Sectorul textilelor din Spania, care include nume de prestigiu precum Inditex (cu Zara ca principala „vedetă”), Mango și Tendam, a atins un nou record istoric, aducând o contribuție impresionantă la economia țării. Potrivit ultimului raport realizat de Asociația Spaniolă a Comerțului cu Textile (ARTE), în colaborare cu International Financial Analysts (AFI), această industrie generează peste 23,4 miliarde de euro anual și reprezintă aproape 60% din Valoarea Adăugată Brută (VAB) a întregului sector de modă.
Pe lângă cifra de afaceri impresionantă, sectorul textilelor contribuie cu peste 7,55 miliarde de euro la bugetul de stat, ceea ce reprezintă 1,8% din totalul veniturilor fiscale naționale și 1,7% din PIB-ul Spaniei. Din această sumă, 48% provin din contribuțiile la asigurările sociale, 26% din impozitul pe venit, 19% din TVA și doar 7% din impozitul pe profit.
Industria textilă angajează direct și indirect peste 374.000 de persoane în Spania, ceea ce reprezintă 1,9% din totalul forței de muncă naționale – cel mai ridicat nivel în ultimii șase ani. Din aceștia, aproximativ 240.300 sunt angajați direcți în comerțul cu textile, iar 74% dintre aceștia sunt femei, o proporție mult mai mare decât media generală a economiei spaniole, care este de 46%, scrie 20minutos.
Companiile din acest sector sunt concentrate în special în provinciile Madrid și Barcelona, care reprezintă 16%, respectiv 17% din angajări. De asemenea, turismul aduce un impuls semnificativ comerțului în zone precum Alicante (6%), Valencia (4,7%) și Málaga (4,5%), regiuni considerate strategice datorită influenței economice și demografice.
Retailerii spanioli de modă și-au extins puternic prezența pe piețele externe, investind în Statele Unite, China și țări arabe. Valoarea investițiilor externe a ajuns la 787 milioane de euro, dintre care 94,1% sunt direct legate de activitățile din sector. În același timp, piața spaniolă atrage investiții străine de aproximativ 772 milioane de euro.
Unul dintre cele mai dinamice sectoare în ceea ce privește digitalizarea, comerțul cu textile a investit în 2023 peste 1,76 miliarde de euro în active digitale, o creștere de 28,5% față de anul anterior. Aceasta reprezintă 14% din valoarea economică a sectorului, comparativ cu 10% în retailul general. Inteligența artificială este folosită pentru designul produselor, crearea ofertelor personalizate și adaptarea catalogului la preferințele consumatorilor.
Conform raportului ARTE și AFI, piața de modă online crește cu 14% anual, consolidând poziția comerțului cu textile ca lider în vânzările digitale. Companii precum Mayoral, AWWG Group, Mango, Hugo Boss, Pepco și Uniqlo investesc masiv în adaptarea angajaților la noile tehnologii digitale. Astfel, 14,5% dintre angajați au competențe digitale, cu 4,1 puncte procentuale peste media sectorului retail.
Cele mai căutate abilități sunt utilizarea software-urilor pentru gestionarea clienților, administrarea sistemelor de e-commerce și a celor de achiziții electronice. În paralel, companiile dezvoltă programe interne de formare axate pe utilizarea AI pentru design, producție vizuală, managementul vânzărilor și conformitatea reglementărilor.
Deși procesul de digitalizare este în faze incipiente, ARTE estimează o creștere cu 50% a dezvoltării competențelor digitale în următorii doi-trei ani. Aceasta va însemna integrarea a 20% mai mulți specialiști digitali și apariția unor noi roluri încă necunoscute în echipe.
Retailerii de modă sunt tot mai preocupați de impactul asupra mediului, în special de reducerea emisiilor de CO2 pe tot lanțul valoric. Raportul evidențiază că o companie din sectorul modei emite cu 22,8% mai puțin CO2 per milion de euro de valoare adăugată decât o companie medie din comerțul cu ridicata și cu 3,4% mai puțin decât media din retail. De asemenea, s-au făcut progrese în implementarea Sistemului Colectiv de Responsabilitate Extinsă a Producătorului (SCRAP) pentru gestionarea deșeurilor.