Prima pagină » De ce și-ar dori Trump să slăbească dolarul? Analiză The Guardian: Ce presupune așa numitul „Acord de la Mar-a-Lago”

De ce și-ar dori Trump să slăbească dolarul? Analiză The Guardian: Ce presupune așa numitul „Acord de la Mar-a-Lago”

De ce și-ar dori Trump să slăbească dolarul? Analiză The Guardian: Ce presupune așa numitul „Acord de la Mar-a-Lago”
De ce și-ar dori Trump să slăbească dolarul?

În plin război comercial, investitori din toată lumea se întreabă care ar putea fi următoarea mutare șocantă a președintelui Statelor Unite. Printre primele răspunsuri la îndemână, mulți arată spre așa numitul „Acord de la Mar-a-Lago” – o inițiativă propusă de Stephen Miran, președintele Consiliului Consultativ Economic al lui Trump. Acordul vizează coordonarea cu partenerii comerciali ai Americii pentru a slăbi dolarul, comentează The Guardian

Preşedintele SUA Donald Trump nu şi-a ascuns dorinţa ca dolarul să se deprecieze pentru a ajuta la rein­dustrializarea Americii. O mo­nedă slabă este bună pentru expor­ta­tori, de­oarece fa­ce expor­tu­rile mai ief­tine și mai com­petitive pe pieţele in­ternaţionale. Un război co­mer­cial, cum este cel dintre por­nit de SUA con­tra lumii şi, mai ales, contra Chinei, înseamnă şi un război valutar, comentează și El Pais. Există, însă, și alte soluții pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă Statele Unite, comentează The Guardian. Deși nu ar elimina automat deficitul de cont curent, reducerea deficitului fiscal ar fi o soluție mai decentă decât un război comercial. Totuși, precizează The Guardian, o astfel de politică în primul rând că nu i-ar forța pe liderii lumii să caute favoruri de la Trump. În plus, ar readuce în atenția mass-mediei internaționale disputele și negocierile parlamentare interne din Statele Unite.

Dolarul nu este un privilegiu, ci o povară

Planul lui Trump, comentează The Guardian, pornește de la ideea că statutul dolarului ca valută de rezervă internațională nu este un privilegiu, ci o povară costisitoare, care a contribuit semnificativ la dez-industrializarea economiei americane, comentează The Guardian. Teoria spune că cererea globală ridicată pentru dolar susține aprecierea monedei, făcând produsele americane mai scumpe comparativ cu importurile. Această dinamică alimentează deficitele comerciale cronice și încurajează mutarea producției în străinătate. O dată cu producția, “migrează” și locurile de muncă.

Un alt factor cheie al deficitului de cont curent rămâne puterea economiei americane, care a fost, în ultimele decade, cea mai dinamică dintre marile economii globale. Firmele americane au devenit extrem de atractive pentru investitori. Chiar și sectorul manufacturier și-a crescut ponderea în PIB. Totuși, locurile de muncă nu au ținut pasul cu această creștere, deoarece fabricile moderne sunt, de fapt, puternic automatizate.

Cât adevăr e, de fapt, în această ipoteză? – se întreabă editorialiștii The Guardian. Este plauzibil ca investitorii străini, dornici să dețină acțiuni, obligațiuni și active imobiliare în Statele Unite, să genereze intrări constante de capital în SUA, stimulând consumul intern și cererea – atât pentru bunuri tranzacționabile (ex: automobile), cât și pentru bunuri netranzacționabile (ex: locuințe, restaurante). În special cererea ridicată pentru bunuri netranzacționabile tinde să ducă la aprecierea dolarului, făcând importurile mai atractive pentru consumatorii americani – exact cum sugerează Miran.

Trump vrea ca moneda americană să înceteze a mai fi moneda de rezervă a lumii?

Totuși, această logică omite detalii esențiale. Deși statutul dolarului de monedă de rezervă globală crește cererea pentru titlurile de stat americane (Treasuries), nu înseamnă că majorează cererea pentru toate activele americane. Băncile centrale asiatice, de pildă, dețin trilioane de dolari în titluri de trezorerie pentru a-și stabiliza cursurile valutare și a constitui rezerve pentru eventuale crize, însă evită, în general, alte active americane, acțiuni sau imobiliare, care nu servesc acelorași obiective de politică economică.

Prin urmare, dacă alte statele să acumuleze titluri de trezorerie, nu sunt obligate să obțină surplusuri comerciale pentru a le finanța. Fondurile necesare pot proveni și din vânzarea unor active existente, precum acțiuni, terenuri sau fabrici deținute în străinătate.

Până la mijlocul anilor ‘70, America avea excedent de cont curent

Între anii 1960 și mijlocul anilor 1970, deși dolarul era deja consacrat ca monedă de rezervă globală, SUA înregistra în mod constant surplusuri de cont curent, nu deficite. Investitorii străini acumulau titluri de trezorerie americane, iar companiile americane își extindeau prezența internațională prin achiziția de facilități de producție în străinătate sau prin investiții „greenfield” (construirea de noi fabrici de la zero).

Epoca postbelică nu este singurul exemplu în care țara emitentă a monedei de rezervă mondială a avut surplus de cont curent. Lira sterlină, de exemplu, a dominat sistemul monetar internațional din anii 1800 până la Primul Război Mondial, perioadă în care Marea Britanie a înregistrat în mod obișnuit surplusuri externe, susținute de randamente ridicate din investițiile în colonii.

Mai există o interpretare a deficitului de cont curent american, care arată de ce relația dintre rata de schimb și dezechilibrele comerciale este mai complexă decât sugerează teoria lui Miran. Din perspectivă contabilă, surplusul de cont curent al unei țări este egal cu diferența dintre economiile naționale și investițiile realizate de guvern și sectorul privat. Important este că „investiții” înseamnă aici active fizice – fabrici, locuințe, infrastructură, echipamente – și nu instrumente financiare, comentează Guardian.

Puterea dolarului nu ţine doar de cursul de schimb valutar. Deficitul de cont curent nu este determinat doar de cursul valutar, ci de orice factor care influențează echilibrul dintre economii și investiții la nivel național. În 2024, deficitul fiscal al SUA a fost de 6,4% din PIB, semnificativ mai mare decât deficitul de cont curent, care s-a situat sub 4% din PIB.

I-ar mai cere politicienii lumii favoruri lui Trump?

Chiar dacă reducerea deficitului fiscal nu ar elimina automat și deficitul de cont curent (efectul depinde de modul în care se face ajustarea și de reacția sectorului privat), totuși, este o soluție mai directă decât lansarea unui război comercial, comentează The Guardian. O astfel de măsură, însă, ar necesita un efort politic considerabil, pentru că ar trebui convins Congresul să adopte o politică fiscală mai responsabilă. Spre deosebire de un conflict comercial vizibil, această a doua abordare ar fi ceva mai discretă și nu i-ar forța pe liderii lumii să caute favoruri de la Trump, ci, mai degrabă, ar readuce în atenția mass-media disputele interne. 

 

Alte articole importante
CATL, cel mai mare producător de baterii pentru mașini electrice, se listează la Bursa din Hong Kong și schimbă din temelii jocurile pe piața de profil
Companii
CATL, cel mai mare producător de baterii pentru mașini electrice, se listează la Bursa din Hong Kong și schimbă din temelii jocurile pe piața de profil
CATL, producătorul chinez de baterii pentru mașini electrice, a anunțat intenția de a atrage cel puțin 4 miliarde de dolari prin cea mai amplă ofertă publică inițială (IPO) pe Bursa de la Hong Kong din acest an. Acțiunile companiei vor fi listate pe piața bursieră în această săptămână, urmând să înceapă tranzacțiile pe data de 20 […]
Topul celor mai scumpe mărfuri de pe planetă. „Produsul” care valorează 59.8 trillioane de dolari pe gram
Topul celor mai scumpe mărfuri de pe planetă. „Produsul” care valorează 59.8 trillioane de dolari pe gram
În economia globală, anumite mărfuri și active sunt extrem de căutate pentru valoarea lor extrem de ridicată, care depășește cu mult pragurile obișnuite ale pieței. Cele mai scumpe mărfuri de pe planetă atrag atenția prin costurile lor exorbitante, fiind adesea simboluri ale puterii, resurselor rare sau ale inovației tehnologice avansate. Un exemplu impresionant îl reprezintă […]
Investiții majore în domeniul apărării. Primele drone militare din România vor fi produse la Brașov
Investiții majore în domeniul apărării. Primele drone militare din România vor fi produse la Brașov
România își accelerează integrarea în industria de apărare prin inițiative clare de producție internă de echipament militar, inclusiv drone. UE pune la dispoziție un fond de 800 de miliarde de euro pentru dezvoltarea capabilităților de apărare, iar țara noastră se poziționează strategic în lanțul european din acest sector, în condițiile intensificării eforturilor de consolidare a […]
Dobânzile la nivel global în 2025: România se împrumută mai scump decât zona euro. Venezuela conduce cu 59,4%,
Dobânzile la nivel global în 2025: România se împrumută mai scump decât zona euro. Venezuela conduce cu 59,4%,
Într-un climat economic marcat de incertitudini, băncile centrale își ajustează politica monetară pentru a combate inflația, pentru a stabiliza monedele și pentru a susține activitatea economică. Diferențele între ratele de dobândă în 2025 sunt, la nivel global, semnificative, reflectând divergențele în politicile economice și realitățile macroeconomice ale fiecărei țări, potrivit datelor Trading Economics și Terzo, […]
OpenAI negociază cu Microsoft pentru noi fonduri şi o posibilă listare la bursă
Companii
OpenAI negociază cu Microsoft pentru noi fonduri şi o posibilă listare la bursă
Într-un moment în care piața globală a inteligenței artificiale evoluează rapid, OpenAI și Microsoft poartă discuții avansate pentru a renegocia acordul care stă la baza colaborării lor strategice. Obiectivul este adaptarea structurii parteneriatului pentru a permite OpenAI să se poziționeze cât mai favorabil în vederea unei eventuale listări publice. Microsoft, acces preferențial la tehnologiile OpenAI […]
De ce cresc vânzările locuințelor de lux în Emiratele Arabe? Politicile fiscale care atrag elitele financiare
De ce cresc vânzările locuințelor de lux în Emiratele Arabe? Politicile fiscale care atrag elitele financiare
De la cultură și stabilitate economică, la randamente mai mari și politici atractive pentru investitori, spațiul Emiratelor Arabe Unite, în mod special Dubai, oferă suficiente argumente pentru a atrage un număr tot mai mare de cumpărători bogați. Piața imobiliară de lux a înregistrat o creștere spectaculoasă în 2024, cu un salt de 30% al vânzărilor […]