Mașinile 100% electrice au scos la propriu din beznă mai mulți locuitori după ce Spania și Portugalia au fost afectate zilele trecute de o pană de curent de proporții.
Blackout-ul a lovit o parte a Peninsulei Iberice, lăsând zeci de milioane de persoane fără electricitate timp de mai bine de douăsprezece ore. Pana de curent a avut un impact semnificativ asupra lanțurilor de aprovizionare și a altor segmente din sectorul alimentar.
Foto: Hagergroup.com
Milioane de europeni au rămas la început de săptămână fără lumină, fără electronice și electrocasnice funcționale, dar și fără internet, potrivit Euronews. Practic, viața lor milioane de europeni parcă s-a oprit brusc în loc. Cu toate acestea, o mică parte dintre cei afectați au găsit rapid soluția pentru a ieși din beznă. Aceștia au profitat la maximum de faptul că dețin o mașină electrică.
Cum au făcut asta? Ei bine, mai mulți proprietari de EV-uri (Electric Vehicles) din Spania au arătat pe rețelele de socializare cum mașinile lor pot deveni rapid surse temporare de energie. Datorită tehnologiei denumite V2H („Vvehicle-to-home”), anumite modele, cum ar fi Hyundai Ioniq 5, pot furniza curent electric unei case întregi, transformându-se, practic, în baterii de rezervă.
Practic, V2H transformă vehiculele electrice în baterii externe de mari dimensiuni, similare celor folosite pentru reîncărcarea telefoane mobile, doar că mult mai puternice. Această tehnologie este comparabilă cu sistemele de stocare a energiei folosite de proprietarii de panouri solare pentru a conserva electricitatea produsă în timpul zilei.
Chiar dacă nu toate mașinile electrice dispun de această caracteristică, potențialul este uriaș. Conform Energy and Climate Intelligence Unit (ECIU), citat de Carscoops, o mașină electrică obișnuită echipată cu o baterie de 71 kWh și cu funcție V2H, poate alimenta o locuință timp de aproape șase zile, utilizând doar 60% din capacitatea totală a bateriei.
Colin Walker, responsabil cu sectorul transporturi în cadrul ECIU (Consorțiul European al Universităților Inovatoare), subliniază beneficiile multiple ale acestei tehnologii, mai ales în caz de pană de curent.
„Pe lângă faptul că reduc emisiile și scad costurile pentru utilizatori, mașinile electrice oferă și un plus de siguranță în fața întreruperilor neprevăzute ale alimentării cu energie. Într-o criză energetică, precum cea din Peninsula Iberică, astfel de mașini pot asigura electricitatea necesară pentru funcționarea frigiderelor, routerelor și sistemelor de iluminat mai multe zile”.
Penele de curent de amploare pot avea diverse cauze, de la atacuri cibernetice și fenomene naturale extreme, până la erori umane. Acestea reprezintă un pericol comun într-o Europă în care rețelele de energie sunt tot mai interconectate. Un vehicul electric poate fi soluția salvatoare în caz de blackout, cu condiția, desigur, să fie complet încărcat înainte de declanșarea crizei.