O echipă de cercetători a creat un material, asemănător pielii umane, care permite roboților să simtă atingeri, tăieturi și temperaturi ca un om. Noul tip de piele robotică, realizată din gelatină conductivă, ar putea schimba radical modul în care roboții interacționează cu lumea.
O nouă piele electronică, creată dintr-un material gelatinos conductiv, ar putea transforma definitiv limitele roboticii moderne. Cercetătorii au dezvoltat acest „țesut” sintetic pentru a oferi roboților o capacitate senzorială apropiată de cea umană. Această inovație nu doar că le permite roboților să simtă atingeri ușoare sau presiuni adânci, dar le oferă și sensibilitate la temperatură și chiar la răni tăiate, o premieră tehnologică.
Pielea, inclusă în Science Robotics pe 11 iunie, folosește un singur tip de senzor multifuncțional care poate percepe simultan mai multe tipuri de stimuli. Asta elimină problema interferenței dintre senzorii separați și crește durabilitatea generală a materialului. Cercetătorii afirmă că acest nou tip de piele poate fi folosit nu doar în robotică umanoidă și proteze, ci și în industria auto sau în intervenții de salvare unde senzația tactilă ar putea face diferența între viață și moarte.
Pentru a testa capacitățile noii piei, oamenii de știință au topit un hidrogel elastic și conductiv pe bază de gelatină, modelându-l în forma unei mâini umane. Au aplicat apoi diverse configurații de electrozi pentru a determina ce combinații oferă cele mai precise date. Testele la care a fost supus acest tip de piele nu au fost deloc „blânde”.
Cercetătorii au expus „mâna” sintetică la o gamă variată de stimuli: au încălzit-o cu un pistol termic, au înțepat-o cu degetele și cu un braț robotic, iar apoi au secționat-o cu un bisturiu. Aceste teste au generat peste 1,7 milioane de informații colectate de la cele peste 860.000 de căi conductoare din interiorul pielii. Toate aceste date au fost apoi folosite pentru a antrena un model de inteligență artificială capabil să identifice și să diferențieze tipurile de atingere sau deteriorare.
„Suntem încă departe de a egala pielea umană, dar suntem convinși că această tehnologie e mai bună decât orice altă versiune de până acum”, a declarat Thomas George Thuruthel, co-autor al studiului și lector la University College London.
Această tehnologie ar putea marca un moment istoric în integrarea roboților în viața umană. De la proteze care permit utilizatorilor să „simtă” din nou obiectele, până la roboți capabili să opereze cu finețea unui chirurg, aplicațiile sunt multiple și fascinante.
Mai mult, faptul că pielea poate fi calibrată după atingerea umană și este mai ușor de fabricat și mai ieftină decât materialele tradiționale, o face extrem de promițătoare pentru utilizarea la scară largă.