Banca Națională a României (BNR) a anunţat marţi un curs de 5,0378 lei/euro, în creştere cu 1,21%, după ce cursul trecuse deja pragul de 5% pe piaţa interbancară. Presiunea pe moneda națională a început încă din dimineața zilei de luni și s-a intensificat după-amiază, potrivit unor surse oficiale din BNR. Leul a pierdut teren pe măsură ce investitorii au încercat să scape de lei și să cumpere euro pentru a-și proteja depozitele.
Moneda națională a scăzut în raport cu toate valutele de referință. În acelaşi timp, dolarul este cotat la 4,45 lei, în creştere cu 1,40%.
BNR ar fi aruncat în primele două zile după alegeri 3 miliarde de euro în piață ca să țină leul stabil, a scris, pe Facebook, analistul Iancu Guda, publicând și un grafic Reuters. Pe de altă parte, analiștii și oficialii BNR consultați de G4Media și de news.ro, susțin că BNR ar fi cheltuit, în același scop, „doar” puțin sub 2 miliarde de euro. Aceasta după ce investitorii și cetățenii simpli au început să vândă lei și să cumpere euro de teama consecințelor economice ale unei eventuale victorii a lui George Simion.
Sursa foto: Facebook Iancu Guda
Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, afirmă că, „într-adevăr”, în ultimele zile este „o presiune pe piaţa valutară, care a dus la o încercare de a atrage lichiditatea din piaţă”. În consecinţă, completează specialistul, „şi astăzi, dobânzile au crescut la ROBOR”, astfel că BNR încearcă să găsească „o cale de echilibru, un optim pentru această situaţie”.
„Nu confirm, eu nu pot să comentez în termenii aceştia, însă vă pot spune altfel. Vă pot spune că, într-adevăr, e o presiune pe piaţa valutară, care a dus la o încercare de a atrage lichiditatea din piaţă şi, în consecinţă, dacă vă uitaţi şi astăzi, dobânzile au crescut la ROBOR. Şi încercăm să găsim o cale de echilibru, un optim pentru această situaţie”, a declarat Dan Suciu pentru News.ro.
Potrivit lui Iancu Guda, este o „realitate” că BNR „a aruncat în primele două zile după alegeri 3 miliarde de euro ca să ţină RON stabil, adica 4% din toată rezerva națională. Guda a prezentat un scenariu în care România „rămâne fără bani în maximum 20-30 zile”, iar cursul trece lejer de 6 lei, inflatia sare peste 15%, dobânzile peste 10% şi se blochează totul financiar, fiscal, dar şi în economia naţională reală”. „Stingem lumina! Este simplu si clar”, este avertismentul lui Iancu Guda.
Tot luni, BNR a anunțat creșterea ROBOR la trei luni. Acesta a urcat, marți, până la 6.08% pe an, de la 5.90% în ședința precedentă, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR). Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 6,16%, de la 6%, luni, iar ROBOR la 12 luni la 6,23%, de la 6,09%.
Reprezentanții BNR au menționat că decizia a fost luată cu scopul de a atrage lichiditățile existente în piață.
„Cursul EUR este deja 5.0985 intra day (o sa vedeti maine oficial publicat de BNR media pe toata ziua de astazi, vedem ce face BNR dupa-masa). Daca nu intervine Banca Nationala, cursul poate trece de 5.1 si tot asa”, a mai menționat Iancu Guda pe Facebook.