Serviciile de transport persoane cu taxiuri zburătoare electrice, așa-numitele volocoptere, va revoluționa mobilitatea aeriană la nivel global. Multe startup-uri au intrat pe această piață anunțând planuri ambițioase, însă unele fie au rămas în urmă, fie au dispărut pe măsură ce investitorii au închis „robinetul”, din cauza faptului că dezvoltarea tehnologiei este costisitoare și necesită mult timp.
Până acum puține companii au livrat un produs aproape de versiunea de serie, iar una dintre acestea este Joby Aviation. Start-up-ul american specializat în aeronave electrice cu decolare și aterizare verticală (eVTOL) a intrat recent în istoria aviației, realizând ceea ce nici un alt producător nu a mai reușit până acum.
Oficialii companiei au anunțat că a fost finalizat cu succes primul zbor de tranziție cu un prototip eVTOL cu pilot la bord, ceea ce reprezintă un mare pas în direcția unui transport pe calea aerului mai sustenabil și mai eficient și a evoluției în domeniul mobilității aeriene urbane. Zborul a avut loc în apropiere de sediul Joby din Marina (California), iar la comenzile prototipului, denumit S4, s-a aflat pilotul de teste James „Buddy” Denham. Acesta a realizat cu eVTOL-ul Joby un zbor de tranziție complet, ceea ce înseamnă că a decolat pe verticală ca un elicopter, apoi a realizat un zbor de croazieră, lipsit de probleme, cu eficiența și viteza specifice unei aeronave convenționale, iar la final a aterizat în același mod în care s-a ridicat de la sol. Această caracteristică unică le va permite americanilor să furnizeze servicii permanente de transport aerian persoanelor care vor dori să ajungă rapid și sigur către diverse destinații populare, potrivit Interestingengineering.com.
„Această etapă este importantă pentru Joby. Nu doar că demonstrează nivelul ridicat de încredere pe care îl avem în performanțele acestei aeronave, pe măsură ce ne pregătim pentru lansarea serviciului comercial din Dubai, dar deschide și calea pentru începerea testelor de zbor TIA cu piloți FAA la bord”, a declarat Didier Papadopolous, președinte al departamentului Aircraft OEM din cadrul Joby.
În vederea realizării zborului de tranziție cu pilot la bord, Joby a efectuat mii de teste în laboratorul de testare integrat propriu. Este vorba despre o instalație la sol care reproduce toate sistemele importante ale aeronavei, permițând echipei să testeze unitățile de propulsie, actuatoarele și alte componente hardware și software care sunt identice cu cele de pe S4. De asemenea, Joby a finalizat și o serie de teste de zbor la baza forțelor aeriene Edwards, menite să confirme redundanța în proiectarea aeronavei, piloții de la distanță și pe cei de la sol, simulând o serie de probleme, precum pană de motor, pană de baterie și alte potențiale incidente ce pot apărea în timpul zborului. În toate scenariile, S4 a funcționat conform așteptărilor, permițând piloților să continue zborul în siguranță și să facă o aterizare verticală controlată, chiar și atunci când s-au bazat doar pe patru dintre cele șase elice ale aeronavei. Pe lângă finalizarea testelor la baza sa din California, compania a mai efectuat și zboruri demonstrative atât în SUA, cât și în Japonia și în Coreea de Sud. În prezent, flota Joby cuprinde cinci aeronave de testare.
Prototipul S4 s-a aflat într-un proces continuu de dezvoltare încă de la înființarea Joby, în 2009. El este echipat cu șase rotoare basculante, însă în zborul de tranziție a folosit doar un sistem de rotoare basculante, spre deosebire de alte eVTOL-uri, care au utilizat sisteme separate pentru zborul vertical și pentru cel de croazieră. Aeronava californiană poate zbura cu viteze de până la 174 de noduri (circa 322 km/h), poate acoperi distanțe de până la 241 km și poate zbura până la o altitudine maximă de 5.000 de metri. Taxiul zburător complet electric de la Joby este conceput ca să transporte un pilot și până la patru pasageri. În timpul testelor, S4 a efectuat în total peste 64.000 km de zboruri fără echipaj din 2017 până în prezent. Trecerea lui Joby la zborul cu echipaj uman reprezintă un pas important către certificarea completă FAA (Federation Aviation Administration), necesară pentru a putea opera servicii comerciale de transport aerian. Joby Aviation intenționează să lanseze primul serviciu propriu de taxi aerian în Dubai la sfârșitul anului 2025.
Mihai Morcovescu