OpenAI a anunțat, prin vocea șefului său Sam Altman, că va continua să funcționeze sub autoritatea organizației sale non-profit. Și asta, în ciuda planurilor de reorganizare, care vizează atragerea unui capital mai consistent în contextul competiției acerbe din domeniul inteligenței artificiale.
Decizia vine în urma unui val de presiuni publice și juridice, inclusiv a unui proces intentat de Elon Musk. Acesta a acuzat compania că s-ar fi abătut de la scopul inițial, și anume acela de a dezvolta AI în interesul umanității. Cu toate acestea, șeful Tesla intenționează să continue cu procesul său foarte urmărit împotriva OpenAI. Luni, avocatul său Marc Toberoff, a făcut anunțul la doar câteva ore după ce startup-ul AI și-a anulat planul anterior de a elimina controlul de către brațul său non-profit, notează Reuters.
Nimic din anunțul de astăzi nu schimbă faptul că OpenAI va dezvolta în continuare AI cu sursă închisă în beneficiul Altman, al investitorilor săi și al Microsoft. Anunțul ascunde detaliile critice despre presupusul aranjament de „control non-profit”, și în special participația de proprietate redusă drastic pe care organizația nonprofit o va primi în întreprinderea pentru profit a Altman, a spus Toberoff într-un comunicat.
Sam Altman a explicat într-un mesaj trimis angajaților și postat pe site-ul companiei că organizaţia non-profit care conduce OpenAI va continua să supervizeze activitatea companiei. Decizia de a păstra structura de control a fost luată după consultări cu lideri civici, dar și cu procurorii generali din statele California și Delaware. Altman a adăugat că OpenAI va colabora în continuare cu Microsoft, principalul partener comercial, autoritățile de reglementare și comisarii non-profit nou desemnați pentru a definitiva noul cadru de funcționare, conform CNN.
În decembrie, startup-ul își anunțase intenția de a se reorganiza într-o entitate de tip „public benefit corporation”. Cu aceeași ocazie, Open AI menționa că o astfel de modificare i-ar fi permis să atragă resurse financiare semnificative, mult peste nivelul prevăzut anterior. În plus, ar fi putut să elimine unele constrângeri impuse de actualul statut non-profit. Această strategie, însă, a generat îngrijorare referitor la alocarea corectă a activelor OpenAI către organizația non-profit și la modul în care compania va găsi un echilibru între obținerea de profit și generarea de bine social și public pe măsură ce dezvoltă inteligența artificială.
Luni, conducerea OpenAI a clarificat situația și a anunțat oficial că structura revizuită va permite organizației non-profit să dețină un rol major în supravegherea entității comerciale, devenind acționar semnificativ. Spre deosebire de corporațiile tradiționale, care vizează în primul rând maximizarea profitului, organizațiile non-profit sunt menite să servească interesul public. Pe de altă parte, entitățile de utilitate publică oferă un cadru flexibil, în care obiectivele comerciale pot coexista cu o misiune socială.
Bret Taylor, președintele consiliului de administrație al OpenAI, a transmis că modificările planificate vor păstra în mare măsură arhitectura instituțională actuală. Altman, însă, a descris această schimbare ca pe un compromis rezonabil, suficient de atractiv pentru investitori, permițând continuarea finanțării într-un ritm care să susțină ambițiile companiei.
Pe măsură ce eforturile de creare a unei inteligențe artificiale generale capabilă să depășească nivelul cognitiv uman devin tot mai costisitoare, OpenAI are nevoie de infuzii masive de capital. În luna martie, startup-ul de peste Ocean anunțat că va strânge până la 40 de miliarde de dolari într-o nouă rundă de finanțare condusă de conglomeratul japonez SoftBank Group, la o evaluare de circa 300 de miliarde de dolari, relatează Washington Post. Această rundă a fost condiționată de trecerea firmei de inteligență artificială la statutul de organizație non-profit până la sfârșitul anului. Cu astfel de investiții au putut fi angajați cei mai buni ingineri de AI și a putut fi creat ChatGPT.
Această schimbare de strategie reprezintă un punct de cotitură important în modul în care este condusă o companie aflată în prima linie a dezvoltării inteligenței artificiale, într-un context dominat de o creștere accelerată a acestei industrii și de o supraveghere tot mai atentă din partea autorităților și a opiniei publice.
OpenAI a luat naștere în 2015 ca un proiect non-profit. Din 2019, însă, a adoptat o structură hibridă, care le oferă investitorilor posibilitatea de a obține profituri limitate, fără a renunța la scopul declarat de a dezvolta tehnologia în beneficiul societății.