Fără rachete, fără combustibil și fără costuri exorbitante, NASA a reușit să trimită un balon de dimensiunea unui stadion de fotbal într-o călătorie spectaculoasă în jurul Pământului, la o altitudine de peste 33 de kilometri.
NASA a impresionat și de această dată cu o realizare nemaiîntâlnită în domeniul cercetării atmosferice și a reușit să trimită un balon cu presiune superioară în jurul emisferei sudice, în doar 16 zile. Misiunea a început pe 17 aprilie din Wānaka, Noua Zeelandă, iar balonul, de mărimea unui stadion de fotbal, a atins o altitudine de aproximativ 33 de kilometri într-un timp record de doar două ore.
Pe durata zborului său, balonul a oferit o platformă stabilă pentru colectarea de date vitale pentru știință și a demonstrat capacitatea sa de a zbura constant, atât ziua, cât și noaptea, la altitudini extreme. Pentru NASA acest zbor de lungă durată este o oportunitate de a dezvolta tehnologii care ar putea fi utilizate în viitoarele misiuni științifice.
De-a lungul celor 16 zile de zbor, balonul a traversat 169,24 grade longitudine estică și a completat un circuit în jurul emisferei sudice. La altitudinea sa impresionantă, balonul a permis colectarea de date atmosferice extrem de valoroase. Cu toate acestea, misiunea s-a încheiat prematur pe 4 mai, din cauza unui mic defect care a început să afecteze stabilitatea balonului, scriu cei de la Live Sceince.
Chiar și așa, NASA a reușit să telemetreze toate datele relevante, atât pentru cercetarea științifică, cât și pentru susținerea tehnologică. Instrumentul științific principal transportat de balon a fost experimentul HIWIND (High-altitude Interferometer WIND). Acesta a monitorizat vânturile atmosferice și a ajutat la înțelegerea schimbărilor în ionosferă și totodată a îmbunătățit predicțiile despre fenomene care influențează comunicațiile GPS și radio.
Chiar dacă balonul a fost coborât mai devreme în Oceanul Pacific din cauza problemelor tehnice, NASA consideră misiunea a fost un succes. Echipa a reușit să demonstreze viabilitatea tehnologiei balonului de presiune superioară, ceea ce va deschide noi oportunități pentru misiuni științifice de lungă durată.
De asemenea, un alt balon similar a fost lansat pe 3 mai 2025, pentru a continua testele și a extinde posibilitățile pentru viitoare cercetări în atmosferă. În ciuda unui final neașteptat, misiunea a contribuit semnificativ la dezvoltarea unei metode costisitoare și eficiente de colectare a datelor pentru studii atmosferice, fără costurile ridicate ale lansărilor de rachete.