Un nou studiu arată că oamenii preferă sprijinul emoțional venit de la o altă persoană, chiar dacă acesta este generat de inteligența artificială.
Descoperirea evidențiază importanța percepției umane în relațiile emoționale și limitele actuale ale interacțiunilor cu AI.
Foto: Neuroscience News
O echipă de cercetători din Israel și din Statele Unite a constatat că oamenii tind să aprecieze mai mult mesajele empatice atunci când cred că acestea provin de la o altă persoană, chiar dacă, în realitate, ele au fost generate de inteligența artificială (AI), a anunțat Universitatea Ebraică din Ierusalim, citată de agenția Xinhua.
Modelele lingvistice de mari dimensiuni (LLM) demonstrează o capacitate remarcabilă de a exprima emoții și de a imita empatia, ceea ce le face utile în interacțiunile cu oamenii, inclusiv în oferirea de sprijin emoțional. Cu toate acestea, nu era clar până acum dacă AI-ul poate fi perceput ca având același impact empatic ca un interlocutor uman.
Într-un studiu publicat în revista Nature Human Behaviour, peste 6.200 de respondenți au fost implicați în nouă experimente distincte. Fiecare dintre aceștia a primit un mesaj de încurajare generat de un model AI. Jumătate dintre ei au fost informați că mesajul provenea de la o ființă umană, în timp ce cealaltă jumătate a fost informată că textul a fost scris de un chatbot.
Rezultatele au arătat că mesajele atribuite unor oameni au fost percepute ca fiind mai grijulii, mai încurajatoare și mai valoroase din punct de vedere emoțional. Participanții au declarat că acestea le-au generat mai multe emoții pozitive și mai puține stări negative.
În schimb, atunci când li s-a spus că mesajele vin de la un AI, participanții le-au evaluat mai puțin favorabil, relatează Neuroscience News. Mai mult, în mod repetat, subiecții au preferat mesajele despre care credeau că sunt scrise de oameni atunci când aveau nevoie de sprijin emoțional.
Cercetătorii avertizează că o dependență prea mare de inteligența artificială în astfel de contexte poate face ca mesajele să pară lipsite de autenticitate și poate slăbi conexiunile emoționale dintre oameni. Deși mesajele generate de inteligența artificială pot părea empatice, ele nu pot înlocui complet „atingerea umană”.
Studiul oferă o perspectivă importantă atât asupra modului în care oamenii percep empatia, cât și asupra felului în care AI influențează relațiile interumane. De asemenea, contribuie la identificarea tipurilor de interacțiuni care necesită în continuare prezența umană și a celor care pot fi preluate de inteligența artificială, relatează Xinahua, preluată de Agerpres.
Concluziile cercetării arată că, mai ales în domenii precum educația, este esențial să înțelegem unde este indispensabilă prezența umană. Înlocuirea extensivă a interacțiunilor emoționale cu AI ar putea dăuna calității relațiilor reale și ar putea accentua sentimentul de singurătate.