Prima pagină » Pony.ai și Uber vor furniza servicii de robotaxi în Orientul Mijlociu. Ce se întâmplă cu acțiunile chinezilor?

Pony.ai și Uber vor furniza servicii de robotaxi în Orientul Mijlociu. Ce se întâmplă cu acțiunile chinezilor?

Pony.ai și Uber vor furniza servicii de robotaxi în Orientul Mijlociu. Ce se întâmplă cu acțiunile chinezilor?

Compania chineză de vehicule autonome Pony.ai a încheiat un parteneriat cu gigantul american Uber Technologies, pentru a introduce taxiuri autonome în Orientul Mijlociu până la finalul acestui an. Acțiunile companiei cu sediul în Guangzhou au crescut cu 48% după ce aceasta a anunțat acest parteneriat.

Pony.ai și Uber se vor extinde și pe alte piețe

Într-o primă fază, cele două companii vor integra robotaxi-urile Pony.ai pe platforma de ride-sharing, într-una dintre piețele importante ale regiunii, fără a preciza însă exact care este țara vizată, potrivit South China Morning Post.

Potrivit unui comunicat oficial, utilizatorii Uber vor putea selecta opțiunea de a călători cu un vehicul autonom marca Pony.ai. În faza-pilot, mașinile vor avea la bord un operator de siguranță, iar ulterior serviciul va debuta comercial în mod oficial.

„Prin combinarea sistemelor noastre autonome cu platforma Uber, suntem pregătiți să stabilim un nou standard pentru comercializarea serviciilor fără șofer. La început vom fi în Orientul Mijlociu, iar mai târziu ne vom extinde pe noi piețe”, a declarat James Peng, co-fondator și director executiv al Pony.ai.

Acest parteneriat reprezintă un pilon esențial în strategia de extindere a celor de la Pony.ai. Totodată, oferă Uber șansa de a integra mai eficient vehiculele autonome, în special în contextul în care vizează expansiunea pe noi teritorii. În SUA, Uber derulează deja un parteneriat activ cu Waymo, compania specializată în vehicule autonome a grupului Alphabet.

Pony.ai

Pony.ai a lansat trei modele de robotaxi

CEO-ul Uber, Dara Khosrowshahi, a descris colaborarea cu Pony.ai drept „un nou pas important în aducerea beneficiilor mobilității autonome la scară globală”.

Recent, Uber a semnat un acord cu startup-urile May Mobility și Momenta, relatează Reuters. Acesta viza lansarea de vehicule autonome pe platforma sa în afara SUA și Chinei. Acestea vor include ofițeri de siguranță în habitaclu, urmând să fie disponibile în Europa din 2026.

De asemenea, la sfârșitul anului 2024, Uber a colaborat cu o altă companie chineză, WeRide, pentru a începe testele de robotaxi-uri în Abu Dhabi și Dubai. Săptămâna trecută, partenerii au anunțat planuri de extindere a acestui serviciu în alte 15 orașe din Orientul Mijlociu și Europa.

În urmă cu o lună, Pony.ai a prezentat cea de-a șaptea generație a propriei tehnologii de conducere autonomă și a lansat trei modele de robotaxi produse în serie. Acestea au fost realizate în colaborare cu Toyota și cu producătorii chinezi BAIC și GAC.

Pony.ai se pregătește să demareze producția de serie a robotaxi-urilor în următorul trimestru. Planurile companiei asiatice includ o flotă globală de 50.000 de robotax-iuri până în 2028. La acest moment, Pony.ai operează 250 de taxiuri autonome și aproximativ 200 de camioane autonome.

În momentul de față, în SUA sunt testate peste 1.400 de vehicule autonome de către peste 80 de companii, 62 dintre acestea fiind în California, notează Techinasia.com.

Alte articole importante
Fără internet, dar cu cardul. Țările nordice pregătesc revoluția plăților offline
Fără internet, dar cu cardul. Țările nordice pregătesc revoluția plăților offline
După incidente suspecte pe fundul Mării Baltice și în contextul tensiunilor mari cu Rusia, țările nordice și Estonia pregătesc un plan de urgență revoluționar: un sistem de plată cu cardul care funcționează chiar și fără conexiune la internet. Miza? Securitatea națională și supraviețuirea economică în fața unui atac cibernetic major. Plăți offline în caz de […]
Marcel Boloș: Avem un risc de penalizare de 13,7 miliarde de euro în PNRR
Marcel Boloș: Avem un risc de penalizare de 13,7 miliarde de euro în PNRR
Avem un risc de penalizare de 13,7 miliarde de euro, a declarat, miercuri, la Palatul Victoria, Ministrul interimar al investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, precizând că, pentru România, este foarte important să încheie renegocierea PNRR cu Comisia Europeană. Un guvern interimar nu poate adopta proiecte de lege sau proiecte de ordonanțe de urgență, dar […]
Oficial BNR: Taxele și impozitele vor crește după instalarea noului guvern
Oficial BNR: Taxele și impozitele vor crește după instalarea noului guvern
Taxele și impozitele vor crește după venirea la putere a noului guvern, avertizează consilierul guvernatorului BNR, Eugen Rădulescu. „Mă tem că nu se pot evita măriri de taxe la instalarea noului executiv”, a declarat oficialul BNR pentru Digi24. Eugen Rădulescu a atras atenția asupra deficitului bugetar ridicat, ce impune măsuri de ajustare fiscală. Aceste măsuri […]
Revine optimismul pe bursa românescă. BVB închide pe verde, după un început de săptămână în scădere
Revine optimismul pe bursa românescă. BVB închide pe verde, după un început de săptămână în scădere
După un început de săptămână marcat de declin, piața de capital din România a reușit să își redreseze cursul și să încheie ziua pe verde, oferind investitorilor o oază de optimism. Prin această evoluție, Bursa de Valori București (BVB) a demonstrat că, chiar și în perioadele de incertitudine, există motive de încredere și speranță pentru […]
Ministrul Tánczos Barna avertizează: „Riscăm o aterizare foarte dură dacă instabilitatea politică continuă”
Ministrul Tánczos Barna avertizează: „Riscăm o aterizare foarte dură dacă instabilitatea politică continuă”
Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, a tras un semnal de alarmă cu privire la direcția economiei românești, avertizând că, în lipsa stabilității politice, țara riscă o „aterizare dură, chiar foarte dură”. Declarația vine la doar o zi după ce moneda europeană a depășit pragul simbolic de 5 lei, iar oficialul a anunțat că urmează o dezbatere […]
OMV Petrom va livra gaze din perimetrul Neptun Deep în Republica Modova
OMV Petrom va livra gaze din perimetrul Neptun Deep în Republica Modova
OMV Petrom, partenerul Romgaz în proiectul Neptun Deep, și Energocom SA, compania de stat din Republica Moldova – responsabilă cu achiziția și furnizarea de energie electrică și gaze naturale -, au semnat un contract pentru furnizarea de gaze naturale peste Prut, volume ce vor fi extrase din perimetrul Neptun Deep, anunță Sebastian Burduja, într-o postare […]