JPMorgan, cea mai mare bancă din SUA, a anunțat marți că a deschis o poziție „long” pe euro în raport cu leul românesc pe piețele valutare spot, scrie Reuters. Banca a declarat că mișcările leului după victoria în primul tur al lui George Simion, repetate de duminică, au crescut șansele unei devalorizări.
Într-o notă recentă transmisă către clienți, banca a schițat scenarii care includeau o devalorizare de 3-5% și o devalorizare de 15-20%.
„Am argumenta pentru o probabilitate de 50/50 între cele două scenarii de devalorizare, dar evoluțiile de pe teren vor conta, de asemenea, enorm”, a declarat Anezka Christovova de la JPMorgan în documentul citat de Reuters.
Cu toate acestea, Christovova a precizat că un rezultat diferit în al doilea tur al alegerilor prezidențiale sau o schimbare a retoricii lui Simion ar modifica aceste probabilități.
„…Alegem EURRON (presupunând o refinanțare zilnică a finanțării), vizând inițial o mișcare totală de 5% față de nivelurile de dinainte de intervenție”, a menționat reprezentantul JPMorgan.
Banca Națională a României (BNR) a anunţat marţi un curs de 5,0378 lei/euro, în creştere cu 1,21%, după ce cursul trecuse deja pragul de 5% pe piaţa interbancară. Presiunea pe moneda națională a început încă din dimineața zilei de luni și s-a intensificat după-amiază, potrivit unor surse oficiale din BNR. Leul a pierdut teren pe măsură ce investitorii au încercat să scape de lei și să cumpere euro pentru a-și proteja depozitele.
Moneda națională a scăzut în raport cu toate valutele de referință. În acelaşi timp, dolarul este cotat la 4,45 lei, în creştere cu 1,40%.
„O schimbare importantă a avut loc pe piața valutară în ultima vreme, intrările de capital au scăzut, dar ieșirile au crescut semnificativ”, a declarat purtătorul de cuvânt al băncii centrale a României, Dan Suciu, pentru Reuters.
„Prin urmare, pentru a contracara aceste mișcări, lichiditatea trebuie retrasă de pe piață, iar ratele dobânzilor (de pe piață) trebuie să crească. Banca centrală va căuta o modalitate optimă de a rezolva această situație”, a mai spus oficialul BNR.
Leul românesc a scăzut marți cu peste 2%, depășind pentru prima dată nivelul cheie de 5 euro, sub performanța monedelor din Europa Centrală. Banca centrală a refuzat să comenteze dacă a intervenit pentru a ajuta moneda.
Banca declarase anterior că va oferi leului, strict controlat anterior, „mai multă flexibilitate” dacă tensiunile politice se vor relaxa la sfârșitul acestui an, după ce JP Morgan a cheltuit peste 10 miliarde de euro (11,35 miliarde de dolari) pentru intervenții în 2024.