Un nou sondaj realizat de PwC arată că 63% dintre români reușesc să-și plătească facturile lunare, dar aproape că nu mai au bani pentru economii sau plăceri simple, precum ieșirile recreative. Deși inflația s-a mai domolit, românii continuă să fie prudenți în cheltuieli, orientându-se tot mai mult către produse sănătoase și locale, promoții și reduceri.
Potrivit sondajului global Voice of the Consumer 2025, realizat de PwC, 63% dintre români declară că își pot achita toate obligațiile lunare, însă le mai rămân foarte puțini bani pentru economii sau activități de relaxare. Cu alte cuvinte, munca acoperă necesarul, dar nu și traiul decent.
Aceste date vin pe fondul unei inflații care, deși a început să se tempereze față de nivelurile record ale anilor anteriori, rămâne principala îngrijorare a consumatorilor. Românii sunt tot mai prudenți şi vânează promoții, își fac cumpărăturile în mai multe magazine pentru a economisi și reutilizează alimentele, potrivit Ruxandrei Târlescu, lider al Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică din cadrul PwC România.
Chiar dacă bugetele sunt limitate, românii devin mai atenți la alegerile alimentare. Tendința de a cumpăra produse proaspete – fructe, legume, lactate și cereale – este în creștere și depășește media altor țări din regiune. 54% dintre respondenți și-au exprimat îngrijorarea privind produsele ultraprocesate sau utilizarea pesticidelor, ceea ce se reflectă într-un consum mai conștient.
Preferința pentru produsele locale este, de asemenea, semnificativă: 53% dintre români aleg produsele românești pentru că le consideră mai sănătoase (62%) sau pentru că vor să sprijine economia locală (45%). Totuși, aproape jumătate dintre respondenți (47%) încă optează pentru produse internaționale mai ieftine, subliniind dilema constantă între sănătate și preț.
Pentru mai bine de 30% dintre români, schimbarea mărcii unui produs vine din nevoia de a obține mai multă valoare pentru bani, dar și pentru a descoperi gusturi mai bune. Programele de loialitate contează: 88% spun că acestea influențează alegerea unui retailer, iar opțiunile de cashback (57%) și reducerile la achizițiile viitoare (55%) sunt factorii care înclină balanța.
Deși peste 80% dintre respondenți sunt preocupați de schimbările climatice, doar 44% sunt dispuși să plătească mai mult pentru alimente produse sustenabil. Cu toate acestea, 65% dintre români iau măsuri pentru a reduce risipa alimentară, ceea ce indică un comportament responsabil în fața presiunii ecologice.