Prima pagină » Uniunea Europeană impune noi norme pentru baterii. Ce se schimbă de luna viitoare

Uniunea Europeană impune noi norme pentru baterii. Ce se schimbă de luna viitoare

Uniunea Europeană impune noi norme pentru baterii. Ce se schimbă de luna viitoare
Uniunea Europeană impune noi norme pentru baterii. Foto: Pixabay

Uniunea Europeană impune noi norme pentru baterii. Începând cu data de 18 august 2025, intră în vigoare un set de reglementări europene care aduc modificări semnificative în modul în care consumatorii și producătorii vor gestiona bateriile și acumulatorii folosiți. După ce în luna mai a acestui an Uniunea Europeană a impus reguli noi pentru deșeurile reziduale, obligând cetățenii să arunce hainele și resturile textile în containere speciale, acum mai vine un pas înainte în direcția sustenabilității: adaptarea procesului de colectare și reciclare a bateriilor.

Pe măsură ce numărul de dispozitive electronice care folosesc baterii reîncărcabile crește constant, gestionarea corespunzătoare a celor uzate devine o provocare tot mai mare. Noua reglementare privind bateriile vizează să facă acest proces mai eficient și mai simplu pentru toată lumea, în special punând mai multă responsabilitate pe umerii producătorilor și comercianților.

Ce categorii noi de baterii intră în regulament

Regulamentul (UE) 2023/1542 aduce în actualitate categorii de baterii care până acum nu făceau parte din reglementările oficiale. Conform informațiilor echo.de, acestea includ:

  • Baterii de tracțiune — folosite în mașinile electrice

  • Baterii de pornire — cum sunt cele din automobilele convenționale

  • Baterii industriale — utilizate în diverse echipamente profesionale

  • Baterii pentru dispozitive — baterii clasice din telecomenzi, aspiratoare fără fir și alte gadgeturi uzuale

  • Baterii pentru vehicule ușoare (LV) — precum cele folosite în biciclete electrice sau trotinete electrice.

Odată cu aplicarea noilor norme, se vor deschide mai multe puncte de colectare a bateriilor uzate, facilitând predarea acestora. În plus, bateriile LV vor deveni mult mai ușor de returnat, ceea ce se va traduce în creșterea ratei de reciclare la aproximativ 73% până în 2030 (față de circa 50% în prezent).

Ce vor schimba noile reguli pentru consumatori și producători

Un element foarte apreciat de consumatori va fi posibilitatea de a înlocui bateriile din dispozitive. Până în 2027, bateriile vor trebui montate în așa fel încât să poată fi scoase și schimbate cu ușurință. Această cerință va influența nu doar obiectele de uz casnic precum telecomenzile sau jucăriile, ci și electronicele mai sofisticate: telefoanele mobile, laptopurile și căștile wireless.

Astfel, marii producători, printre care Apple și Samsung, vor trebui să regândească complet designul produselor lor pentru a permite acest lucru.

Mai mult, începând cu 2027, bateriile vor trebui să poarte un cod QR ce oferă informații legate de capacitate, durabilitate și modalitățile de reciclare. Este planificată și introducerea unui pașaport digital al bateriilor, detaliind materialele folosite și amprenta de carbon aferentă.

Se vizează o mai bună transparență privind amprenta de carbon a producătorilor și conținutul reciclat din produsele comercializate. Începând cu 2031, vor deveni obligatorii cote minime de material reciclat pentru elemente precum plumbul, litiul, nichelul și cobaltul.

Sistem de garanție pentru baterii: inițiative în Germania

Una dintre măsurile discutate în Germania este introducerea unui sistem de garanție pentru baterii, menit să încurajeze reciclarea și să reducă cantitatea de deșeuri. Comitetul pentru economie și mediu al Consiliului Federal german a aprobat deja, cu majoritate, această idee.

Scopul este de a sprijini economia circulară, reducând consumul de resurse și emisiile de CO₂. Votul final privind adaptarea legislației UE în domeniul bateriilor este așteptat în Bundestag pe 11 septembrie 2025.

Pașii următori pentru un mediu mai curat și mai sustenabil

Noile reglementări europene reprezintă o schimbare majoră în felul în care bateriile vor fi produse, utilizate și gestionate în materia deșeurilor, cu beneficii directe pentru cetățeni și pentru mediu. Prin creșterea responsabilității producătorilor și facilitarea colectării, bateria uzată va trece printr-un traseu mai sigur și mai prietenos cu planeta.

Progresul va fi monitorizat prin indicatori clari privind ratele de reciclare și conținutul reciclat, iar legislația va continua să evolueze pentru a include tehnologii și materiale din ce în ce mai sustenabile.

Adaptarea consumatorilor și a industriei la aceste reguli va marca un pas semnificativ spre un viitor în care deșeurile de baterii nu vor mai reprezenta o problemă majoră pentru mediu și sănătatea publică.

Astfel, din august 2025, bateriile nu vor mai fi doar produse utile pentru viața cotidiană, ci vor face parte dintr-un sistem integrat de utilizare și reciclare, menit să diminueze impactul negativ asupra planetei.

Alte articole importante
Putin îi lasă pe ruși fără internet cu zilele și vrea să interzică WhatsApp. Pregătiri pentru o cortină digitală ca în China?
Analize
Putin îi lasă pe ruși fără internet cu zilele și vrea să interzică WhatsApp. Pregătiri pentru o cortină digitală ca în China?
În ultima vreme, tot mai mulți ruși rămân fără internet zile la rând.  Întreruperile prelungite ale conexiunii online se înmulțesc alarmant, iar o posibilă interdicție a aplicației WhatsApp pare iminentă. Sub pretextul securității naționale, regimul de la Kremlin pare să testeze o formă de izolare digitală inspirată din modelul chinez. Cu rețelele sociale deja restricționate […]
China începe construcția celui mai mare baraj hidroelectric din lume – costurile se ridică la 170 miliarde de dolari
China începe construcția celui mai mare baraj hidroelectric din lume – costurile se ridică la 170 miliarde de dolari
China a început construcția celui mai ambițios baraj hidroelectric din istorie, o megastructură amplasată în Tibet, evaluată la peste 1.200 de miliarde de yuani. În timp ce Beijingul promite energie curată și dezvoltare, vecinii India și Bangladesh se tem de efectele devastatoare asupra cursului râului care le alimentează milioane de vieți.  China construiește cel mai […]
Tinerii români pot participa voluntar la pregătirea militară: cât vor câștiga pentru întreaga perioadă
Tinerii români pot participa voluntar la pregătirea militară: cât vor câștiga pentru întreaga perioadă
România propune un plan prin care tinerii între 18 și 35 de ani pot participa voluntar la pregătirea militară timp de patru luni, pe bani. Proiectul, aflat în dezbatere în Parlament, vine în contextul eforturilor tot mai intense ale Uniunii Europene de a-și consolida securitatea militară. Pregătirea militară voluntară, plătită integral de stat Un nou […]
Creditarea privată încetinește în România! Ce înseamnă asta pentru populație și firme
Creditarea privată încetinește în România! Ce înseamnă asta pentru populație și firme
Creditarea privată din România dă semne clare de pauză. Potrivit celor mai recente date publicate de Banca Națională a României, ritmul de creștere anuală a împrumuturilor acordate de bănci a scăzut în iunie 2025 la 9,1%, ajungând la un sold total de 436 miliarde de lei.  Creditarea privată încetinește: semnal de prudență sau începutul unei […]
Cine este Marco Rubio, omul care a retras America din UNESCO și a concediat peste o mie de funcționari publici?
Cine este Marco Rubio, omul care a retras America din UNESCO și a concediat peste o mie de funcționari publici?
„Când Marco Rubio vorbește, tinerele oftează, femeile în vârstă leșină și toaletele trag apa singure”, spun specialiștii în comunicare politică din America, experți care au urmărit ascensiunea secretarului de stat american în ultima decadă. Rubio pare să se fi schimbat radical în acest timp. Îl considera pe Trump un „escroc” în 2016, iar acum pare […]
Grecia inventează taxa de vizitare, fără cazare. Te va costa doar să cobori de pe vapor
Grecia inventează taxa de vizitare, fără cazare. Te va costa doar să cobori de pe vapor
Grecia introduce taxa care te va costa chiar dacă nu te cazezi: doar simpla coborâre de pe vapor vine cu plată. Grecia continuă să caute soluții pentru a proteja destinațiile pitorești de valurile de turiști care le suprasolicită. Islanda Symi, mica bijuterie din Marea Egee, pregătește o nouă taxă de 3 € pentru vizitatorii care nu […]