Președintele american Donald Trump, care consideră că producția de film în afara Statelor Unite este „o amenințare la adresa securității naționale”, i-a solicitat Departamentului de Comerț american să adopte imediat un set nou de tarife vamale pentru acest sector, scrie The Guardian. Reprezentanții breslei cinematografice, alături de oficiali americani și reprezentanți ai industriei cinematografice din lume susțin că o asemenea măsură ar fi devastatoare.
Donald Trump a anunțat duminică, pe platforma sa, Truth Social, taxe vamale de 100% pentru filmele „produse în străinătate”, precizând că industria cinematografică americană moare „rapid” ca urmare a stimulentelor pe care alte țări le oferă pentru a atrage producțiile americane. În postarea sa, președintele Trump susține că a autorizat Departamentul de Comerț să înceapă imediat instituirea acestor măsuri.
„(Atragerea producțiilor americane) este un efort concertat al altor națiuni și, prin urmare, reprezintă o amenințare la adresa securității naționale. Vrem din nou filme făcute în America!”, a spus Trump.
Toate marile studiouri americane produc filme în străinătate, inclusiv multe dintre francizele de top precum Avatar, Mission Impossible sau James Bond, printre multe altele. The Motion Picture Association, principalul reprezentant al industriei americane de film, televiziune și streaming, nu a comentat încă vestea. Într-o postare pe X, Secretarul american al Comerțului, Howard Lutnick, pare să susțină ideea lui Trump, scrie The Guardian: „Urmează să facem asta”. Nici Lutnick, nici Trump nu au oferit detalii cu privire la modul în care urmează să fie implementată această măsură. De asemenea, nu a fost clar dacă măsura ar viza companiile de producție străine sau pe cele americane care produc filme în străinătate.
Producția de film și televiziune din Los Angeles a scăzut cu aproape 40% în ultimul deceniu, potrivit FilmLA, organizație non-profit care monitorizează producția regională de film. Printre cauzele acestei diminuări s-ar putea număra și faptul că guvernele din întreaga lume oferă facilități fiscale și rambursări generoase pentru a atrage producțiile de la Hollywood. Prin urmare, comentează sursa citată, doresc să se asigure că-și vor adjudeca o cotă cât mai mare din cele 248 de miliarde de dolari care, potrivit Ampere Analysis, vor fi cheltuiți la nivel global în 2025 pentru producția de conținut.
Ministrul de interne al Australiei, Tony Burke, a declarat că a discutat această eventuală măsură cu reprezentanții Screen Australia, agenția guvernamentală australieană pentru cinematografie. „Vom apăra ferm drepturile industriei cinematografice australiene”, a spus Tony Burke, într-un comunicat.
La rândul său, premierul neozeelandez Christopher Luxon a declarat, într-o conferință de presă, că guvernul său așteaptă detalii suplimentare cu privire la tarifele propuse. „Va trebui să vedem detaliile. Dar vom fi, evident, unul dintre marii susținători ai acestei industrii”, a spus el.
„Represaliile vor ucide industria americană de film. Avem mult mai mult de pierdut decât de câștigat”, a declarat William Reinsch, fost oficial american.
Acest anunț este o nouă măsură care generează uimire, după ce Trump a declanșat război comercial Chinei și a impus tarife globale care au tulburat piețele, aducând temeri de recesiune în SUA. Industria cinematografică a resimțit deja efectele acestui război, deoarece China a decis, în aprilie, să reducă numărul filmelor americane permise în această țară. China este a doua cea mai mare piață de film din lume, după Statele Unite, deși în ultimii ani, scrie The Guardian, ofertele interne au depășit importurile de la Hollywood.