Prima pagină » Ce solutie inteligentă a gasit Bulgaria ca să salveze populația de la facturi uriașe la electricitate

Ce solutie inteligentă a gasit Bulgaria ca să salveze populația de la facturi uriașe la electricitate

Ce solutie inteligentă a gasit Bulgaria ca să salveze populația de la facturi uriașe la electricitate
Bulgaria soluție împotriva facturilor uriașe la electricitate. Foto: Colaj Freepik

În timp ce România se confruntă cu eliminarea plafonării prețurilor la energia electrică, ceea ce va duce la o creștere semnificativă a facturilor pentru consumatori, situația în țara vecină, Bulgaria, este mult mai echilibrată. Autoritățile bulgare au anunțat că prețul la electricitate pentru gospodării va crește în următoarele 12 luni cu doar 2,58% în medie, față de nivelul de la 1 ianuarie 2025. Această majorare este aproape de două ori mai mică decât cea anticipată inițial de autoritatea de reglementare bulgară, care a reușit să identifice resurse pentru a limita creșterea.

Diferențe regionale în creșterea prețurilor

Cea mai semnificativă creștere a prețului energiei electrice va fi resimțită de consumatorii EVN din sud-estul Bulgariei, unde majorarea va fi de 3,6%. Pentru abonații Energo-Pro, din nord-estul țării, creșterea va fi de 2,52%, iar pentru locuitorii din Sofia și din vestul Bulgariei, deserviți de Electrohold, creșterea este estimată la 1,82%, scrie Novinite. Aceste valori sunt sub cele anunțate la începutul lunii iunie, când se prognoza o creștere medie de 4,62% începând cu 1 iulie 2025 față de 1 ianuarie 2025. Atunci, pentru consumatorii din Sofia și cei ai Electrohold se estima o creștere de 3,81%, iar pentru clienții EVN din zona Plovdiv cea mai mare creștere prognozată era de 5,95%. Pentru abonații Energo-Pro din Varna, creșterea anticipată era de 4,21%.

Rezultatele licitațiilor și impactul asupra prețurilor

După organizarea unor licitații speciale pentru energie, cele trei companii furnizoare au asigurat consumatorilor casnici energie la un preț mediu de 189,58 leva/MWh. Această valoare este puțin peste prețul calculat de Comisia de Reglementare în Energie și Apă (CREA) pentru energia electrică pe timpul zilei, de 180 leva/MWh, și mult peste prețul pentru energia consumată pe timpul nopții, de 77,57 leva/MWh. Prețul obținut la bursă este sub estimarea CREA pentru următoarele 12 luni, care era de 224,59 leva/MWh. Acest fapt a determinat autoritatea să reducă estimările inițiale și să aprobe o creștere finală medie a prețului de bază sub 3%, incluzând și taxele de acces, transport și distribuție, care au fost ușor diminuate.

Explicațiile președintelui CREA, Plamen Mladenovski

Plamen Mladenovski a explicat jurnaliștilor că reducerea creșterii prețului energiei electrice se datorează în principal a trei factori. Primul este reducerea suprataxei pentru furnizorii finali la nivelul anului precedent. Al doilea factor a fost integrarea datelor raportate de societățile de distribuție pentru lunile martie, aprilie și mai, care nu au fost incluse în raportul inițial, ceea ce a dus la o ușoară scădere a tarifelor de rețea. Cel de-al treilea și cel mai important factor îl reprezintă prețurile obținute în urma licitațiilor organizate la Bursa Independentă de Energie din Bulgaria pentru energia anuală achiziționată de furnizorii finali.

Mladenovski a oferit și un exemplu concret al impactului asupra facturilor lunare medii, care în prezent sunt în jur de 60 de leva. Astfel, creșterea pentru clienții Electrohold va fi de 1,08 leva, pentru cei ai EVN de 2,16 leva, iar pentru consumatorii Energo-Pro de 1,50 leva. El a menționat că această creștere de 2,58% este proporțională cu inflația și este compensată de creșterea veniturilor populației. CREA urmărește să asigure o tranziție lină către o piață liberalizată, fără șocuri pentru consumatorii casnici.

Declarații privind presiunile politice

Întrebat dacă această reducere a creșterii prețurilor a fost influențată de presiuni politice, Mladenovski a răspuns că CREA nu are politică în domeniul energiei.

„Dacă credeți că asigurarea unei tranziții line către o piață liberalizată, fără șocuri pentru consumatorii casnici, este o decizie motivată politic, acceptați-o ca fiind politică”, a spus el.

Președintele CREA a explicat că Bulgaria a beneficiat de o tranziție târzie spre piața liberalizată, ceea ce i-a permis să învețe din greșelile altor țări, evitând astfel repetarea lor. El a oferit ca exemplu România, unde liberalizarea pieței a fost însoțită de plafoane pentru consumatorii casnici, dar fondurile pentru compensare s-au epuizat rapid.

Modelul bulgar de tranziție sustenabilă

Mladenovski a detaliat că Bulgaria a încercat să realizeze o tranziție sustenabilă prin organizarea de licitații pentru energia electrică destinată gospodăriilor, iar furnizorii finali să cumpere cantități mici de pe piețele pe termen scurt doar atunci când este necesar. Astfel, se asigură sustenabilitatea modelului, învățând din eșecurile altor state membre.

„Ori de câte ori facem ceva ultimii, putem învăța din experiența proastă pe care au acumulat-o alte țări, aplicând modele și abordări diferite pentru implementarea acestei tranziții”, a afirmat Mladenovski.

Tasko Ermenko, membru al CREA, a spus că s-a urmărit ca povara tranziției să fie distribuită echitabil între consumatori, furnizori și producători, pentru a menține un echilibru.

„Piața nu mai este aceeași ca înainte și se dezvoltă în direcția descentralizării, odată cu apariția unor noi surse de energie”, a adăugat Blagoi Golubarev, alt membru al comisiei.

Golubarev a evidențiat rolul tot mai important al bateriilor pentru stocarea energiei electrice în influențarea prețurilor.

„Până de curând nimeni nu a vorbit despre baterii, dar în prezent acestea își găsesc rapid locul”, a subliniat el, menționând că atribuțiile CREA cresc în găsirea unui echilibru între toți participanții pe piață.

Prețurile la încălzire pentru sezonul următor

Conform modificărilor legislative, prețul de bază al energiei electrice, care este mai mic decât prețul pieței și va fi compensat de Fondul de Securitate a Sistemului Electroenergetic cu 1,3 miliarde de leva pentru următoarele 12 luni, poate fi ajustat de autoritatea de reglementare în cazul unor prețuri extreme la bursă. Totuși, deoarece furnizorii finali și-au asigurat cantitățile necesare la un preț fix, nu se așteaptă modificări până la 30 iunie 2025.

De asemenea, CREA a aprobat prețurile pentru încălzire până la sfârșitul lunii iunie 2026, cu o creștere medie de 4,5%, conform planificărilor. Pentru companiile de încălzire centralizată, majorările variază între 1% în Varna și 6% în Sofia. În localitățile Razgrad și Sofia, prețul pentru un megawatt-oră de energie termică va fi cel mai ridicat, depășind 130 de leva, în timp ce în Pleven, Ruse, Sliven și Burgas, costurile vor fi sub 100 de leva pe megawatt-oră.

Alte articole importante
Ingredientele secrete ale celui mai scump cocktail din lume. Elixirul costă 40.000 de dolari și înglobează o istorie de 700 de ani într-un pahar unicat
Ingredientele secrete ale celui mai scump cocktail din lume. Elixirul costă 40.000 de dolari și înglobează o istorie de 700 de ani într-un pahar unicat
Un cocktail rar, servit într-un pahar de cristal unicat și creat din ingrediente care datează din secolul al XVIII-lea, a fost vândut în Dubai pentru suma amețitoare de 37.500 de euro. Creat de legendarul mixolog Salvatore Calabrese, cunoscut drept „The Maestro”, acest elixir este considerat o capodoperă care marchează un nou record mondial pentru cel […]
Tot mai mulți români preferă vacanțele planificate pe cont propriu. Care sunt motivele?
Tot mai mulți români preferă vacanțele planificate pe cont propriu. Care sunt motivele?
Tot mai mulți români aleg să își organizeze vacanțele pe cont propriu, evitând astfel să mai apeleze la agențiile de turism. Ei preferă flexibilitatea și controlul direct asupra bugetului, după cum arată un studiu recent realizat de Reveal Marketing Research (RMR), evitând serviciile turistice prin agenții. 44% dintre români aleg să-și organizeze vacanțele pe cont […]
Superiahturile devin și mai mari: Noua cursă a luxului pe mare aduce venituri record industriei navale italiene
Superiahturile devin și mai mari: Noua cursă a luxului pe mare aduce venituri record industriei navale italiene
Superiahturile – simbol suprem al bogăției exclusive – nu doar că se vând mai bine ca niciodată, ci devin și tot mai mari, mai sofisticate, mai extravagante. Dincolo de opulența lor, aceste ambarcațiuni aduc cifre impresionante în industrie, cu Italia în prim-planul producției mondiale, scrie BBC. Veștile despre schimbări, crize sau recesiune nu par să […]
Boeing va construi sateliți pentru rețeaua de comunicații a lui Trump
Boeing va construi sateliți pentru rețeaua de comunicații a lui Trump
Boeing a obținut un contract de 2,8 miliarde de dolari din partea Forțelor Spațiale ale SUA pentru dezvoltarea și producția a doi sateliți. Inițiativa are scopul de a consolida comunicațiile nucleare și de comandă de nivel înalt, oferind Statelor Unite o arhitectură de securitate spațială mai robustă și rezilientă. 2,8 miliarde $ pentru Boeing – […]
Air France-KLM preia controlul majoritar la Scandinavian Airlines. Ce înseamnă această mutare pentru piața aviatică europeană?
Air France-KLM preia controlul majoritar la Scandinavian Airlines. Ce înseamnă această mutare pentru piața aviatică europeană?
Air France-KLM face un pas important în consolidarea poziției sale pe piața europeană a transportului aerian, anunțând că va prelua o participație majoritară în Scandinavian Airlines (SAS). Această decizie strategică vine într-un context de concurență tot mai acerbă în regiune și are ca scop evitarea obstacolelor antitrust cu care s-au confruntat alte încercări recente de […]
Andrei Badalov, vicepreședintele gigantului rus Transneft, a murit după ce a căzut „din senin” de la fereastra apartamentului său din Moscova
Companii
Andrei Badalov, vicepreședintele gigantului rus Transneft, a murit după ce a căzut „din senin” de la fereastra apartamentului său din Moscova
Andrei Badalov, vicepreședintele companiei ruse de stat Transneft, a încetat din viață în urma unei căderi de la fereastra apartamentului său situat în exclusivistul cartier Rubleovka din Moscova. Acest eveniment tragic a stârnit numeroase întrebări și speculații, iar ancheta este în desfășurare pentru a stabili circumstanțele exacte ale decesului.  Potrivit primelor informații apărute în presa […]