Într-un climat economic marcat de incertitudini, băncile centrale își ajustează politica monetară pentru a combate inflația, pentru a stabiliza monedele și pentru a susține activitatea economică. Diferențele între ratele de dobândă în 2025 sunt, la nivel global, semnificative, reflectând divergențele în politicile economice și realitățile macroeconomice ale fiecărei țări, potrivit datelor Trading Economics și Terzo, analizate de Visual Capitalist.
Elveția și Fiji au cea mai mică rată a dobânzii, de 0,25%. România, cu 6,50% se menține într-o notă regiunii, mult peste zona euro (2,40%) și mai apropiat de unele țări din Africa și Asia de Vest.
Pentru mediul de afaceri, evoluția ratelor dobânzilor rămâne un factor esențial în luarea deciziilor financiare. Ajustările operate de băncile centrale influențează costul capitalului, investițiile și cheltuielile companiilor. Într-o piață volatilă, instrumentele de monitorizare în timp real a contractelor și cheltuielilor devin esențiale pentru adaptarea strategiilor corporative.
Rezerva Federală a menținut intervalul țintă al ratei dobânzii între 4,25% și 4,50%, în ciuda unei scăderi a PIB-ului determinată de creșterea importurilor. Cu toate acestea, autoritățile americane notează că activitatea economică „continuă să se extindă, într-un ritm solid”, șomajul rămâne la un nivel scăzut, iar inflația rămâne ridicată. În prognozele din luna martie, Fed preconizează două reduceri ale ratei în 2025, care ar putea duce la un interval țintă de 3,75% – 4,00%.
Cu o rată de doar 0,25%, Elveția și Fiji conduc clasamentul țărilor cu cele mai mici dobânzi. În cazul Elveției, Banca Națională a redus dobânda în martie, pe fondul incertitudinilor legate de politicile comerciale americane. Inflația în Elveția a ajuns la 0% în aprilie, ceea ce ar putea deschide calea pentru noi reduceri ale dobânzii, în scopul menținerii stabilității prețurilor.
Dobânzile din România sunt comparabile cu unele state vecine, precum România, Ungaria sau Republica Moldova, dar și cu țări din Africa, precum Tanzania, Nicaragua sau Rwanda.
La polul opus, Venezuela (59,4%) și Turcia (46%) înregistrează cele mai ridicate dobânzi din lume. Băncile centrale din cele două țări încearcă să contracareze inflația accentuată și deprecierea severă a monedelor naționale în raport cu dolarul american. Măsurile restrictive reflectă dificultăți economice sistemice, agravate de instabilitate politică și dezechilibre structurale.