Statele Unite și Uniunea Europeană au depășit un impas important, deschizând calea pentru negocieri privind tarifele comerciale. Discuțiile intră într-o nouă etapă, după o perioadă în care blocul european a fost aproape marginalizat în fața echipei lui Donald Trump, dezvăluie Financial Times.
În ultimele zile, cele două părți au început să schimbe documente de negociere, marcând un progres semnificativ în discuțiile ce acoperă subiecte diverse, de la tarife vamale la comerțul digital și oportunități de investiții, conform unor surse apropiate negocierilor și unui document informativ al UE citat de Financial Times.
Sabine Weyand, reprezentantul pentru comerț al Comisiei Europene, a transmis ambasadorilor statelor membre că blocul trebuie să acționeze cu calm și să nu cedeze presiunilor americane pentru „victorii rapide”. Ea a avertizat că unele tarife americane vor rămâne probabil în vigoare, în special în sectoare pe care SUA doresc să le relocheze pe teritoriul propriu, cum ar fi producția de oțel și automobile.
Până acum, Uniunea Europeană a fost acuzată de Trump că „profită” de Statele Unite și nu a reușit să avanseze în negocieri la fel de mult ca țări precum Japonia, Coreea de Sud, Vietnam sau Marea Britanie. Jamieson Greer, reprezentantul comercial al lui Trump, a accelerat procesul, avertizând diplomații europeni că oficialii americani sunt tot mai frustrați de refuzul UE de a prezenta propuneri scrise. El a avertizat că, fără un pas inițial din partea Bruxelles-ului, UE ar trebui să se aștepte la reaplicarea integrală a tarifelor impuse pe 2 aprilie. Tariful „reciproc” de 20% al UE a fost redus la jumătate până pe 8 iulie pentru a permite negocierile.
În paralel, Trump a menținut tarife suplimentare de 25% asupra oțelului, aluminiului și automobilelor și a amenințat cu tarife pe alte sectoare, inclusiv produse farmaceutice, semiconductori, cupru, lemn, minerale critice și componente aerospațiale.
Maroš Šefčovič, comisarul european pentru comerț, a discutat recent cu Jamieson Greer pe care a declarat că speră să-l întâlnească luna viitoare la o reuniune ministerială OECD de la Paris. Šefčovič a spus pentru Financial Times că dorește reducerea deficitului comercial UE-SUA prin creșterea importurilor de gaze, arme și produse agricole din Statele Unite. Totuși, SUA au exprimat în mod repetat îngrijorări legate de taxa pe valoarea adăugată din Europa, reglementările privind serviciile digitale, standardele alimentare și tarifele asupra anumitor produse americane.
Daniel Mullaney, fost negociator comercial-șef al SUA cu UE, a precizat că discuțiile viitoare se vor concentra probabil pe reglementările privind industria farmaceutică și deschiderea pieței europene pentru produsele agricole americane.
Miniștrii europeni ai comerțului au subliniat că acordul recent dintre SUA și Marea Britanie, care a menținut tarife de 10%, nu va servi drept model pentru UE. Benjamin Dousa, ministrul suedez al comerțului, a declarat: „Nu vom fi mulțumiți de un astfel de acord” și a avertizat că SUA ar trebui să se aștepte la „măsuri de contracarare”. Un oficial european a adăugat: „10% nu este un acord”.
UE a suspendat temporar tarifele de 21 de miliarde de euro ca răspuns la tarifele americane, dar Comisia Europeană a propus recent un pachet suplimentar de 95 de miliarde de euro, care include produse precum aeronave Boeing, automobile și whiskey bourbon.
În plus, Šefčovič a afirmat că UE nu va accepta cererile SUA de eliminare a TVA-ului sau de relaxare a reglementărilor și taxelor digitale. Totuși, blocul european este deschis să reducă dependența de China pentru materii prime critice și medicamente și să impună tarife împotriva exporturilor chineze considerate subvenționate.
Sabine Weyand, care a vizitat Washingtonul la începutul lunii mai, a menționat că acordul cu Marea Britanie arată clar că SUA doresc să folosească astfel de înțelegeri pentru a controla lanțurile de aprovizionare și a elimina produsele chinezești, conform documentului UE.
Acest progres în negocieri marchează o etapă importantă în relațiile comerciale transatlantice, într-un context marcat de tensiuni comerciale și politici protecționiste. Rămâne de văzut dacă discuțiile vor conduce la o soluție reciproc avantajoasă, care să evite escaladarea „războiului” tarifelor și să stabilizeze comerțul între cele două puteri economice.