Prima pagină » F-47, avionul stealth al viitorului: mai rapid și mai eficient decât un F-35

F-47, avionul stealth al viitorului: mai rapid și mai eficient decât un F-35

F-47, avionul stealth al viitorului: mai rapid și mai eficient decât un F-35

Reprezentanții Forțelor Aeriene ale SUA au dezvăluit detalii relevante despre viitorul avion de luptă de generația a șasea F-47, care va fi lansat până la finalul deceniului.

Anunțul a fost făcut în contextul extinderii capacităților de putere aeriană ale US Air Force pentru a face față amenințărilor emergente la nivel global.

Avionul F-47 va avea capabilități „stealth++”

F-47

Foto: X / David W. Allvin

Generalul David W. Allvin, Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene Americane, a publicat pe rețeaua X (fostul Twitter) o imagine care scoate în evidență performanțele tehnice ale acestei aeronave de ultimă generație.

„Forțele noastre aeriene vor continua să fie cel mai bun exemplu din lume de viteză, agilitate și letalitate în dezvoltarea avioanelor de generație viitoare”, a transmis generalul Allvin.

Potrivit datelor prezentate, viitorul F-47 va avea capacități stealth++. Asta înseamnă că va avea o rază de acțiune în luptă de peste 1.000 de mile nautice (cca. 1.850 km), o performanță cu 50% mai mare decât cea a avionului F-35 și cu 70% mai mare decât un F-22 Raptor.

În plus, noul avion stealth american va zbura cu o viteză Mach 2+ (de peste două ori viteza sunetului), depășind astfel și la acest capitol un F-35 (Mach 1.6) și egalând F-22. Aceste valori marchează un salt semnificativ în evoluția tehnologică a avioanelor de vânătoare, consolidând poziția SUA ca lider în domeniul superiorității aeriene, informează Interesting Engineering.

„Modernizarea înseamnă implementarea unui set de capabilități care pun adversarii în dificultate, adaptate la amenințări, dar păstrând eficiența costurilor”, a mai precizat Allvin.

Un filmuleț cu viitorul avion F-47 a fost publicat pe pagina US Air Force de pe rețeaua socială X și poate fi văzut aici:

Răspunsul Chinei și al Marii Britanii

Lumea se află într-o nouă eră a rivalităților strategice, iar avioanele de luptă de generația a șasea devin o piesă-cheie în arhitectura de securitate globală, având caracteristici stealth îmbunătățite.

Atât China, cât și Regatul Unit fac pași importanți în această direcție. Chinezii dezvoltă în prezent modelul J-36, un avion cu o rază de acțiune estimată la 1.500 mile nautice (cca. 2.780 km), în timp ce britanicii au făcut publice detalii relevante despre Tempest.

Viitorul avion al Royal Air Force (RAF) este conceput pentru zboruri transatlantice fără realimentare și va avea o capacitate de armament dublă față de F-35A și autonomie operațională ridicată. De asemenea, va fi capabil de misiuni atât de îndepărtate, încât vaputea traversa Atlanticul doar cu combustibil intern, ceea ce nici un alt avion al RAF nu poate face în prezent.

Când va fi lansat noul F-47

Viitorul avion de vânătoare F-47 este programat să devină operațional în cadrul flotei Forțelor Aeriene ale SUA până în 2030, dar oficialii americani nu au precizat dacă aceasta înseamnă primul zbor, capacitatea operațională inițială sau altceva.

Oficialii US Air Force au declarat anterior că noul lor avion va zbura înainte de sfârșitul administrației Trump, în 2029, aflăm de pe site-ul DefenseOne.com.

Se știe, însă, că serviciul intenționează să cumpere „peste 185” de avioane F-47, ceea ce ar egala sau chiar ar depăși numărul de avioane F-22 achiziționate înainte de întreruperea programului, care depășește considerabil bugetul. Generalul David W. Allvin a declarat că acesta va „costa mai puțin” decât un F-22 și va fi achiziționat în cantități mai mari.

Alte articole importante
Barajele construite în ultimii 200 de ani au schimbat poziția polilor geografici ai Pământului, arată un studiu recent
Analize
Barajele construite în ultimii 200 de ani au schimbat poziția polilor geografici ai Pământului, arată un studiu recent
Construcția a mii de baraje î diferite puncte ale lumii, începând din anul 1835, a avut un efect neașteptat asupra planetei noastre: a determinat o deplasare a polilor geografici față de axa de rotație a Pământului. Un studiu recent, publicat în prestigioasa revistă Geophysical Research Letters, arată că volumul imens de apă reținut în lacurile […]
ANALIZĂ În ce investesc românii și ce tendințe urmăresc investitorii globali în criza bursieră a trimestrului doi
ANALIZĂ În ce investesc românii și ce tendințe urmăresc investitorii globali în criza bursieră a trimestrului doi
De la giganți din sănătate, până la industria apărării, investitorii globali au luat decizii îndrăznețe în trimestrul al doilea din 2025. În timp ce bogații lumii au pariat pe revenirea unor companii afectate de crize interne, românii s-au orientat spre acțiuni influențate de geopolitică și stabilitate economică. Investitorii globali vânează reduceri masive în sănătate și […]
Zece ani de la dezastru: cum a revenit Grecia de pe marginea prăpastiei
Zece ani de la dezastru: cum a revenit Grecia de pe marginea prăpastiei
La un deceniu după ce s-a aflat pe buza prăpastiei, în pragul destrămării economice, Grecia a reușit o redresare spectaculoasă, se arată într-o analiză Fiancial Times. În 2011, Grecia se afundase în cea mai gravă recesiune cunoscută de o economie dezvoltată în timp de pace. Sunt încă vii – și unele au rămas până acum […]
Criza de la mijlocul vieții nu mai este o alegere, ci un lux: generația milenialilor care nu-și permite nici măcar o criză existențială
Criza de la mijlocul vieții nu mai este o alegere, ci un lux: generația milenialilor care nu-și permite nici măcar o criză existențială
Pentru mulți generația milenialilor ajunși în pragul a 40 de ani, dorința de a-și reinventa viața, cariera sau sensul personal se lovește dur de realitatea economică. Ceea ce altădată era o perioadă de explorare și renaștere, este astăzi o criză imposibil de permis financiar. Între incertitudinea locurilor de muncă, inflație, responsabilități familiale și frica de […]
Donald Trump amenință Canada cu tarife de 35% la importuri. Taxele globale ar putea fi dublate
Donald Trump amenință Canada cu tarife de 35% la importuri. Taxele globale ar putea fi dublate
Donald Trump a avertizat, joi seară, că ar putea impune un tarif de 35% asupra produselor importate din Canada. Într-o scrisoare publicată pe platforma sa de socializare, președintele american i-a transmis prim-ministrului canadian Mark Carney că noul tarif va intra în vigoare la 1 august și va crește în cazul în care Canada va riposta. […]
Ciocolata devine un lux! Pudra de cacao atinge cote istorice – ce vei mai găsi pe rafturi în 2025
Ciocolata devine un lux! Pudra de cacao atinge cote istorice – ce vei mai găsi pe rafturi în 2025
Producătorii de ciocolată sunt într-o cursă contra-cronometru dat fiind faptul că pudra de cacao, esențială pentru gustul produselor dulci, a ajuns să se tranzacționeze la prețuri apropiate de recordurile istorice. Criza globală din piața de cacao obligă giganți precum Mars sau Hershey să micșoreze batoanele, în timp ce consumatorii plătesc mai mult pentru mai puțin. […]