Comisia Europeană amenință să impună taxe vamale importurilor din SUA pentru mărfuri în valoare de 95 de miliarde euro și pregătește un proces la Organizația Mondială a Comerțului împotriva Washingtonului, se arată într-un comunicat publicat, joi, de Executivului european.
În timp ce Donald Trump, din Biroul Oval, anunța că relaxarea măsurilor fiscale cu Marea Britanie ar putea fi urmată de un acord cu Uniunea Europeană, Comisia a lansat o consultare publică cu privire la o listă de importuri din SUA care ar putea face obiectul contramăsurilor UE, în cazul în care negocierile în curs nu duc la un rezultat reciproc avantajos şi la eliminarea tarifelor impuse de Trump.
„Tarifele comerciale au deja un impact negativ asupra economiilor globale. UE rămâne pe deplin angajată în găsirea unor soluții prin negocieri cu Statele Unite. Credem că există oportunități pentru acorduri avantajoase de ambele părți ale Atlanticului. În același timp, ne pregătim pentru toate scenariile, iar consultarea lansată astăzi ne va ajuta să ne ghidăm în acest proces necesar”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în comunicatul citat.
În prezent, volumul exporturilor UE către SUA supuse noilor tarife comerciale este în valoare de 379 miliarde de euro și reprezintă aproximativ 70% din totalul exporturilor UE către SUA. Aceste tarife cresc costurile, frânează creșterea economică, alimentează inflația și amplifică incertitudinea economică, estimează Comisia Europeană.
Lista supusă consultării acoperă o gamă largă de produse industriale și agricole. De asemenea, Comisia analizează posibile restricții asupra anumitor exporturi ale UE către SUA, cum ar fi deșeuri de oțel și produse chimice, în valoare de 4,4 miliarde de euro. Această consultare urmărește să abordeze atât tarifele universale impuse de SUA, cât și, punctual, tarifele aplicate automobilelor și pieselor auto. Consultarea va rămâne deschisă până la 10 iunie. Toți cei afectați sunt invitați să își exprime punctul de vedere timp de patru săptămâni, inclusiv cu privire la impactul tarifelor impuse de SUA.
De la impunerea tarifelor comerciale, UE a prioritizat găsirea unei soluții echilibrate și reciproc avantajoase prin negocieri, inclusiv în cadrul suspendării parțiale de 90 de zile anunțate de SUA, se arată în comunicatul citat. Aceste negocieri continuă la nivel politic și tehnic. Uniunea Europeană pregătește posibile măsuri de contracarare pentru a proteja consumatorii și industria europeană, în cazul în care negocierile nu duc la un rezultat satisfăcător.
În paralel, UE va depune o cerere de consultare la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) cu privire la tarifele universale impuse de SUA, inclusiv a celor aplicate automobilelor și pieselor auto. UE consideră că aceste tarife încalcă flagrant regulile fundamentale ale OMC și, prin acest demers, își propune să reafirme importanța respectării regulilor comerciale internaționale.
Conform executivului de la Bruxelles, Washingtonul încalcă legislaţia internaţională la care a aderat. Potrivit estimărilor Comisiei, în acest moment, 70% din exporturile comunitare către Statele Unite, cu o valoare de 379 de miliarde de euro, sunt supuse unor tarife noi.
Acestea au crescut deja costurile pe ambele maluri ale Atlanticului, ceea ce a redus cererea și, totodată, a crescut inflaţia şi incertitudinea economică. Şi, cum tarifele au fost impuse de Washington asupra majorităţii statelor partenere, impactul este unul mondial, motiv pentru care Bruxelles-ul monitorizează potenţiala deviere a exporturilor globale către piaţa europeană, un element care ar putea afecta suplimentar piaţa comună, prin efectul de dumping.
Comisia Europeană continuă să monitorizeze atent posibila redirecționare a exporturilor globale către piața UE, cauzată de tarifele impuse de SUA asupra țărilor terțe. În plus, UE va continua negocierile cu alți parteneri comerciali pentru a identifica noi piețe de export și a diversifica sursele de aprovizionare. De asemenea, se vor intensifica eforturile pentru reducerea barierelor comerciale și consolidarea Pieței Unice a UE.
Pe baza opiniilor colectate, Comisia va finaliza propunerea de adoptare a măsurilor de contracarare și va consulta statele membre. După finalizarea acestui proces, Comisia își propune să aibă actul juridic pregătit, în cazul în care negocierile cu SUA nu duc la un rezultat satisfăcător.
Odată ce UE va depune oficial cererea de consultare la OMC, cele două părți vor avea până la două luni pentru a găsi o soluție reciproc acceptabilă. Dacă aceste consultări eșuează, UE va putea solicita instituirea unui grup de experți, care va analiza fundamentarea cazului.
Pe 2 aprilie, președintele Donald Trump a anunțat introducerea tarifelor „reciproce”, stabilite la 20% pentru produsele UE. SUA a impus, de asemenea, tarife de 25% asupra importurilor de vehicule și piese auto.
Aceste măsuri au fost anunțate în plus față de tarifele de 25% aplicate importurilor de oțel, aluminiu și produse derivate, impuse de SUA pe 10 februarie 2025.
În 9 aprilie, SUA a anunțat o pauză de 90 de zile pentru tariful de 20% aplicat produselor UE, menținând însă tariful de 10%. Ca răspuns, pe 14 aprilie, UE a suspendat pentru 90 de zile o serie de măsuri de contracarare împotriva tarifelor SUA asupra importurilor de oțel și aluminiu din UE, pentru a permite desfășurarea negocierilor.