Prima pagină » Northrop Grumman investește 50 milioane de dolari pentru dezvoltarea rachetei Eclipse

Northrop Grumman investește 50 milioane de dolari pentru dezvoltarea rachetei Eclipse

Northrop Grumman investește 50 milioane de dolari pentru dezvoltarea rachetei Eclipse
NASA FOTO Shutterstock

Northrop Grumman a anunțat, pe 29 mai, o investiție semnificativă de 50 milioane de dolari în Firefly Aerospace, consolidând parteneriatul dintre cele două companii și sprijinind dezvoltarea lansatorului de categorie medie „Eclipse”. Investiția face parte dintr-o rundă de finanțare de tip Serie D, în valoare totală de 175 milioane de dolari, care a evaluat Firefly la peste 2 miliarde de dolari.

Eclipse, noul nume al fostului „MLV” (Medium Launch Vehicle), are ca obiectiv plasarea unei încărcături utile de până la 16.300 kilograme pe orbită joasă a Pământului, oferind, potrivit declarațiilor oficialilor, echilibrul perfect între capacitatea de transport și costuri.

„Eclipse le oferă clienților echilibrul potrivit între capacitatea de încărcare și accesibilitate”, a subliniat Wendy Williams, vicepreședinte și director general al diviziei de lansări și sisteme de apărare antirachetă din cadrul Northrop Grumman.

Parteneriatul Firefly – Northrop: o miză cu bătaie lungă

Racheta Eclipse este construită pe baza colaborării dintre Firefly și Northrop Grumman pentru vehiculul Antares 330, care înlocuiește treapta întâi, de fabricație ucraineană, cu una dezvoltată de Firefly. Eclipse va prelua acea treaptă întâi, completată de o treaptă superioară nouă și o capsulă de încărcătură mai mare, marcând o tranziție de la soluții provizorii, la un vehicul spațial cu potențial de utilizare diversificată.

„Firefly este extrem de recunoscătoare pentru investiția Northrop Grumman, care consolidează și mai mult parteneriatul nostru unic pentru construirea primei trepte a Antares 330 și dezvoltarea comună a Eclipse”, a declarat Jason Kim, CEO al Firefly Aerospace.

Spre deosebire de Antares 330, destinat în special transportului vehiculelor Cygnus către Stația Spațială Internațională, Eclipse are ambiții mai mari, vizând inclusiv piața securității naționale. În acest sens, Firefly are în vedere participarea la contractul NSSL (National Security Space Launch) Faza 3, care prevede selectarea unor noi vehicule pentru lansări cu cerințe variabile. Cu o capacitate de 16 tone pe orbită, Eclipse ar putea reprezenta un „pariu strategic” pentru categoria Lane 1 din cadrul NSSL.

„Cu o capacitate de 16 tone metrice pe orbită, Eclipse reprezintă un punct ideal pentru programe precum NSSL Lane 1”, a completat Kim.

Pamant FOTO Shutterstock

Pamant FOTO Shutterstock

Teste în desfășurare și planuri pentru 2026

Companiile nu au oferit detalii suplimentare despre stadiul dezvoltării Eclipse, menționând însă că sunt în curs testele pentru motorul Miranda, destinat treptei întâi, precum și lucrările la alte componente de zbor. Prima lansare a Eclipse este programată cel mai devreme în 2026, de la Wallops Island, Virginia, o locație strategică pentru industria aerospațială americană.

O oportunitate în creștere pentru Northrop, în ciuda restrângerii bugetului NASA

Această investiție a fost anunțată la doar o zi după ce CEO-ul Northrop Grumman, Kathy Warden, a vorbit la Conferința Strategică anuală Bernstein, punctând oportunitățile de dezvoltare în domeniul lansărilor comerciale și militare. Deși nu a menționat explicit parteneriatul cu Firefly, Warden a subliniat interesul Northrop pentru piața lansărilor, în special prin contribuția companiei la dezvoltarea propulsoarelor solide pentru Vulcan Centaur.

„Demersurile noastre spațiale a fost, în mare parte, destinată guvernului SUA. Există anumite oportunități de extindere internațională în domeniul spațial, ceea ce ar reprezenta o creștere viitoare. Până în prezent, aceasta nu a fost un contributor major”, a precizat Warden.

În schimb, segmentul NASA nu pare a fi o prioritate pentru Northrop în perioada următoare. „Bugetul NASA preconizat nu oferă perspective de creștere, iar această componentă reprezintă oricum o parte relativ mică din portofoliul nostru,” a adăugat Warden, menționând impactul „bugetului subțire” anunțat de Casa Albă, care ar putea duce la anularea proiectului Gateway și la oprirea programului SLS după misiunea Artemis 3.

Alte articole importante
România, la un pas de dezastru economic fără măsurile fiscale
România, la un pas de dezastru economic fără măsurile fiscale
România a fost la un pas de un dezastru economic, similar cu criza traversată de Grecia în 2010, a avertizat vicepremierul Dragoș Anastasiu. Potrivit acestuia, dacă Guvernul nu adopta la timp măsurile fiscale pentru reducerea deficitului, țara noastră s-ar fi confruntat cu un curs valutar fără precedent și cu o rată a șomajului uriașă. România, […]
Coca-Cola produsă în SUA va conține zahăr din trestie, nu din porumb, anunță Trump. Revoluție dulce sau strategie politică?
Companii
Coca-Cola produsă în SUA va conține zahăr din trestie, nu din porumb, anunță Trump. Revoluție dulce sau strategie politică?
Donald Trump a făcut o declarație neașteptată, legată de celebra băutură răcoritoare Coca-Cola, afirmând că aceasta va reveni la utilizarea zahărului din trestie pentru producția sa în Statele Unite. Până acum, în producția internă, Coca-Cola folosea predominant siropul de porumb bogat în fructoză, un îndulcitor procesat intens, care a devenit subiect intens de dezbatere privind […]
Unde se câștigă cel mai bine în România? Clasamentul județelor, după salariul mediu net
Unde se câștigă cel mai bine în România? Clasamentul județelor, după salariul mediu net
Dacă în București, Cluj, Timiș și Sibiu salariul mediu net depășește 5.000 de lei, în Mehedinți, Giurgiu și Teleorman salariile stagnează la un modest 3.800 lei net. Totuși, peste tot în țară, așteptările angajaților sunt cu până la 50% mai mari decât câștigurile reale.  București, Cluj, Timiș și Sibiu domină: salariul mediu net peste 5.000 […]
Sectorul industrial, în creștere în România: afacerile au avansat cu 2,1% în primele cinci luni
Sectorul industrial, în creștere în România: afacerile au avansat cu 2,1% în primele cinci luni
Afacerile din sectorul industrial au continuat să crească în primele cinci luni ale anului 2025, susținute de evoluții pozitive în mai multe ramuri. Datele publicate de Institutul Național de Statistică evidențiază o creștere generală de peste 2% față de aceeași perioadă a anului trecut, indicând o dinamică favorabilă pentru economia românească. Creștere de 2,1% a […]
Țările europene cu cele mai mari pierderi din PIB și productivitate, din cauza valurilor de căldură sufocante. România, printre cele mai afectate
Analize
Țările europene cu cele mai mari pierderi din PIB și productivitate, din cauza valurilor de căldură sufocante. România, printre cele mai afectate
În ultimii ani, valurile de căldură extremă au devenit o realitate din ce în ce mai frecventă în Europa, având un impact semnificativ asupra economiilor și societăților din regiune. Aceste fenomene meteorologice extreme nu doar că afectează sănătatea populației, ci au și consecințe grave asupra productivității și bunăstării economice a țării. În acest context, anumite […]
Ministerul Finanțelor vrea ca diaspora să investească mai mult în programul de titluri de stat
Ministerul Finanțelor vrea ca diaspora să investească mai mult în programul de titluri de stat
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a declarat joi că, pe viitor, vrea ca diaspora să investească mai mult în programul de titluri de stat. Totuși, el a subliniat că este nevoie de un efort comun pentru a face acest program cunoscut în rândul românilor din străinătate. Promovarea eficientă și explicarea clară a beneficiilor acestor instrumente financiare […]