Prezent la Forumul de Investiții SUA-Arabia Saudită, desfășurat în Riad, Elon Musk a reiterat viziunea sa despre un viitor dominat de roboți umanoizi, afirmând că aceștia vor sta la baza unei revoluții economice globale și vor genera un „venit universal ridicat”. Musk a precizat că Tesla intenționează să producă până la un milion de unități pe an, însă proiectul se confruntă, deocamdată, cu obstacole tehnice și geopolitice semnificative, scrie Business Insider.
O delegație a celor mai importanți oameni de afaceri americani a participat la un eveniment extravagant, desfășurat în condiții de lux absolut, la Curtea Regală de la Riad. Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, i-a întâmpinat personal pe directorii executivi ai marilor companii din domeniul tehnologiei prezenți în cadrul întâlnirii cu președintele american Donald Trump. Bin Salman i-a salutat, pe rând, pe Elon Musk, directorul executiv al Tesla, Jensen Huang, directorul executiv al Nvidia, și Sam Altman, liderul OpenAI. Alți invitați în Arabia Saudită, alături de Trump, sunt lideri ai Amazon, Palantir, Uber, Coca-Cola, Google și Boeing.
Donald Trump ajunge la Riad / Captura CNBC
Pe lângă legăturile politice istorice dintre cele două țări, Donald Trump și-a exprimat clar intenția de a menține o relație strânsă cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite, lucru evidențiat de numeroase declarații și ocazii publice. Într-un interviu exclusiv pentru Al Arabiya, fostul președinte american l-a descris pe prințul moștenitor drept „un om remarcabil cu o viziune extraordinară”, comentează Al Arabiya. La rândul său, liderul saudit și-a exprimat deschiderea de a colabora cu Donald Trump într-un mod care să servească interesele Arabiei Saudite, ale Statelor Unite și ale multor altor țări.
În cadrul Forumului de Investiții SUA-Arabia Saudită de la Riad, un subiect central a fost dezvoltarea inteligenței artificiale, prezentată ca motorul viitorului economic global. Pe fondul vizitelor diplomatice de rang înalt în Orientul Mijlociu, discuțiile despre AI, automatizare și tehnologii emergente ar putea contura o agendă regională care pune accent pe inovare, respectiv o repoziționare strategică a țărilor producătoare de petrol.
“Odată ce avem roboți umanoizi, potențialul real al producției economice este enorm. Este, practic, nelimitat. Potențial, am putea avea o economie de zece ori mai mare decât economia globală actuală, o lume în care nimeni nu duce lipsă de nimic”, a declarat Musk.
CEO-ul Tesla a declarat că în următoarele decenii ar putea exista „zeci de miliarde” de astfel de roboți personali, pe care i-a comparat cu personaje legendare din Star Wars, cum ar fi C-3PO și R2-D2. „Toată lumea va dori să aibă un robot personal. Imaginați-vă un C-3PO, dar și mai performant”, a spus Musk, subliniind că automatizarea pe scară largă ar putea duce la abundența de bunuri și servicii, reducând la minimum nevoile economice individuale, transmite Business Insider.
Elon Musk, prezent la discuțiile de la Riad / Captură CNBC
“Am prezentat roboții Tesla Optimus Alteței Sale Mohammed bin Salman (prințul moștenitor și liderul, de facto, al Regatului Arabiei Saudite) și președintelui Trump, cred că au fost foarte impresionați. De fapt, unul dintre roboții noștri a executat chiar dansul lui Trump, ceea ce mi s-a părut destul de tare (…) Deci, da, roboții pot dansa, se pot plimba, pot interacționa. Cred că ne îndreptăm spre o lume radical diferită. Cred că va fi o lume bună, o lume interesantă. Predicția mea despre roboții umanoizi este că, în cele din urmă, vor fi zeci de miliarde.
Musk a declarat că Optimus – robotul umanoid dezvoltat de Tesla – ar putea deveni „cel mai important produs al lumii, din toate timpurile, oricare ar fi categoria analizată”. În laboratorul Tesla, Optimus a demonstrat deja capabilități excepționale, printre care și unele care presupun „îndemânare” – precum plierea automată a hainelor -, oferind, astfel, o mostră a potențialului pe care această tehnologie o are în gospodării și în industrie.
La Summitul Mondial al Guvernelor de la Dubai, în februarie, Musk a vorbit despre roboții umanoizi și AI-ul avansat ca fiind cheia către o economie globală cu „produse și servicii cvasi-infinite”, un mediu nou, în care ar fi transformată radical relația dintre oameni și muncă. La summitul pentru siguranța AI desfășurat în Marea Britanie în 2023, el a susținut că inteligența artificială va face „totul” și astfel locurile de muncă vor deveni opționale – adică activități alese exclusiv pentru „satisfacție personală”.
De-a lungul timpului, Musk nu a evitat să menționeze și potențialele pericole ale dezvoltării AI, pe care le-a descris în termenii filmelor SF sau horror de altădată. „Sigur, putem ajunge și la un scenariu gen James Cameron, un fel de ‘Terminator’. Nu ne dorim acel viitor. Dar o lume ca în Star Trek ar fi extraordinară”, a declarat el. Într-un episod din podcastul All-In din 2024, Musk estima un risc de 20% ca AI-ul să ducă la „anihilarea umanității”, avertizând asupra responsabilității etice în dezvoltarea acestei tehnologii.
Elon Musk a mai declarat că dorește să introducă robotaxiurile Tesla în Arabia Saudită, numindu-le „roboți pe patru roți”. Deși nu a oferit un calendar clar, compania a anunțat că va începe un program pilot cu robotaxiuri în Austin, Texas, în luna iunie. Autoritățile saudite au primit favorabil ideea, integrând vehiculele autonome în strategia Vision 2030, care vizează diversificarea economiei și reducerea dependenței de veniturile din petrol. Implicarea Tesla în regiune este văzută ca un potențial catalizator pentru inovare și dezvoltare industrială de înaltă tehnologie.