International Airlines Group (IAG), compania care deține British Airways, Aer Lingus, Iberia și Vueling, a anunțat, vineri, semnarea unui contract în valoare de 13 miliarde de dolari (9,8 miliarde de lire sterline) pentru achiziționarea a 32 de avioane Boeing 787-10 Dreamliner. Contractul, spun reprezentanții IAG, consolidează flota British Airways și extinde capacitatea ei de operare pe termen lung.
Anunțul vine la doar o zi după ce Statele Unite au convenit să elimine tarifele vamale pentru motoarele Rolls-Royce, utilizate atât pe aeronavele Boeing, cât și pe cele Airbus – o decizie care a determinat o creștere de aproape 4% a acțiunilor Rolls-Royce joi, pe bursă, comentează The Guardian.
Acordul, descris de IAG drept „o comandă de referință”, include o opțiune pentru achiziția a 10 aeronave suplimentare. În paralel, grupul a semnat și un contract separat de aproape 8 miliarde de dolari pentru 21 de avioane Airbus A330-900neo, care vor fi repartizate în principal către operațiunile Iberia și Aer Lingus. Și acest contract are opțiunea de extinde comanda cu până la 13 aeronave suplimentare.
IAG a precizat că aeronavele Boeing comandate vor fi echipate cu motoare furnizate de General Electric, sugerând că tranzacția ar fi rămas neafectată de tarifele americane chiar și în absența noului acord comercial între Marea Britanie și SUA. În schimb, aeronavele Airbus vor fi echipate cu motoare Rolls-Royce.
Howard Lutnick, secretarul american al Comerțului, declarase joi că „o companie britanică anonimă” urmează să achiziționeze avioane Boeing în valoare de 10 miliarde de dolari — referindu-se, se pare, la această tranzacție, comentează The Guardian.
Potrivit IAG, prețul de listă al fiecărei aeronave Boeing este de aproximativ 397 milioane de dolari, pe baza ratelor de schimb din ianuarie 2025, ceea ce conferă contractului o valoare totală oficială de 12,8 miliarde de dolari. În cazul aeronavelor Airbus, prețul de listă este de 374 milioane de dolari pe unitate. Compania a subliniat, însă, că a negociat „reduceri substanțiale” față de prețurile de listă pentru ambele contracte.
„Această comandă marchează un pas important în strategia și programul nostru de modernizare și subliniază angajamentul nostru de a întări brandurile aeriene și de a îmbunătăți oferta pentru clienți”, a declarat Luis Gallego, directorul executiv al IAG.
Într-o prezentare intermediară a performanțelor, grupul a menționat că, deși există „o ușoară scădere” în vânzările de bilete la clasa economică în rândul turiștilor americani, această tendință a fost compensată de „cererea solidă pentru biletele premium”, inclusiv la clasa business.
„Continuăm să vedem o cerere rezistentă pentru călătoriile aeriene pe toate piețele noastre, în special la clasele premium, în ciuda incertitudinilor macroeconomice”, a adăugat Gallego, citat de The Guardian.
„IAG nu dă semne de încetinire, iar cererea pentru rutele sale rămâne solidă, în ciuda presiunilor asupra veniturilor consumatorilor. Tarifele comerciale au influențat atmosfera din acest sector, dar, cu 80% din zborurile pentru al doilea trimestru deja rezervate, perspectivele sunt mai optimiste decât se anticipa”, comentează Aarin Chiekrie, analist la Hargreaves Lansdown, citat de The Guardian.
Pentru primul trimestru din 2025, IAG a raportat o creștere cu 9,6% a veniturilor, ajungând la 7 miliarde de euro (5,9 miliarde de lire sterline), în timp ce profitul operațional a urcat cu 130 de milioane de euro, la 198 milioane de euro.