Dacă ai văzut Project Astra, cu agentul AI care „vede” lumea prin camera telefonului mobil, ai deja o idee cu privire la ce pregătește Google: un asistent care îți este alături oriunde, în telefon sau în ochelari VR, un AI care analizează și înțelege mediul, îți răspunde la întrebări și îți transmite informații critice în câteva secunde. În cele din urmă, potrivit anunțurilor companiei, noul „agent Astra” va fi capabil să ia decizii și chiar să acționeze în numele utilizatorului său.
Google face primii pași spre această nouă era prin implementarea noului său modul AI pentru utilizatorii din Statele Unite, cărora le oferă acum o experiență completă de căutare, bazată pe inteligență artificială. În cadrul conferinței anuale I/O, compania a anunțat că va implementa și o serie de funcționalități noi pentru căutare, oferind, în sfârșit, o imagine clară a transformărilor pe care le are în vedere Google în epoca expansiunii inteligenței artificiale, transmite Business Insider.
La ediția I/O de anul trecut, Google lansa un val de anunțuri legate de inteligența artificială, într-o aparentă încercare de a demonstra că încă are capacitatea de a-și menține poziția de lider în cursa nebună din acest domeniu. Multe dintre lansările anunțate atunci, comentează sursa citată, păreau simple produse disparate și demonstrații. Anul acesta, însă, se conturează o direcție coerentă cu privire la modul în care Google își imaginează viitorul produselor sale principale. Reprezentanții companiei au anunțat inclusiv o „reimaginare totală” a funcției de căutăre, așa cum a descris-o CEO-ul Sundar Pichai într-o discuție cu presa. Această transformare radicală include un nou mod de căutare, mai conversațional, numit AI Mode, și, în perspectivă, un asistent inteligent care înțelege în mod complex lumea utilizatorului.
În această etapă de dezvoltare, Google se confruntă cu o dilemă majoră: publicitatea în căutare generează cea mai mare parte din veniturile de miliarde ale companiei. Știe că nu poate rămâne pe loc, lăsând concurența să câștige teren în acest sector, dar nici nu-și poate permite o inovație prea rapidă, care să-i pună în pericol motorul de profit.
De aceea, preferă o dezvoltare treptată, prin lansarea de „AI Overviews”, care va afișa rezumate generate de AI în partea de sus a paginii de căutare clasice. În această săptămână, Google lansează AI Mode, care oferă o experiență conversațională într-un tab separat, generând răspunsuri din surse variate, dar tot bazate pe indexul Google. Utilizatorii pot pune întrebări suplimentare, continuând conversația cu Inteligența Artificială.
„AI Mode nu este doar o experiență completă, alimentată de AI, ci este o privire aruncată în viitorul căutării în general”, a declarat Liz Reid, șefa departamentului Google Search.
Acest mod utilizează o tehnică numită „query fan-out”, care presupune rularea mai multor interogări simultan, returnând rezultatele într-un singur pas. Google spune că acest lucru va face căutarea mai eficientă și va permite întrebări mai complexe.
Google a prezentat mai multe instrumente experimentale, aflate momentan în „Labs” și disponibile doar pentru testeri. Un exemplu este Deep Search, care permite formularea unor întrebări extrem de lungi și complexe, returnând un raport complet citat, similar funcției „Deep Research” din Gemini. Există și versiuni care oferă date în timp real și diferite vizualuri, cum ar fi grafice cu statistici sportive.
De asemenea, Google va permite în viitor accesul AI Mode la alte aplicații Google și la istoricul de căutare al utilizatorului, pentru a oferi răspunsuri și recomandări mai personalizate. Reid a mai spus că unele dintre funcțiile AI Mode vor fi integrate în experiența standard de căutare și în AI Overviews, astfel încât întreaga platformă de căutare Google să beneficieze de progresele în modelele AI.
„Toate aceste componente construiesc viitorul căutării”, a spus Reid. „Căutarea nu va mai implica niciun efort”
Reprezentanții Google au declarat că vor urmări cu atenție, în lunile următoare, câți utilizatori dau clic pe tabul „AI Mode”.
Foto: Freepik
Google își imaginează și un asistent AI permanent, prezent tot timpul lângă utilizator. În cadrul I/O, Google a anunțat că va extinde modelul său avansat Gemini 2.5 Pro, care va deveni un „model al lumii”, capabil să „înțeleagă ce vede” și, potrivit Google, să „facă planuri”. Prin urmare, Gemini devine tot mai agentic, capabil de analiză, decizie și acțiune.
Demis Hassabis, CEO Google DeepMind, a numit aceste actualizări „pași critici” spre construirea unui asistent AI universal, capabil să înțeleagă mai bine utilizatorul și să acționeze în numele acestuia.
„Acesta este scopul final pentru aplicația Gemini: un AI personal, proactiv și puternic”, a spus Hassabis.
Google va lansa în curând și Gemini Live, funcție cu cameră și partajare de ecran, disponibilă tuturor utilizatorilor aplicației Gemini, precum și Veo 3, un model de generare video cu sunet inclus.
Deși AI-ul generativ nu a devenit încă o sursă de venituri comparabilă cu căutarea, Google susține că aplicația Gemini are deja peste 400 de milioane de utilizatori activi lunar. Totuși, o analiză internă a companiei a arătat că, la începutul acestui an, Gemini era în urma aplicațiilor de la OpenAI și Meta, mai precizează sursa citată.