Siguranța datelor și influența geopolitică a inteligenței artificiale devin subiecte de dezbatere publică. În acest context, aplicația AI DeepSeek atrage tot mai multă atenție negativă.
Interzisă deja în mai multe organizații și chiar state din cauza suspiciunilor privind stocarea datelor în China și posibilele interferențe propagandistice, DeepSeek se confruntă acum și cu o interdicție oficială din partea Microsoft.
Foto: Unsplash.com
Gigantul american le-a interzis angajaților să folosească DeepSeek, invocând riscuri de securitate și posibile influențe propagandistice. Informația a fost anunțată public chiar de președintele companiei, Brad Smith, în cadrul unei audieri în Senatul american, potrivit TechCrunch. Decizia aduce în prim-plan dilema globală privind folosirea tehnologiilor AI dezvoltate în regimuri autoritare.
„Angajații noștri nu au voie să folosească DeepSeek”, a anunțat Smith, adăugând că aplicația nu a fost nici măcar listată în magazinul Microsoft din cauza acestor îngrijorări. Serviciul este disponibil atât pe desktop, cât și pe mobil.
Motivul principal al acestei decizii ține de posibilitatea ca datele colectate de aplicație să fie stocate în China, potrivit lui Smith. Răspunsurile generate de inteligența artificială ar urma să fie influențate de narațiuni ale statului chinez.
Politica de confidențialitate a DeepSeek confirmă faptul că informațiile utilizatorilor sunt păstrate pe servere aflate sub jurisdicția Chinei. Asta înseamnă că pot fi accesate de autoritățile locale în temeiul legislației naționale. În plus, aplicația impune restricții severe în privința subiectelor sensibile din perspectiva autorităților de la Beijing.
Deși Smith a criticat public DeepSeek, Microsoft a inclus totuși modelul AI R1 al companiei chineze în oferta sa de servicii cloud prin Azure, la scurt timp după ce modelul a devenit viral la începutul anului. Această decizie se referă la modelul open-source DeepSeek R1, nu la aplicația în sine. Fiind open-source, modelul poate fi descărcat și găzduit local de utilizatori, fără ca datele să fie transmise înapoi în China.
Chiar și în acest scenariu, persistă riscurile legate de conținut părtinitor sau generarea de coduri cu vulnerabilități, notează Techradar.com. Smith a explicat că Microsoft a avut acces la arhitectura internă a modelului DeepSeek și a reușit să opereze modificări care să elimine comportamentele considerate periculoase.
La momentul introducerii modelului pe Azure, compania a subliniat că DeepSeek a trecut prin teste riguroase de securitate și simulări de atacuri – „red teaming” – pentru a asigura conformitatea cu standardele Microsoft.
DeepSeek este un competitor direct pentru Copilot, propria aplicație AI a celor de la Microsoft. Totuși, compania nu blochează toți rivalii din domeniu. Spre exemplu, aplicația Perplexity este disponibilă în Microsoft Store. În schimb, produsele Google, cum ar fi browser-ul Chrome sau chatbot-ul Gemini, nu se regăsesc în magazinul oficial Microsoft.