițiat de Guvern propune sancțiuni clare pentru comercianții care nu înlocuiesc produsele neconforme în termen de 30 de zile de la livrare. Măsura urmărește combaterea abuzurilor frecvente din partea vânzătorilor și asigurarea unei aplicări mai eficiente a drepturilor consumatorilor, transmite Puterea.ro.
Executivul susține o inițiativă legislativă care introduce amenzi ce pornesc de la 5.000 de și ajung până la 25.000 de lei pentru comercianții care nu respectă obligația de a înlocui bunurile defecte în termenul legal. Actuala legislație garantează dreptul la înlocuire, însă nu conține sancțiuni pentru nerespectarea acestuia, un vid legal care a dus la numeroase abuzuri.
Chiar dacă legea, care a fost adoptată în 2023, le oferă consumatorilor dreptul de a solicita înlocuirea produselor neconforme, în practică, mulți comercianți ignoră sau resping solicitările, profitând de lipsa unor consecințe concrete.
„Absența unei sancțiuni generează numeroase refuzuri nejustificate, chiar și atunci când cererea de înlocuire este depusă în termenul legal de 30 de zile”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.
Guvernul României atrage atenția asupra faptului că lipsa sancțiunilor va reduce semnificativ eficacitatea legii și favorizează practicile comerciale incorecte.
„Această situație descurajează consumatorii și încurajează tratamente inegale din partea comercianților”, se arată în documentul guvernamental, care subliniază și importanța includerii acestor fapte în categoria contravențiilor prevăzute de lege.
Prin aceste modificări, Executivul urmărește nu doar uniformizarea aplicării legislației, ci și creșterea gradului de conformare voluntară a comercianților, în paralel cu întărirea protecției consumatorilor în fața abuzurilor sau a întârzierilor nejustificate în rezolvarea sesizărilor legate de produse necorespunzătoare.