Roboții umanoizi capătă tot mai multă vizibilitate în industrie și în societate, însă oficialii chinezi dau asigurări că tehnologia nu va înlocui forța de muncă umană, ci o va sprijini.
Roboții nu vor concura oamenii, spun oficalii chinezi, ci se vor concentra pe creșterea productivității muncii, preluând, în special, sarcinile considerate periculoase pentru oameni.
Liang Liang, director adjunct al Zonei de Dezvoltare Economică și Tehnologică din Beijing, unul dintre cele mai mari centre de inovație din China, a declarat că roboții umanoizi sunt concepuți ca instrumente complementare, nicidecum ca substituenți pentru angajați.
Acesta a explicat într-un interviu acordat presei străine că scopul roboților umanoizi este acela de a spori eficiența în activități solicitante, periculoase sau inaccesibile pentru oameni.
„Ne dorim ca acești roboți să fie folosiți în domenii în care resursa umană nu poate ajunge sau nu este indicat să ajungă, în adâncurile oceanelor, în spațiul cosmic sau în medii toxice”, a declarat Liang, citat de Reuters.
În contextul progresului tehnologic rapid, mai ales în domeniul inteligenței artificiale și al roboticii, temerile legate de pierderea locurilor de muncă sunt firești. Totuși, potrivit lui Liang, obiectivul nu este reducerea forței de muncă, ci optimizarea proceselor. În plus, roboții vor prelua sarcini repetitive sau riscante, permițând oamenilor să se concentreze pe activități creative și decizionale.
Un exemplu concludent în această direcție este maratonul dedicat roboților umanoizi, organizat recent în Beijing, primul eveniment de acest gen la nivel global. Competiția a scos în evidență capacitățile tehnice ale acestor mașinării, dar și filosofia din spatele dezvoltării lor, și anume coexistență, nu concurență.
Pe trasee diferite, dar simbolic paralele, oamenii și roboții și-au testat limitele. „Roboții nu concurează cu oamenii pentru supremație, ci pentru a-și demonstra utilitatea în propriul domeniu”, a explicat Liang.
Evenimentul a reunit 20 de echipe, fiecare prezentând un robot cu abilități unice. Modelul câștigător, Tiangong Ultra, creat de centrul de cercetare X-Humanoid, a atins o viteză de 12 km/h, demonstrând că roboții pot performa constant în condiții de stres mecanic și algoritmic, potrivit Times of India.
Pe lângă versiunile performante pentru competiții, X-Humanoid lucrează și la modele destinate sarcinilor cotidiene în medii complexe, precum producția industrială sau logistica urbană.
Într-o demonstrație remarcabilă, un robot și-a corectat comportamentul în timp real, după ce un operator i-a modificat poziția unui obiect. Această capacitate de auto-adaptare este considerată esențială pentru integrarea roboților în activități reale, dinamice și imprevizibile.
Chinezii spun că autonomia și auto-corectarea sunt pași decisivi către un viitor în care oamenii și roboții vor colabora eficient, fără supraveghere continuă. „Nu vorbim despre înlocuire, ci despre extinderea capacităților umane cu ajutorul tehnologiei”, a adăugat el.
În plus, China propune un model de integrare a roboților umanoizi în societate bazat pe echilibru și colaborare. În loc să creeze șomaj, aceștia sunt concepuți pentru a îmbunătăți calitatea muncii, pentru a reduce riscurile profesionale și pentru a susține dezvoltarea unor produse mai accesibile și mai fiabile.