Prima pagină » Putin îi lasă pe ruși fără internet cu zilele și vrea să interzică WhatsApp. Pregătiri pentru o cortină digitală ca în China?

Putin îi lasă pe ruși fără internet cu zilele și vrea să interzică WhatsApp. Pregătiri pentru o cortină digitală ca în China?

Putin îi lasă pe ruși fără internet cu zilele și vrea să interzică WhatsApp. Pregătiri pentru o cortină digitală ca în China?
Putin îi lasă pe ruși fără internet cu zilele

În ultima vreme, tot mai mulți ruși rămân fără internet zile la rând.  Întreruperile prelungite ale conexiunii online se înmulțesc alarmant, iar o posibilă interdicție a aplicației WhatsApp pare iminentă. Sub pretextul securității naționale, regimul de la Kremlin pare să testeze o formă de izolare digitală inspirată din modelul chinez. Cu rețelele sociale deja restricționate și aplicațiile de comunicare sub lupă, rușii se trezesc tot mai des deconectați, nu doar de la rețea, ci și de la restul lumii. 

Zile întregi, mulți ruși rămân fără conexiune la rețea, iar o posibilă interdicție a aplicației de mesagerie WhatsApp pare iminentă. Aceste măsuri par să fie piese ale unei strategii pe termen lung, care vizează limitarea accesului liber la internet în țară.

Un exemplu viu al acestei crize digitale îl reprezintă videoclipul viral pe Instagram al influencerului rus Pavel Osipyan. Într-o formă originală, a unui videoclip rap, Osipyan ilustrează în versuri întreruperile de semnal:

„Cum spui că ești din Rostov fără să spui că ești din Rostov? Ai doar o bară de semnal la telefon”.

În clip, el povestește cu sarcasm cum internetul funcționează uneori doar până la ora 12 p.m., iar apoi conexiunea dispare complet. Astfel, nici plata digitală a cumpărăturilor sau a parcării nu mai este posibilă, iar mesajul său final este scurt:

„Nu e motiv să te enervezi, doar obișnuiește-te.”

Întreruperi de internet care afectează viața cotidiană

Situația nu este un caz izolat. Agenția AP a raportat că zeci de regiuni rusești se confruntă cu astfel de blocaje ale serviciilor de telefonie și internet de aproape două luni. Plățile cardurilor sunt blocate, aplicațiile de taxi și ride-sharing nu funcționează, iar chiar și bancomatele sunt afectate. Observatorii remarcă că aceste probleme au debutat în mai, în preajma paradei militare care a marcat a 80-a aniversare a înfrângerii Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Motivarea oficială: apărarea împotriva dronelor, dar realitatea pare alta

Autoritățile ruse justifică întreruperile prin necesitatea de a preveni atacuri cu drone ucrainene, inițial în zonele de frontieră, cum ar fi Rostov. Însă aceste probleme au ajuns în cele din urmă și în alte regiuni, inclusiv în Moscova. Experții cred că nu este vorba despre măsuri de securitate, ci despre o nouă etapă a cenzurii pe internet în Rusia.

Anastasiya Zhyrmont, manager de politici pentru Europa de Est și Asia Centrală la organizația pentru drepturi digitale Access Now, afirmă că opririle accesului la internet „se fac adesea în numele securității, dar deschid ușa abuzurilor autorităților.” În același timp, aceste întreruperi pun în pericol viața de zi cu zi și siguranța aprovizionării pentru mii de oameni, scrie RND.

Durata întreruperilor variază – unele durează câteva ore, altele chiar și zile întregi. O locuitoare din Voronej a povestit cum la începutul lunii iulie s-a simțit „ca într-o peșteră”, fără semnal de telefonie mobilă și fără internet fix acasă, continuând să navigheze online doar la serviciu a doua zi. Potrivit Asociației Farmaciilor Independente, există dificultăți în eliberarea rețetelor medicale, deoarece acestea trebuie introduse într-un sistem special, inaccesibil acum.

Altfel spus, o obișnuință periculoasă

Zhyrmont atrage atenția asupra unui efect de obișnuință care se instalează treptat în rândul rușilor. Aceștia ajung să accepte restricțiile de internet ca pe ceva normal, iar acest aspect este „foarte îngrijorător”.

Teste și încercări pentru un internet izolat

Întreruperile recente sunt doar o parte dintr-un șir lung de măsuri care vizează restrângerea tot mai pronunțată a accesului liber la internet. De ani buni există speculații privind intenția Rusiei de a crea o rețea proprie, complet izolată, asemănătoare Marelui Firewall din China. Capacități tehnice pentru asta au fost testate intens în ultimii ani.

În 2019, o lege a conferit autorităților ruse dreptul de a izola utilizatorii din țară de infrastructura globală a internetului, prin crearea unui sistem alternativ de denumire a domeniilor (DNS). Furnizorii de internet trebuie să instaleze instrumente de monitorizare și eventuală cenzură a traficului de date, sub pretextul apărării împotriva atacurilor cibernetice. Criticii consideră însă că scopul real este controlul populației.

„Show-uri de forță” și teste masive ale Roskomnadzor

În decembrie și în două zile din ianuarie au avut loc blocaje mari ale internetului, considerate „show-uri de forță” de către organizația Global Voices. Aproximativ o treime dintre utilizatorii ruși nu au avut acces la majoritatea site-urilor și platformelor pentru mai multe zile consecutive. Potrivit relatărilor media, Agenția rusă pentru supravegherea comunicațiilor, Roskomnadzor, testa astfel ce s-ar întâmpla dacă ar bloca complet conexiunile între segmentul rutărilor interne și cele externe ale internetului.

Posibila interdicție a WhatsApp în Rusia

Planurile recente indică tot mai clar că Rusia vrea să dezvolte un ecosistem propriu de internet, care să funcționeze fără legături cu lumea liberă. O inițiativă recentă vizează interzicerea aplicației de mesagerie WhatsApp. Anton Gorelkin, președintele Comisiei Dumei pentru Politici Informaționale, a scris pe Telegram că este momentul ca WhatsApp să pregătească ieșirea de pe piața rusă.

Mai mulți membri ai comisiei IT susțin acest demers. Anton Nemkin a fost citat de agenția TASS spunând că „prezența acestui serviciu în spațiul digital rus este, de fapt, o încălcare a securității naționale.”

Mass-media de exil „Meduza” arată că blocarea WhatsApp este aproape sigură, în condițiile în care aplicația are aproximativ 97 de milioane de utilizatori în Rusia și rămâne cea mai populară metodă de comunicare.

O versiune proprie a WeChat-ului rus, Max

Ce alternative sunt pe masă? Nu întâmplător, recent a fost lansată în Rusia o aplicație de mesagerie numită Max. Proiectul este susținut de compania VK, care administrează și rețeaua socială VKontakte, echivalentul rusesc al Facebook, și colaborează îndeaproape cu guvernul.

La mijlocul lunii iunie, Duma de Stat a adoptat o lege care instituie un sistem național de mesagerie scurtă. Deși Max nu este menționată explicit, există indicii că această aplicație ar urma să devină standardul comunicării în Rusia pe viitor, cu posibilitatea integrării unor servicii suplimentare precum plata digitală. Este un concept inspirat de modelul chinezesc WeChat.

Politicienii ruși pregătesc de mult o aplicație „super”, ce să combine chat-uri private, plăți și alte servicii pentru o mai bună monitorizare a populației.  Conform „Meduza”, avantajul este controlul total pe care statul îl va avea asupra utilizatorilor.

Mikhail Klimarev, expert IT rus, atenționează în declarații pentru WDR că aplicația nu doar că poate citi mesajele private și accesa toate contactele și fotografiile, dar poate urmări fiecare mișcare a utilizatorilor.

„Este literalmente un spion personalizat care îți spune pe unde ai fost,” spune Klimarev. Se afirmă că VK transmite autorităților informații despre activități ilegale și participă activ la descoperirea declarațiilor ilegale.

Legi care sancționează căutarea de conținut „extremist”

Pe lângă aceste măsuri, Kremlinul intensifică legislația care restricționează libertățile pe internet. Recent, parlamentul a legiferat un proces care incriminează căutarea de materiale considerate de autorități ca fiind „extremiste”.

În Rusia, această clasificare include aproape orice critică la adresa guvernului, cum ar fi organizația anti-corupție a lui Aleksei Navalnîi, care a murit în închisoare. Cei care încalcă legea vor fi amendați cu 5.000 de ruble (aproximativ 55 de euro). Până acum, doar difuzarea sau crearea de conținut „extremist” era interzisă, nu și căutarea acestuia.

De asemenea, parlamentarii au aprobat amendamentul care va penaliza publicitatea serviciilor VPN — instrumente folosite pentru a ocoli blocajele geografice și a accesa site-uri blocate în Rusia. Publicitarii acestor servicii riscă amenzi de jumătate de milion de ruble (circa 55.000 de euro), însă aplicațiile în sine rămân autorizate momentan.

Istoria blocajelor și viitorul izolării digitale

Rusia are un trecut lung în blocarea site-urilor de internet, primul val fiind în primele decenii ale anilor 2000. În 2008 a fost înființată Roskomnadzor, agenția cu puteri mari de reglementare și control asupra mass-mediei, telecomunicațiilor și tehnologiei informației.

După invazia în Ucraina, foarte multe site-uri media și aproape toate rețelele sociale au fost blocate în Rusia, mai puțin YouTube-ul. Totuși, platforma are și ea probleme, în ultimele luni fiind încetinită în mod vizibil viteza de acces.

În septembrie, Kremlinul a anunțat planuri de a investi peste jumătate de miliard de dolari în următorii cinci ani pentru modernizarea sistemului de blocare a internetului, cu un accent deosebit pe restricționarea VPN-urilor. Totul indică faptul că izolarea internetului rus de restul lumii se apropie cu pași repezi.

Alte articole importante
China începe construcția celui mai mare baraj hidroelectric din lume – costurile se ridică la 170 miliarde de dolari
China începe construcția celui mai mare baraj hidroelectric din lume – costurile se ridică la 170 miliarde de dolari
China a început construcția celui mai ambițios baraj hidroelectric din istorie, o megastructură amplasată în Tibet, evaluată la peste 1.200 de miliarde de yuani. În timp ce Beijingul promite energie curată și dezvoltare, vecinii India și Bangladesh se tem de efectele devastatoare asupra cursului râului care le alimentează milioane de vieți.  China construiește cel mai […]
Cinci capcane financiare care îți golesc portofelul fără să știi! Ce trebuie să NU mai cumperi din august dacă vrei să ieși din datorii
Cinci capcane financiare care îți golesc portofelul fără să știi! Ce trebuie să NU mai cumperi din august dacă vrei să ieși din datorii
Cheltuielile aparent banale pot ține familiile din clasa de mijloc în sărăcie fără ca ele să își dea seama. Expertul financiar american Dave Ramsey atrage atenția asupra a cinci capcane financiare majore pe care milioane de oameni le fac lunar, şi îşi ratează astfel șansa la stabilitate financiară și prosperitate.  Cinci capcane financiare care îți […]
Tinerii români pot participa voluntar la pregătirea militară: cât vor câștiga pentru întreaga perioadă
Tinerii români pot participa voluntar la pregătirea militară: cât vor câștiga pentru întreaga perioadă
România propune un plan prin care tinerii între 18 și 35 de ani pot participa voluntar la pregătirea militară timp de patru luni, pe bani. Proiectul, aflat în dezbatere în Parlament, vine în contextul eforturilor tot mai intense ale Uniunii Europene de a-și consolida securitatea militară. Pregătirea militară voluntară, plătită integral de stat Un nou […]
Industria alimentară americană se angajează să „facă America sănătoasă din nou”. Trump pare mai eficient decât orice organizație de reglementare
Industria alimentară americană se angajează să „facă America sănătoasă din nou”. Trump pare mai eficient decât orice organizație de reglementare
Trump forțează industria alimentară americană să-și reformuleze politicile, ridicând semne de întrebare privind echitatea și predictibilitatea politicilor economice, scrie Financial Times. Mai mult de 12 state americane – inclusiv unele majoritar democrate – lucrează deja la interzicerea coloranților sintetici, iar multe ingrediente vizate au fost deja eliminate în Europa. Campania este, fără îndoială, populară. Sondajele […]
Creditarea privată încetinește în România! Ce înseamnă asta pentru populație și firme
Creditarea privată încetinește în România! Ce înseamnă asta pentru populație și firme
Creditarea privată din România dă semne clare de pauză. Potrivit celor mai recente date publicate de Banca Națională a României, ritmul de creștere anuală a împrumuturilor acordate de bănci a scăzut în iunie 2025 la 9,1%, ajungând la un sold total de 436 miliarde de lei.  Creditarea privată încetinește: semnal de prudență sau începutul unei […]
Apare un pol aeronautic lângă Craiova. Grupul german Diehl Aviation deschide o fabrică în Dolj și promite sute de locuri de muncă
Apare un pol aeronautic lângă Craiova. Grupul german Diehl Aviation deschide o fabrică în Dolj și promite sute de locuri de muncă
Grupul german Diehl Aviation își consolidează prezența în România, marcând o nouă etapă în strategia sa de extindere, prin deschiderea unei fabrici în județul Dolj, scrie Ziarul Puterea. Noul spațiu va fi construit în comuna Almăj, aflată în imediata vecinătate a orașului Craiova. Noua entitate ar putea completa un pol industrial aeronautic regional, alături de […]