Acțiunile companiilor de streaming din Statele Unite au scăzut luni, după ce Donald Trump a declarat că va introduce tarife vamale de 100% pentru filmele realizate în străinătate. Decizia, care ar putea crește brusc costurile studiourilor de la Hollywood, sporește îngrijorările cu privire la politica comercială a președintelui american și impactul acesteia asupra economiei mondiale, anunță The Guardian. Sunt voci care estimează că tarifele gândite de Trump pentru filme sunt concepute pentru a distruge industria cinematografică internațională.
Postarea lui Donald Trump a avut efect imediat pe Wall Street: acțiunile Netflix au scăzut cu 1,7% luni după-amiază, Amazon a scăzut cu 1,5%, în timp ce Warner Bros Discovery și Paramount au scăzut cu 1,1%, respectiv 1%. Indicele Nasdaq pe tehnologie a pierdut 0,6%. Operatorii de cinematografe Cinemark și IMAX au scăzut cu 2%, respectiv 3%, scrie The Guardian.
Președintele declara luni dimineață, într-o postare pe rețeaua sa de socializare, Truth Social, că vrea taxe vamale de 100% pentru filmele „produse în străinătate”, precizând că industria cinematografică americană moare „rapid” ca urmare a stimulentelor pe care alte țări le oferă pentru a atrage producțiile americane. De asemenea, Trump preciza că i-a cerut deja Departamentului de Comerț al SUA să înceapă instituirea unui astfel de tarif. Postarea sa nu a precizat dacă taxele se vor aplica filmelor de pe platformele de streaming, precum și lansărilor în cinematografe și nici nu a detaliat dacă tarifele se vor baza pe costurile de producție sau pe veniturile din box office.
Casa Albă a anunțat, luni, că „nu au fost luate decizii finale privind tarifele pentru filmele străine”.„Administrația explorează toate opțiunile pentru a pune în aplicare directiva președintelui Trump de a proteja securitatea națională și economică a țării și pentru a face Hollywood-ul din nou măreț”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Kush Desai, pentru The Hollywood Reporter.
„Nu pare a fi ceva ce se va întâmpla prea curând, deoarece toată lumea se va chinui să înțeleagă mai întâi întregul proces. Dacă se întâmplă, inevitabil, costurile vor fi transferate către consumatori”, a declarat Paolo Pescatore, analist media pentru PP Foresight.
Tarifele ar putea afecta în special Netflix, deoarece compania americană de streaming se bazează pe o rețea globală pentru a produce conținut pentru publicul internațional. Deși legendarul lor amplasament istoric este în Los Angeles, studiourile Hollywood și-au mutat de-a lungul anilor producția în străinătate, în locații mai ieftine din Marea Britanie, Canada sau Australia, pentru a profita de înlesniri fiscale generoase și de costuri mai mici cu forța de muncă.
Toate marile studiouri americane produc filme în străinătate, inclusiv multe dintre francizele de top, precum Avatar, Mission Impossible sau James Bond, printre multe altele. De asemenea, majoritatea producțiilor nominalizate anul acesta la Oscar au fost filmate în afara Statelor Unite. În cadrul unui sondaj realizat de ProdPro, directorii marilor studiouri americane au fost întrebați ce locații de producție vizează pentru perioada 2025-2026, iar primele cinci opțiuni au fost destinații peste hotare. Forțarea unei reveniri pe teritoriul american ar crește bugetele de producție și ar perturba un lanț de aprovizionare global, care include filmările în Europa, post-producția în Canada și munca pentru efecte vizuale care se face, cel mai adesea, în Asia de Sud-Est.
„Problema este că aproape toate studiourile mută părți mari din producție în străinătate, pentru a reduce costurile”, a declarat analistul Barton Crockett, de la Rosenblatt Securities. „Creșterea costurilor de producție ar putea obliga studiourile să producă mai puțin conținut”. Sindicatul media din Marea Britanie, Bectu, a îndemnat guvernul să protejeze sectorul cinematografic, un domeniu „vital” al țării, avertizând că zeci de mii de locuri de muncă independente sunt în pericol.