Prima pagină » „Epidemia de bunăstare” aduce goana după Ozempic și noua obsesie pentru proteine

„Epidemia de bunăstare” aduce goana după Ozempic și noua obsesie pentru proteine

În ultima vreme, pare că s-a întâmplat ceva pe rafturile din supermarket din Europa. Produsele alimentare par realmente disperate să ne spună câte grame de proteine conțin. „Bol mare de proteine”, anunță o porție – nu foarte veselă – de ou fiert și spanac, care se străduiește să atragă atenția suficient de mult încât să devină, în cele din urmă, cina cuiva. „Găsiți 44 g proteine în acest Bang Bang Chicken”; „Acest piept de vită are doar 33 g”. Poveste se repetă și prin restaurantele din Marea Britanie, unde salatele, sandwich-urile și gustările sunt toate îmbogățite și consolidate cu proteine. Chiar și Subway, cartierul general al bombelor cu carbohidrați, a introdus un „bol cu proteine”.

Dar, de câte grame de proteine avem nevoie, de fapt? Chiar trebuie să mănânce toată lumea ca Superman? În SUA, doza zilnică recomandată este de doar 0,8 grame de proteine per kilogram de greutate corporală. În Marea Britanie, aportul zilnic de referință este de 0,75 g per kg pe zi.

„Pentru majoritatea oamenilor, o țintă bună este în jur de 20-30 g de proteine per masă”, spune nutriționistul Kat Chan, care sugerează că unii ar putea beneficia de mai mult. „Necesarul de proteine este mai mare în diverse etape ale vieții, în special cele care implică creștere, refacere sau tranziții hormonale – deci asta include adolescența, sarcina, perioada post-partum, perimenopauza, menopauza și vârsta înaintată. Proteinele ajută și la reglarea glicemiei, ceea ce este important pentru dispoziție, concentrare și energie constantă. Aportul de proteine poate fi deosebit de util pentru persoanele care se confruntă cu mese neregulate, probleme digestive sau stres cronic”, spune ea, citată de Financial Times.

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Mania proteinelor devine tot mai puternică

O fi bun Bei Huel, „prânzul într-o sticlă”, care conține până la 35 g de proteine vegetale per recipient? Băutura a avut un succes atât de mare, încât compania a raportat venituri de 214 milioane de lire sterline în 2024. Iar Huel e doar una dintre opțiuni. Hashtagul „protein” are peste 30 de milioane de etichete pe Instagram. Pe TikTok, tineri și tinere își fac amestecuri înfricoșătoare de cafea neagră, stevie și pudre proteice – #proffee – bombă care livrând până la 50 g de proteine cu care, de regulă, își încep ziua.

Dietele și, în general, obiceiurile alimentare au mereu cicluri. Ce s-a întâmplat mai vechea mantră „cinci porții de fructe și legume pe zi”? Noua obsesie pentru grame amintește de primele programe gen WeightWatchers, unde clienții erau nevoiți să își cântărească meticulos porțiile pe micro-cântare înainte de fiecare masă, comentează sursa citată. A urmat apoi nebunia Atkins, fără carbohidrați, și, mai apoi, prietenul ei apropiat, dieta Paleo. Apoi au venit concepte tot mai sofisticate, ca „mindful eating”, granola și era plant-based, care au dus la un vârf (periculos?) de veganism.

„Pur și simplu mănâncă mâncare! Nu prea multă. Mai ales plante”, recomanda Michael Pollan, oracolul de odinioară al alimentației sănătoase. Pfff! Dar câte grame sunt în asta?

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Carnivorii s-au întors

Acum, pendulul pare să fie în oscilație inversă. La patru ani după ce a interzis toate produsele animale din restaurantul său cu trei stele Michelin, faimosul Eleven Madison Park din New York, chef Daniel Humm a anunțat că reintroduce carnea în meniu. Sau, cum a formulat într-o postare pe rețele sociale: „Vom integra noul nostru limbaj culinar într-un meniu care îmbrățișează alegerea”. Cu alte cuvinte: s-au întors carnivorii.

De unde a apărut această adevărată manie pentru proteine? În parte, este rezultatul marii epidemii de „wellness”, întâlnită mai ales în rândul tinerilor, care și-au transformat sănătatea și fitnessul în întreaga lor identitate. Un alt factor declanșator a fost creșterea utilizării semaglutidei, cunoscută mai bine sub numele de medicamente pentru slăbit precum Ozempic și Wegovy, comentează sursa citată. Aceste „injecții miraculoase” reduc pofta de mâncare, dar pot duce la pierdere de masă musculară. De aceea, utilizatorilor li se recomandă să facă exerciții și să aibă o dietă bogată în proteine în timpul tratamentului.

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Piața menopauzei – un paradis al proteinelor

Piața menopauzei este obsedată de pierderea masei musculare și de eventualitatea în care, dacă femeile nu mănâncă suficiente proteine după 40 de ani, mintea ar putea să li se rătăcească comlet și oasele să li se transforme în praf. Creșterea consumului de proteine susține o piață în plină expansiune, care numai în SUA este evaluată la 114,4 miliarde de dolari. Prognozele spun că va crește anual cu 1,9%, până în 2028.

„Presupun că această focalizare obsesivă pe construirea masei musculare este un răspuns direct la dictatele pandemiei, care ne-au lăsat emasculați și vulnerabili. Mă mai întreb dacă nu cumva estetica „puternicului” ar putea fi o consecință a unei noi ordini mondiale, în care politica puterii și dominației a înlocuit mlădițele fragile ale unor abilități diplomatice mai blânde (a se citi vegane)”, scrie editorialistul Financial Times.

Masa musculară incredibilă este un răspuns subconștient la sentimentul de amenințare. O trecere în modul de luptă. Evident, este și o expresie a elitismului: pudrele proteice sunt scumpe, iar în această goană nebună după corpul perfect chiar există un narcisism de tip Patrick Bateman.

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Revine zelul macho în anii ’80

Bateman era el însuși o parodie a obsesiei anilor 1980 pentru self-care, îngrijire și bogăție personală. Era o eră a wellness-ului puțin diferită – cu aparate de vâslit și abdomene în loc de competiții Hyrox și proffee – dar animată de același zel macho. Patruzeci de ani mai târziu, ne aflăm din nou în același ciclu: mai slabi, mai fibre și mai agresivi. Între timp, Bateman a devenit un icon stilistic, iar noi am ratat esențialul.

În plus, o dietă hiperproteică poate duce la balonare și probleme digestive – iar asta nu e deloc sexy. Chan recomandă: „În loc să încerci să maximizezi gramele, gândește-te la consistență și calitate. Echilibrul potrivit îi poate ajuta pe oameni să se simtă mai ancorați, mai concentrați și mai puțin dominați de pofte. Dar proteina nu este un nutrient miraculos. Funcționează cel mai bine ca parte a unui ritm care include odihnă, mișcare, lumină naturală și conexiune. Mâncarea e importantă, dar la fel și viața”.

Alte articole importante
Dacia pregătește noi restructurări. Câți bani vor primi concediații?
Companii
Dacia pregătește noi restructurări. Câți bani vor primi concediații?
Dacia pregătește un nou val de restructurări, într-un context în care industria auto trece prin transformări rapide. Aceste schimbări ar putea influența atât direcția strategică a companiei, cât și stabilitatea locurilor de muncă pentru mii de angajați. Noi restructurări la Dacia: 900 de angajați ai uzinei de la Mioveni vor pleca voluntar Dacia a inițiat […]
Meta achită 190 milioane $ într-un scandal de confidențialitate
Companii
Meta achită 190 milioane $ într-un scandal de confidențialitate
Meta va achita 190 de milioane $ ca să închidă un nou dosar legat de acuzații privind încălcarea confidențialității utilizatorilor Facebook. Acordul financiar ar permite companiei să evite un proces îndelungat și să limiteze impactul reputațional într-un moment în care practicile de protecție a datelor sunt intens scrutinare. Meta închide, astfel, un caz privind încălcarea […]
Cum schimbă Nvidia regulile jocului cu noile cipuri de memorie
Companii
Cum schimbă Nvidia regulile jocului cu noile cipuri de memorie
Nvidia pregătește o schimbare majoră în arhitectura centrelor sale de date AI, trecând la cipuri de memorie folosite pe smartphone-uri. Această tranziție ar putea transforma atât performanța sistemelor AI, cât și structura costurilor, cu efecte directe asupra pieței tehnologice globale. Nvidia revoluționează centrele de date AI cu cipuri de memorie pentru smartphone-uri Nvidia a decis […]
Cookie-urile vor deveni istorie pe internetul european
Cookie-urile vor deveni istorie pe internetul european
Coșmarul cookie-urilor pe internet va lua sfârșit în Europa pe măsură ce noile reguli vor simplifica modul de gestionare a consimțământului. Această schimbare ar putea pune capăt avalanșei de bannere intruzive și ar putea transforma experiența digitală într-una mai clară, mai sigură și mai puțin obositoare. Noi reguli pregătite de UE va pune capăt coșmarului […]
Uzina Magna va fabrica mașinile GAC pentru Europa
Companii
Uzina Magna va fabrica mașinile GAC pentru Europa
Uzina Magna din orașul austriac Graz a demarat producția automobilului 100% electric AION V din portofoliul companiei chineze GAC. Colaborarea subliniază angajamentul regional al GAC și consolidează prezența companiei asiatice pe piața din Europa. De asemenea, valorifică expertiza liniei de producție austriece în fabricarea de vehicule de înaltă calitate. GAC își mută producția în Europa […]
Franța este destinația preferată a lumii, dar acesta este satul pe care francezii îl iubesc cel mai mult
Franța este destinația preferată a lumii, dar acesta este satul pe care francezii îl iubesc cel mai mult
În timp ce milioane de vizitatori se îndreaptă anual spre Paris sau Coasta de Azur, francezii au ales drept „satul anului” pentru 2025 o așezare medievală discretă, ascunsă între dealuri verzi, unde timpul pare să curgă altfel. Saint Antoine l’Abbaye a cucerit inimile publicului prin istoria sa, atmosfera autentică și peisajele spectaculoase. Satul care a […]