Cercetătorii au făcut o descoperire revoluționară în domeniul energiei, identificând o „rețetă” inovatoare pentru a accesa o sursă ascunsă de energie curată. Această descoperire promite să transforme modul în care ne alimentăm planeta, oferind o alternativă durabilă și inepuizabilă. Potrivit studiilor recente, această sursă ar putea susține nevoile globale de energie pentru următorii 170.000 de ani, punând bazele unui viitor mai verde și mai sigur pentru întreaga umanitate.
Cercetătorii au elaborat o listă de „ingrediente” care ar putea ajuta companiile de explorare să identifice vaste rezervoare de hidrogen curat, un element esențial în tranziția energetică de la combustibilii fosili. Descoperiri recente indică faptul că astfel de rezervoare se află ascunse în numeroase regiuni ale lumii, inclusiv în cel puțin 30 de state americane.
Identificarea acestor depozite ar putea accelera tranziția globală către energie curată, însă până acum geologii aveau o înțelegere fragmentară despre modul în care se formează acumulările mari de hidrogen și unde pot fi găsite.
„Provocarea actuală este să descoperim locurile unde hidrogenul a fost eliberat, acumulat și păstrat,” a declarat Chris Ballentine, profesor și șef al departamentului de geochimie la Universitatea Oxford și autor principal al unui nou articol de sinteză despre producția de hidrogen în scoarța terestră, pentru Live Science.
Lucrarea lui Ballentine începe să ofere răspunsuri la aceste întrebări. Conform autorilor, scoarța terestră a generat suficient hidrogen în ultimul miliard de ani pentru a satisface nevoile energetice actuale ale omenirii timp de 170.000 de ani. Rămâne însă neclar cât din acest hidrogen poate fi accesat și extras profitabil.
În noua analiză publicată pe 13 mai în revista Nature Reviews Earth and Environment, cercetătorii au întocmit o listă de „ingrediente” geologice care stimulează formarea și acumularea gazului natural de hidrogen subteran, facilitând astfel căutarea rezervelor.
„Condițiile specifice pentru acumularea și producția de hidrogen sunt atent studiate de mai multe companii de explorare, precum Koloma (susținută de un consorțiu condus de Bill Gates Breakthrough Energy Fund), Hy-Terra (finanțată de Fortescue) și Snowfox (sprijinită de BP și RioTinto), iar acestea variază în funcție de mediul geologic,” a explicat Ballentine.
Pentru formarea rezervelor naturale de hidrogen sunt necesare trei elemente-cheie: o sursă de hidrogen, roci rezervoare și sigilii naturale care să capteze gazul subteran. Există mai multe procese naturale care pot genera hidrogen, cel mai simplu fiind reacția chimică care descompune apa în hidrogen și oxigen. Orice tip de rocă ce găzduiește cel puțin unul dintre aceste procese poate reprezenta o sursă potențială de hidrogen, a adăugat Ballentine.
„Un loc care atrage mult interes este Kansas, unde o structură numită riftul continental mijlociu, formată acum aproximativ un miliard de ani, a creat o acumulare uriașă de roci (în special bazalte) care pot reacționa cu apa pentru a produce hidrogen,” a explicat el. „Căutarea se concentrează aici pe structuri geologice care ar fi putut capta și acumula hidrogenul generat.”
Bazându-se pe cunoștințele privind eliberarea altor gaze din roci subterane, autorii studiului sugerează că stresul tectonic și fluxul termic ridicat pot elibera hidrogen în adâncurile scoarței terestre.
„Acest lucru ajută la transportul hidrogenului către suprafață, unde acesta poate să se acumuleze și să devină o resursă comercială,” a spus Ballentine.
În scoarță, o gamă largă de contexte geologice comune ar putea fi promițătoare pentru companiile de explorare, de la complexe de ofiolite, la mari provincii magmatice și centuri de rocă verde arhaică.
Ofiolitele sunt fragmente de scoarță terestră și manta superioară care au fost inițial sub ocean, dar au fost ulterior împinse pe uscat. În 2024, cercetătorii au descoperit un rezervor masiv de hidrogen într-un complex de ofiolite din Albania. Rocile magmatice sunt cele solidificate din magmă sau lavă, iar centurile de rocă verde arhaică sunt formațiuni vechi de până la 4 miliarde de ani, caracterizate prin minerale verzi precum cloritul și actinolitul.
Condițiile descrise în această analiză reprezintă „principiile de bază” pentru explorarea hidrogenului, a declarat Jon Gluyas, profesor de geoenergie și captare și stocare a carbonului la Universitatea Durham din Marea Britanie și coautor al studiului. Cercetarea evidențiază ingredientele esențiale pe care companiile ar trebui să le ia în considerare în dezvoltarea strategiilor lor de explorare, inclusiv procesele prin care hidrogenul poate migra sau fi distrus în subteran.
„Știm, de exemplu, că microbii subterani consumă cu ușurință hidrogenul,” a adăugat Barbara Sherwood Lollar, profesor de științe ale Pământului la Universitatea din Toronto și coautoare a studiului.
Astfel, mediile în care bacteriile pot intra în contact cu rocile producătoare de hidrogen nu sunt cele mai potrivite pentru căutarea rezervelor.
Hidrogenul este folosit în producția unor chimicale industriale importante, precum metanolul și amoniacul, component esențial în majoritatea îngrășămintelor. De asemenea, gazul poate contribui la tranziția energetică, alimentând atât automobilele, cât și centralele electrice.
În prezent, hidrogenul este produs în mare parte din hidrocarburi, ceea ce implică emisii mari de carbon. În schimb, hidrogenul „curat” extras din rezervoare naturale are o amprentă de carbon mult mai mică, deoarece este generat în mod natural.
„Scoarța terestră produce o cantitate considerabilă de hidrogen,” a concluzionat Ballentine, „iar acum este doar o chestiune de a urma lista de ingrediente pentru a-l găsi.”