Prima pagină » Primul meci de box între roboți umanoizi: de la competiție sportivă high-tech la comedie (VIDEO)

Primul meci de box între roboți umanoizi: de la competiție sportivă high-tech la comedie (VIDEO)

Primul meci de box între roboți umanoizi: de la competiție sportivă high-tech la comedie (VIDEO)
Primul meci de box între roboți umanoizi. Foto: YouTube

Roboții creați de gigantul tehnologic chinez Unitree, cunoscuți anterior pentru spectacolele lor de dans televizate, au făcut un pas neașteptat și au intrat în ring pentru primul meci de box între roboți umanoizi.

Un debut timid, dar promițător

Departe de luptele sângeroase și intense din filmul „Fight Club” cu Brad Pitt, Ed Norton și Jared Leto, meciul dintre roboți a fost mai degrabă o demonstrație a mișcărilor de bază. Participanții au dansat cu emoție, loviturile lor au fost ușoare, iar mișcările, cel puțin pentru un spectator neexperimentat în kickboxing, păreau repetitive și previzibile.

Este important de menționat că acești roboți sunt încă în fază incipientă de dezvoltare, iar competiția a fost prima de acest gen la nivel mondial. Scopul principal a fost să arate abilități precum loviturile de stânga și dreapta, loviturile laterale și cele rotative.

Evenimentul și contextul său

Competiția a avut loc în Hangzhou, un oraș antic situat în sud-vestul Shanghai-ului, care a devenit cunoscut drept „Silicon Valley-ul Chinei” datorită dezvoltării rapide în domeniul inteligenței artificiale și comerțului electronic. Evenimentul a fost sponsorizat de China Media Group, compania care deține principalele posturi de televiziune și radio ale Partidului Comunist Chinez, în colaborare cu Unitree Robotics, compania chineză care a făcut senzație prin spectacolele sale cu roboți umanoizi.

Unitree a fost în centrul atenției în ianuarie, când roboții săi au dansat alături de oameni reali în cadrul galei naționale de Anul Nou Chinezesc, un moment regizat cu măiestrie de celebrul regizor Zhang Yimou.

Roboții și tehnologia din spatele lor

Roboții umanoizi implicați în competiție măsoară 1,32 metri înălțime și cântăresc 35 kg, fiind destul de mici și ușori. Ei au fost controlați de operatori umani, deoarece, deși există deja mașini de luptă alimentate de inteligență artificială folosite de diverse armate, acestea încă nu au capacitatea de a reacționa în mod sofisticat în lupte regulate între roboți.

Scopul principal al acestei competiții a fost să demonstreze abilitățile roboților, care acum sunt antrenați să „învețe din experiență”, după cum au informat sursele media de stat.

Perspectivele viitoare

În ceea ce privește dimensiunile roboților, există planuri pentru o competiție cu roboți de mărimea oamenilor, care va avea loc în decembrie în Shenzhen, un alt hub tehnologic important din China, situat aproape de Hong Kong.

Această inițiativă marchează un pas important în dezvoltarea roboților umanoizi, combinând tehnologia avansată cu divertismentul și sportul, și deschide calea pentru noi aplicații și competiții în domeniul roboticii.

Printr-o astfel de demostrație, Unitree Robotics a ținut să demonstreze că roboții umanoizi pot evolua rapid, trecând de la dansuri televizate la lupte în ring, într-un spectacol care, deși încă la început, promite să devină o nouă formă de competiție tehnologică și sportivă.

Alte articole importante
Cum transformă creierul gândurile în propoziții, descoperire revoluționară a cercetătorilor de la NYU
Analize
Cum transformă creierul gândurile în propoziții, descoperire revoluționară a cercetătorilor de la NYU
Creierul uman ascunde un mecanism sofisticat prin care gândurile se transformă în propoziții, iar cercetătorii de la Universitatea New York au reușit să-l surprindă în acțiune, folosind neuroimagistică avansată și inteligență artificială. Rezultatele, publicate recent, dezvăluie nu doar cum se structurează vorbirea la nivel neuronal, ci și de ce anumite reguli gramaticale sunt universale în […]
Cele mai frumoase aeroporturi din lume în 2025. Sustenabilitate, natură și lumină naturală
Cele mai frumoase aeroporturi din lume în 2025. Sustenabilitate, natură și lumină naturală
Călătorii rareori se opresc să admire arhitectura aeroporturilor, fie că aleargă spre poarta de îmbarcare sau își petrec ore în tranzit. Totuși, elementele estetice, precum o fântână sau un plafon inedit, pot face așteptarea mai plăcută. Prix Versailles – un premiul global de arhitectură – a publicat recent lista cu cele mai frumoase aeroporturi din […]
Problemele se țin lanț pentru Nestle: poliția franceză anchetează filtrarea ilegală a apei Perrier
Companii
Problemele se țin lanț pentru Nestle: poliția franceză anchetează filtrarea ilegală a apei Perrier
Autoritățile franceze au efectuat, joi, o percheziție la sediul local al Nestle SA, situat în apropiere de Paris, în cadrul unei investigații care vizează modul în care gigantul elvețian tratează apele minerale îmbuteliate. Acțiunea de strângere a probelor, relatată inițial de Radio France și confirmată de Direcția Generală pentru Concurență, Consum și Reprimarea Fraudelor (DGCCRF), […]
Kârgâzstan. Case ieftine și sustenabile din deșeuri de orez
Tehnologie
Kârgâzstan. Case ieftine și sustenabile din deșeuri de orez
O inovație ecologică prinde tot mai mult contur în Kârgâzstan: case construite din blocuri obținute din coji de orez. Această soluție durabilă și accesibilă oferă o alternativă la materialele tradiționale, într-o țară afectată de schimbările climatice și de costurile ridicate ale cimentului. Kârgâzstan reduce poluarea și costurile: case ecologice din orez Poate părea un simplu […]
Siria mizează pe energia solară. Cum se redresează o țară distrusă de război după ridicarea sancțiunilor
Siria mizează pe energia solară. Cum se redresează o țară distrusă de război după ridicarea sancțiunilor
Damasc, cel mai mare oraș din Siria, rămâne, în mare, parte în beznă. Singurele surse de lumină provin de la gospodăriile care și-au permis să cumpere panouri solare, baterii sau generatoare private. De ani buni, sirienii au avut acces la cel mult patru ore de electricitate pe zi, o consecință directă a războiului civil, care […]
China testează un beton inovator, capabil să oprească avioanele la aterizare
Tehnologie
China testează un beton inovator, capabil să oprească avioanele la aterizare
China a dezvoltat un beton inovator, capabil să oprească aeronave de mari dimensiuni în timpul aterizărilor de urgență, funcționând ca o „pernă de aer”, care absoarbe energia impactului. Această inovație promite să îmbunătățească semnificativ siguranța pistelor de aterizare, fiind deja testată cu succes în mai multe aeroporturi din China. China dezvoltă un beton cu funcție […]