Considerat o soluție sustenabilă alternativă la criza plasticului, bioplasticul pe bază de amidon începe să ridice semne de întrebare în comunitățile științifice. În ultimii ani, bioplasticul a fost folosit pe scară largă, pentru ambalaje alimentare, articole de îmbrăcăminte de tip fast-fashion, tacâmuri de unică folosință, șervețele umede și multe alte produse considerate „verzi”. Deși este considerat mai „curat” datorită originii lui vegetale – amidon de porumb, trestie de zahăr sau amidon de orez – bioplasticul din amidon nu este lipsit de riscuri, comentează The Guardian.
Producția globală de bioplastice a atins în 2024 aproape 2,5 milioane de tone metrice, iar prognozele indică o dublare a acestei cantități în următorii cinci ani. Un nou studiu sugerează că acest material „verde” ar putea avea efecte toxice similare cu cele ale plasticului convențional, făcând ca siguranța lor reală să fie incertă.
Foto: Freepik.com
Societatea Americană de Chimie (ACS) a realizat recent un studiu care aduce în atenție o realitate îngrijorătoare. Bioplasticele, adesea promovate ca o alternativă mai sigură la plasticul convențional, ar putea avea efecte toxice comparabile cu cele ale materialelor pe bază de petrol.
Acesta este primul studiu care analizează în mod direct efectele pe termen lung ale compușilor proveniți din bioplastice. Cercetările, efectuate pe șoareci expuși la ambalaje realizate din amidon vegetal, arată că animalele au dezvoltat probleme de sănătate semnificative.
Spre exemplu, bioplasticul pe bază de amidon, despre care se spune că este biodegradabil și sustenabil, este potențial la fel de toxic ca plasticul pe bază de petrol și poate cauza probleme de sănătate similare.
Rezultatele stuudiilor citate sugerează că substanțele chimice eliberate de aceste bioplastice au afectat mai multe organe interne, inclusiv ficatul, ovarele și intestinul, cauzând leziuni microscopice și dereglări biologice.
Mai mult decât atât, expunerea îndelungată la acest tip de bioplastic a fost asociată cu riscuri crescute de boli cardiovasculare și dezechilibre în metabolismul glucozei.
Plasticul tradițional este bine-cunoscut pentru nivelul ridicat de toxicitate, deoarece conține peste 16.000 de substanțe chimice, multe dintre acestea fiind dăunătoare pentru sănătate și pentru ecosistem. De aceea, cercetătorii caută soluții alternative mai curate.
Bioplasticele sunt văzute ca o soluție viabilă, deoarece se descompun mai repede decât plasticul pe bază de petrol. Deși sunt considerate mai „curate” datorită originii lor vegetale – amidon de porumb, trestie de zahăr sau amidon de orez – acestea nu sunt lipsite de riscuri, relatează The Guardian.
Mitul degradabilității rapide este tot mai des contestat astăzi în cercurile științifice. Se pune întrebarea dacă aceste materiale pot fi la fel de nocive ca plasticul pe care ar trebui să-l înlocuiască. De altfel, există cercetări care ar demonstra toxicitatea materialului.
În ultimii ani, bioplasticul a devenit omniprezent, fiind folosit la ambalaje alimentare, articole de îmbrăcăminte de tip fast-fashion, tacâmuri de unică folosință, șervețele umede și multe alte produse considerate „verzi”. Cu toate acestea, testarea toxicologică a acestui material a fost ignorată până nu demult, în ciuda utilizării sale tot mai extinsă.
Pe acest fond, autorii studiului atrag atenția asupra necesității de a evalua cu multă atenție impactul acestor materiale asupra sănătății umane și a mediului.