Veniturile obținute din taxele de mediu în Uniunea Europeană (UE) au adus mai mulți bani la buget în 2023.
Deși ponderea lor în PIB a scăzut ușor, taxele de mediu au înregistrat o creștere semnificativă, depășind 340 de miliarde de euro.
Franța propune la nivelul UE măsuri pentru consolidarea euro ca monedă
În decursul anului 2023, veniturile generate din taxele de mediu în Uniunea Europeană au atins pragul de 341,5 miliarde de euro, în creștere față de cele 334,6 miliarde de euro înregistrate în anul anterior. Totalul corespunde unei creșteri de 2,1%, adică 6,9 miliarde de euro, potrivit datelor publicate, marți, de Eurostat, oficiul de statistică al UE.
Cu toate acestea, ponderea taxelor de mediu în PIB-ul Uniunii a scăzut de la 2,4% în 2010 până la 2% în urmă cu doi ani. De asemenea, în același interval, contribuția acestor taxe la veniturile guvernamentale totale provenite din impozite și din contribuții sociale s-a redus de la 6,3% la 5,1%.
Aceste informații provin din datele privind taxele de mediu în funcție de activitățile economice, care au fost publicate de Eurostat. Platforma prezintă o serie de constatări extrase din materialul mai detaliat „Statistics Explained”, referitor la statisticile privind taxele de mediu.
Companiile au generat cele mai multe venituri din taxele de mediu, reprezentând 49,4% din totalul veniturilor colectate. Cele mai mari contribuții au provenit de la companii din industria prelucrătoare, construcții, minerit și utilități (23,6%), dar și din sectorul serviciilor (25,8%).
La nivel național, în majoritatea statelor din blocul comunitar, corporațiile au generat, în medie, jumătate din veniturile provenite din taxele de mediu. Cea mai mare pondere a fost înregistrată în Cehia (81,2%), Estonia (80,3%) și România (79,1%). La polul opus, cele mai mici procente au fost consemnate în Austria (33,6%), Luxemburg (34,9%) și Irlanda (38%).
Gospodăriile au avut, la rândul lor, o contribuție semnificativă, și anume 48,3% din totalul veniturilor provenite din taxele de mediu. În 15 state membre, gospodăriile au plătit peste 40% din veniturile totale provenite din taxele de mediu, cu valori cuprinse între 41,5 % în Ungaria și 60,3 % în Irlanda.
Numai în câteva țări nerezidenții au contribuit în mod semnificativ la veniturile din taxele de mediu. Cea mai mare pondere s-a înregistrat în Luxemburg (48,7 %), cu mult înaintea Maltei (17,4 %) și a Austriei (14,1 %).