Nike, unul dintre cei mai mari producători de echipament sportiv din lume, anunță o schimbare radicală de strategie pentru a face față valului de tarife impuse de administrația Trump. Compania a declarat că va reduce semnificativ dependența de fabricile din China, după ce noile taxe vamale ar putea adăuga aproximativ 1 miliard de dolari la costurile sale doar în acest an.
Executivii Nike au explicat că această decizie vine ca răspuns la politica tarifară agresivă a președintelui SUA, care a vizat principalii parteneri comerciali ai Americii. China, unde se fabrică în prezent circa 16% din pantofii Nike importați în SUA, este țara cea mai afectată de noile taxe impuse de Washington. Matthew Friend, directorul financiar al Nike, a anunțat că procentul va scădea la un nivel de „o singură cifră, dar ridicat” până la sfârșitul lunii mai 2026, pe măsură ce producția va fi relocată către alte țări din Asia.
„Impactul tarifelor este semnificativ. Vom evalua și reducerea costurilor corporative pentru a gestiona această povară”, a declarat Friend.
Nike a început deja să crească prețurile la unele modele de încălțăminte și îmbrăcăminte pe piața americană, la doar câteva săptămâni după ce Adidas a anunțat măsuri similare, tot din cauza tarifelor, scrie BBC.
În ciuda acestor provocări, Nike a reușit să depășească așteptările analiștilor pentru ultimul trimestru, raportând venituri de 11,1 miliarde de dolari – cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, dar peste estimările Wall Street. Acest rezultat a dus la o creștere spectaculoasă de 11% a acțiunilor Nike în tranzacțiile după închidere.
Compania a anunțat o scădere de 12% a vânzărilor în trimestrul al patrulea, dar analiștii prognozau o scădere și mai abruptă. Pentru primul trimestru din noul an fiscal, Nike estimează o reducere a veniturilor de nivel mediu cu o singură cifră procentuală, sub previziunile analiștilor care anticipau o scădere de 7,3%.
Executivii Nike au recunoscut că piața chineză rămâne o provocare majoră, cu o redresare lentă pe fondul unei economii slabe și a concurenței tot mai acerbe. În paralel, Nike a mizat pe segmentul de încălțăminte de alergare, precum modelele Pegasus și Vomero, pentru a compensa scăderea vânzărilor la alte categorii de pantofi sport.
Pe 2 aprilie, Trump a anunțat tarife masive pentru majoritatea bunurilor din țări precum Vietnam (46%) și Indonezia (32%), ambele fiind hub-uri majore pentru producția Nike. Ulterior, aceste tarife au fost suspendate și reduse la 10% pentru a permite negocieri, cu promisiunea de a încheia „90 de acorduri în 90 de zile”.
Casa Albă a transmis că termenul limită pentru aceste negocieri, 9 iulie, nu este „critic”, iar Trump este pregătit să prezinte partenerilor comerciali „oferte” cu noi niveluri de tarife. Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a sugerat că termenul ar putea fi prelungit, în funcție de progresul discuțiilor.
„Unii vor primi doar o scrisoare: ‘Mulțumim frumos. Veți plăti 25, 35, 45%.’ E metoda simplă”, a spus Trump, adăugând că echipa sa preferă să negocieze cât mai multe acorduri.
Atât SUA, cât și China au anunțat că au convenit asupra implementării unui acord comercial care prevede ca Beijingul să livreze mai multe metale rare către SUA în schimbul ridicării unor restricții la export. Trump a declarat că a „semnat” un acord cu China, iar un oficial al Casei Albe a confirmat că cele două părți au ajuns la un nou cadru de implementare a acordului de la Geneva. Chiar dacă tarifele au fost reduse, nu au fost eliminate complet, iar riscul unei noi escaladări persistă