Într-un context marcat de rivalități geopolitice și cursa globală a înarmării, SUA, principalul exportator de arme la nivel mondial, își consolidează influența în Orientul Mijlociu prin acorduri de apărare semnificative.
Aceste decizii reflectă atât interese comerciale, cât și o strategie mai amplă de repoziționare a alianțelor și de menținere a echilibrului regional de forțe.
Departamentul de Stat al SUA a autorizat o nouă tranzacție militară cu Emiratele Arabe Unite, în valoare de peste 1,4 miliarde de dolari, cu doar câteva zile înainte ca președintele american Donald Trump să ajungă în regiune, potrivit Le Monde,.
Acordul prevede livrarea de elicoptere Chinook, alături de componente și suport tehnic pentru aeronavele de vânătoare F-16. Oficiali americani au aprobat oficial contractul și a notificat Congresul în acest sens.
1,32 miliarde de dolari vor fi alocați pentru achiziția a șase elicoptere CH-47F Chinook, care ar „sprijini politica externă și securitatea națională a Statelor Unite”, după cum au precizat într-o declarație oficialii Biroului de Afaceri Politico-Militare al Departamentului de Stat.
Reprezentanții Departamentului de Stat al SUA au precizat că elicopterele vor fi fabricate de Boeing Co., iar motoare acestora vor fi furnizate de Honeywell International Inc, relatează Bloomberg.
„Emiratele Arabe Unite vor utiliza aceste aparate de zbor în operațiunile de căutare și de salvare, de ajutor în caz de dezastre, de sprijin umanitar și de combatere a terorismului”, au declarat oficialii americani. „Emiratele Arabe Unite sunt un partener vital al SUA pentru stabilitatea politică și progresul economic în Orientul Mijlociu”.
În același timp, alte 130 de milioane de dolari vor fi destinate mentenanței și echipamentelor pentru avioanele de luptă.
Turneul președintelui Donald Trump în Orientul Mijlociu a început luni și se va încheia cu o vizită în Emiratele Arabe Unite, stat care a promis investiții americane de aproximativ 1.400 de miliarde de dolari pe o perioadă de zece ani, conform Livemint.com.
Vizita are potențialul de a deschide noi colaborări economice bilaterale, în special în sectoare precum inteligența artificială, industria semiconductorilor, producția industrială și sectorul energetic.
De asemenea, șeful de la Casa Albă este așteptat să anunțe o altă tranzacție semnificativă de armament, de această dată cu Arabia Saudită, care este și prima sa escală în cadrul turneului regional. În același timp, democrații din Congres, deși în minoritate, și-au exprimat în mai multe rânduri opoziția față de vânzările de arme către EAU.
În luna ianuarie, senatorul Chris Van Hollen și reprezentanta Sara Jacobs au criticat implicarea Emiratelor Arabe Unite în înarmarea Forțelor de Sprijin Rapid din Sudan. Luni, în ziua în care a fost anunțat cel mai recent acord de armament, senatorul Chris Murphy a declarat că intenționează să conteste vânzarea, invocând un posibil conflict de interese: o investiție de 2 miliarde de dolari făcută de o companie sprijinită de Abu Dhabi într-un proiect de afaceri din domeniul criptomonedelor legat de Donald Trump.