Angajații celor două uzine Ford din Köln, Germania, vor declanșa o grevă miercuri, a anunțat luni președintele sindicatului, citat de Reuters. Compania și sindicatul nu au explicat, deocamdată, motivele declanșării grevei și nici nu au oferit detalii suplimentare cu privire la amploarea protestului.
Informațiile vin într-un context tensionat pentru gigantul auto american, care se confruntă cu probleme serioase în Europa, inclusiv cu o cerere scăzută pentru vehiculele electrice și cu o concurență tot mai agresivă din partea producătorilor chinezi. De altfel, Ford a anunțat recent planuri de concediere a mii de angajați în Europa, inclusiv în Germania.
Activitatea celor două unităţi va fi oprită de luni dimineaţa până joi dimineaţa. Conducerea vrea ca până în 2027 să renunţe la 2.900 de angajaţi. La Koln este sediul diviziei europene a Ford şi în total lucrează aici 11.500 persoane, faţă de 20.000 în 2018.
Tensiunile sociale survin la doar o săptămână după ce Ford a suspendat prognoza financiară anuală, invocând incertitudinile provocate de tarifele vamale impuse de președintele american Donald Trump. Potrivit companiei, aceste taxe ar putea reduce câștigurile anuale ajustate înainte de dobânzi și impozite cu aproximativ 1,5 miliarde de dolari.
Negocierile dintre cele două părţi s-au împotmolit, iar 93,5% dintre membrii sindicatului au votat pentru declanşarea grevei, în vederea sporiri presiunilor asupra conducerii. Analiştii citați de Reuters apreciază că opţiunile conducerii subsidiarei germane a Ford sunt limitate deoarece compania este dependentă de firma mamă din SUA.
Conform datelor oficiale, maşinile Ford au fost anul trecut responsabile pentru doar 3,5% din noile înmatriculări din Germania, comparativ cu 5% în urmă cu doi ani. Procentul este semnificativ mai ridicat pentru vehiculele comerciale, dar acestea nu sunt fabricate în Germania.
Operaţiunile Ford din Europa înregistrează pierderi de mulţi ani, iar producţia modelului Ford Fiesta în Koln a fost oprită în 2023. Anul trecut, Ford a informat că va renunţa la aproximativ 14% din forţa sa de muncă europeană, pe fondul pierderilor semnificative înregistrate în ultimii ani, în urma cererii slabe de vehicule electrice (EV), a lipsei sprijinului guvernamental pentru trecerea la EV şi a sporirii concurenţei.
Ford a anunţat că va renunţa la 4.000 de angajaţi, în special din Germania şi Marea Britanie. Pe plan global, concedierile reprezintă aproximativ 2,3% din forţa de muncă a Ford, de 174.000 angajaţi.
Conform datelor publicate recent de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), în primele trei luni din acest an vânzările Ford în Europa au scăzut cu 1,9%.