Tesla joacă o carte importantă pe piața chineză anunțând că va folosi un sistem de conducere complet autonomă lipsită de tehnologia Lidar.
Constructorul american de mașini electrice va miza pe sisteme de camere video și pe rețele neurale pentru a-și promova sistemul Autopilot, iar în viitorul apropiat, sistemul Full Self-Driving (FSD). Această abordare, deja controversată pe piețele occidentale, devine sensibilă și în China, unde reglementările privind datele, siguranța națională și concurența tehnologică se intersectează cu rivalitățile geopolitice dintre Beijing și Washington.
Foto: Tesla
Marile companii chineze specializate în conducere autonomă integrează tehnologia Lidar în suitele de senzori pentru a asigura o percepție mai precisă a mediului. Spre deosebire de acestea, Tesla insistă pe abordarea „vision-only”. Compania condusă de Elon Musk susține că un sistem bazat exclusiv pe camere video, „alimentat” cu un volum masiv de date, va duce la un model mai eficient și scalabil al conducerii autonome.
Această decizie ridică, însă, o serie de semne de întrebare în China, acolo unde standardele de siguranță, dar și așteptările consumatorilor, sunt tot mai exigente în privința tehnologiilor de asistare la condus. Americanii așteaptă în continuare aprobarea oficială din partea Beijingului pentru a putea lansa în China caracteristica sa de conducere complet autonomă (FSD) pentru mașinile asamblate pe continent, notează South China Morning Post.
Potrivit unor surse apropiate negocierilor, Elon Musk a discutat recent cu oficiali de rang înalt de la Beijing pentru a facilita acest proces. CEO-ul Tesla ar oferi în schimb promisiuni privind stocarea locală a datelor și respectarea reglementărilor stricte impuse companiilor străine.
Autoritățile chineze urmăresc cu mare atenție orice formă de „scurgere” de date sensibile mai ales că tehnologia FSD colectează și procesează informații detaliate despre infrastructură, comportamente rutiere și poziționare GPS. Într-un context și așa tensionat, această caracteristică poate fi percepută și ca un vector de risc în termeni de securitate națională, iar acceptarea acestuia ar însemna nu doar un vot de încredere tehnologic, ci și un gest geopolitic.
În februarie, Tesla le-a permis clienților din China continentală să precomande capacitățile FSD pentru 64.000 de yuani (cca. 8.800 de dolari). Acea versiune nu este, însă, antrenată cu date despre condițiile de drum din China.
Luna trecută, Tesla a suspendat un trial gratuit FSD în așteptarea aprobării oficiale, deoarece noile politici implementate la sfârșitul lui februarie îi obliga pe producătorii auto să trimită informații tehnice detaliate înainte de a lansa actualizări software de la distanță (n.n. – actualizări over-the-air). Sistemul FSD al Tesla este antrenat folosind clipuri video din situații reale de conducere.
Tesla se confruntă în prezent cu o scădere a vânzărilor de automobile în China, a doua cea mai mare piață a mărcii americane. Compania a vândut 78.828 de vehicule cu emisii zero fabricate în China în luna martie, cu 11,5% mai puțin decât în aceeași perioadă din 2024, conform datelor de la Asociația Chineză a Automobilelor pentru Pasageri.
Cei de la Tesla au precizat într-o postare pe platforma chineză de microblogging Weibo că vor „adopta soluții de procesare vizuală” pentru a obține o conducere inteligentă mai sigură în diverse scenarii. Această inițiativă ar dovedi că „tehnologia avansată nu necesită senzori scumpi și complicați”. Postarea a făcut parte din cea mai recentă campanie Tesla pe rețelele sociale, care reafirmă scepticismul lui Elon Musk față de Lidar.
Similar cu radarul, acest sistem folosește lasere pentru a măsura distanța dintre mașină și diverse obiecte, oferind o precizie mai mare în anumite medii. Musk a respins în 2019 ideea instalării senzorilor Lidar pe vehiculele sale electrice, numind-o „o muncă de nebun” din cauza costurilor de producție ridicate pe care le implică această tehnologie. Pe continent, însă, este de așteptat ca una din patru mașini noi care vor ieși pe străzi în 2025 să fie echipată cu cel puțin un senzor Lidar, conform unui raport recent al China Securities, citat de South China Morning Post.
China deține propriile sale companii specializate în conducerea complet autonomă. Baidu, cu serviciul său Apollo Go, a primit deja aprobările pentru taxiurile fără șofer în mai multe orașe mari. De asemenea, Xpeng și Huawei au reacționat rapid cu soluții avansate de asistență, multe dintre ele bazate pe Lidar. În acest context, autoritățile chineze ar putea favoriza dezvoltatorii interni, atât din rațiuni economice, cât și ca parte a unei strategii de autonomie tehnologică, în linie cu obiectivele programului „Made in China 2025”.
În aceste condiții, acordarea unei licențe pentru FSD ar putea fi interpretată ca o concesie în favoarea unei companii americane. Decizia ar veni într-o perioadă marcată de tensiuni comerciale, sancțiuni tehnologice și restricții reciproce asupra semiconductorilor și platformelor de inteligență artificială.